Επισκέπτης
Η σωστη ερωτηση ειναι σε ποιανου το τεφτερι γραφονται.Αυτά είναι υπό τη μορφή εγγυήσεων ή κασέρι; Και από που προέρχονται;
Η σωστη ερωτηση ειναι σε ποιανου το τεφτερι γραφονται.Αυτά είναι υπό τη μορφή εγγυήσεων ή κασέρι; Και από που προέρχονται;
Eχουν ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ τα 90 δις.
Με μια κουβεντα το δανειο απο ΔΝΤ/εταιρους πηγαινει μια η αλλη υπερ των τραπεζων,μεχρι στιγμης.
Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ ταυτόχρονα θα μας στείλει στο ... 1950 με την διαφορά ότι δεν θα έχουμε τις προοπτικές ανάπτυξης που είχαμε τότε, κάθε άλλο.
Για πες και εσυ που ξερεις καλυτερα.Ποιων τραπεζών; Ελληνικών ή ξενων;
Θεσμικά: Το κράτος έχει θεσμικά όργανα για να λύνει τα ζητήματά του. Το συγκεκριμένο απτεται της βουλής, της κυβέρνησης και της δικαοσύνης. Όμως όχι σε τυχαίο χρόνο αλλά σε διαρκή και συνεχή βάση. Επί της ουσίας λοιπόν, αποδέχεται την χρεοκοπία του υπάρχοντος πολιτεύματος.
Νομικά: Υπάρχει νόμος ή έστω κάποιο δεδικασμένο (σε επίπεδο κρατών) που να λέει ότι με τα όποια πορίσματα βγάλει η επιτροπή, θα επιτύχει μείωση των χρεών; Τη φράση "νομιμότητα του χρέους" την ακούω για πρώτη φορά (μπορεί και να υπάρχει αλλά αμφιβάλλω).
Πρακτικά: Ποια εκτακτη επιτροπή της βουλής έβγαλε πόρισμα;
Για να μην τρελλένεστε (χωρίς να εξηγώ αυτά που γράφω λόγω χρόνου-αλλά έχουν βάση και τουλάχιστον αποτελούν τροφή για σκέψη):
1. Η χρεοκοπία είναι δεδομένη...
Δεν είναι μόνο το οικονομικό αλλά όλο το γεωπολιτικό περιβάλλον. Η Ελλάδα του 2000 είχε άλλη δυναμική (οικονομική, πολιτική, θεσμική στο χώρο των Βαλκανίων κ ΝΑ Μεσογείου, στρατιωτική) την οποία έχασε ραγδαία. Συν τοις άλλοις, όπου πόνταρε (ΕΕ, φιλοαμερικανισμός, "ελληνοτουρκική φιλία") έχασε (εδώ παίζει ρόλο και η τύχη αλλά και η διορατικότητα). Η κατάρρευση της Ελλάδας πχ το 2000 θα είχε σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις (πχ αποσταθεροποίηση της Αλβανίας). Πλέον, έχει μόνο εσωτερικές καθώς ο ΓΑΠ φρόντισε να κάψει (σκόπιμα βέβαια) το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί με την ετήσια παραμονή στο ΔΝΤ (μεταφορά ομολόγων από τις ιδιωτικές ευρωπαικές τράπεζες στη ΕΚΤ)
Υπάρχει και τα σενάριο της συνωμοσίας (κατάρρευση της ΕΕ ή απεμπλοκή της Γερμανίας από αυτή μέσω του αδύναμου κρίκου, δημιουργία ενός κοσμικού μουσουλμανικού υπερκράτους στα Βαλκάνια) που επίσης οδηγούν στην χρεοκοπία.
2. Οι όποιες ραγδαίες επιπτώσεις της χρεοκοπίας θα είναι μέχρι να γίνει. Αν δλδ γίνει στις 25 (σημειολογία μεγάλη έχει) το κακό θα γίνει από 10-25 (εκροή κεφαλαίων κτλ). Από εκεί και πέρα δεν θα αλλάξουν πολλά ραγδαία αλλά σιγά-σιγά. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τις υποτιμήσεις και το κακό που έκαναν (σε μια μη παραγωγική χώρα) σε βάθος χρόνου. Έτσι και τώρα...Θα γίνονται μικρές συνεχείς υποτιμήσεις. Αν ένα αυτοκίνητο κάνει σήμερα 15.000 ευρώ, στις 26 θα κάνει 15.000 δρχ. Τον επόμενο μήνα 16.000. Σε καμιά διετία 30.000 κ.ο.κ.
3. Ως προς το λαο: οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν. Η ανεργία θα εξαρτηθεί από την εσωτερική κατανάλωση που πλην λίγων περιπτώσεων δεν θα επηρεαστεί από τη χρεοκοπία. Το μεγάλο κακό θα είναι ότι σε βάθος πενταετίας το εργατικό δυναμικό θα αυξηθεί από 5,5 εκατ. σε 7 εκατ. (νομιμοποιόντας από χθες τα πάκια), που θα οδηγήσει σε δομική ανεργία και πληθωρισμό. Και βέβαια όταν θα έρθει η ανάπτυξη (σε 1-10 χρόνια) ο πληθωρισμός θα τρέχει σε πολλαπλάσιους ρυθμούς από την αύξηση του εισοδήματος. Όλα τα παραπάνω επιαρύνονται από την απουσία κράτους (παραοικονομία- να δείτε τους φραγκάτους να εισάγουν τα ευρώ που βγάλανε προ καιρού...εκεί να σας δω αριστερούληδες να λέτε "που είναι το κράτος;")
είναι δυνατόν να κάνεις σοβαρό διάλογο με άτομο που μιλάει για αυξηση πληθυσμου από πάκια και για μουσουλμανικά βαλκάνια;Για πες και εσυ που ξερεις καλυτερα.
Για τις ελληνικες προκειται.
Οταν ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ τα γκαφρα υπερ των ελληνικων τραπεζων τι γινεται ρε παιδια,για εξηγηστε μου.είναι δυνατόν να κάνεις σοβαρό διάλογο με άτομο που μιλάει για αυξηση πληθυσμου από πάκια και για μουσουλμανικά βαλκάνια;
αφου οι πληρωμές των εισφορών και των μισθών, συντάξεων γίνονται πλέον ΜΟΝΟ μέσω τραπεζικών λογαριασμών.......Οταν ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ τα γκαφρα υπερ των ελληνικων τραπεζων τι γινεται ρε παιδια,για εξηγηστε μου.
ΤΑ ΙΔΙΑ 90 δις Ευρω πανε στις συνταξεις π.χ.?Ενω ειναι ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ?
Υπάρχει και διαφορετική άποψη:
"
- Θα πτωχεύσει η Ελλάδα;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Μόνον τα πρόσωπα (νομικά ή φυσικά) πτωχεύουν (σύμφωνα με τη νομική έννοια του όρου). Τα κράτη δε πτωχεύουν.
Τα κράτη, όπως και τα πρόσωπα, μπορούν να χρεωκοπήσουν.
Χρεωκοπία συμβαίνει ότι κάποιο πρόσωπο, ή κάποιο κράτος δε μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του τα οποία είναι απαιτητά σε δεδομένη χρονική στιγμή.
Η χώρα όντως, μπορεί να χρεωκοπήσει. Και αυτό επιχειρεί να προλάβει η Κυβέρνηση, καθώς πέρα από τις ρητορείες, δεν είναι ακόμη σαφής η πρόθεση ή ο τρόπος που θα "διασώσει" τη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ή κράτη - μέλη της.
Εάν ένα Κράτος βρεθεί σε "απόγνωση" λόγω εμφανούς αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων για την αποπληρωμή των χρεών του, κατευθύνεται στην τελευταία λύση που απομένει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ εγγυάται την αποπληρωμή των χρεών της χώρας, με τον όρο ότι η χώρα αποδέχεται τα μέτρα που αυτό ορίζει. Και βεβαίως, τα μέτρα που ορίζει και επιβάλει το ΔΝΤ είναι σκληρά, απρόσωπα και συνήθως καταστροφικά για την Κυβέρνηση και την κοινωνία της χώρας που επεμβαίνει.
Συνεπώς, τεχνικά, ούτε να χρεωκοπήσει μπορεί μία Ελλάδα. Αφού, ακόμη και εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πράγμα που προφανώς αποκλείεται και μετά τις τοποθετήσεις των αρμοδίων της Ένωσης), τότε θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι κατά πολύ σκληρότερα από αυτά που συζητούνται σήμερα στα παράθυρα της τηλεόρασης και που γράφονται στις εφημερίδες.
- Τί θα γίνει στα επόμενα χρόνια;
Και κάτι ακόμη, το οποίο φοβούνται -ή δε φθάνουν μέχρι εκεί οι γνώσεις τους- οι δημοσιογράφοι των παραθύρων, αλλά και που φοβούνται να μας πουν οι πολιτικοί μας: Τα μέτρα αυτά ισχύουν για φέτος μόνον. Τον επόμενο χρόνο, για τον οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα κατά ακόμη 3% του ΑΕΠ, δηλαδή να περιορίσει τη δημοσιονομική της πολιτική κατά 3% ακόμη, θα πρέπει πέραν των φετινών μέτρων να πάρει και επιπρόσθετα. Και τον επόμενο χρόνο, μέτρα για ακόμη 3%...
Και μάλιστα εάν αποδειχθεί -και κατά την άποψή μας θα αποδειχθεί- ότι οι ελπίδες για κάμψη του ΑΕΠ κατά 0,3% και άνοδο του ΑΕΠ κατά το 2011 και 2012 είναι φρούδες, τότε το "σφίξιμο" της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Είναι απίστευτο το πόσο προσαρμοστικός θα πρέπει να αποδειχθεί αυτός ο λαός για να αντέξει...
- Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις μας;
Θεωρητικά υπάρχουν κίνδυνοι. Και ποιοί είναι οι κίνδυνοι αυτοί;
α) Αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη: Έχω αναφέρει τις απόψεις μου για το ενδεχόμενο αυτό. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να είναι η ιδανικότερη λύση. Όμως, δε θα ωφελήσει τη χώρα μακροπρόθεσμα στις "διεθνείς καταιγίδες" που έρχονται. Εν τούτοις, είναι υπαρκτός και κανείς δε μπορεί να τον αποκλείσει.
Στην περίπτωση αυτή, οι καταθέσεις μετατρέπονται αυτόματα σε δραχμές. Όλες οι κατηγορίες.
Σε δραχμές θα μετατραπούν και οι λογαριασμοί ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι έλληνες ή οι κάτοικοι της Ελλάδας.
Εκτιμώ (με τις γνώσεις που έχω, που μπορεί να αποδειχθούν ελλιπείς) ότι στην υποθετική περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, δε θα πειραχθούν οι συναλλαγματικοί λογαριασμοί που έχουμε σε τράπεζες.
Επίσης, δε θα πειραχθούν οι επενδύσεις που έχουμε σε ξένα χρηματιστήρια μέσω χρηματιστηριακών λογαριασμών. Δε μπορώ να είμαι βέβαιος για τα Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουμε αγοράσει από ελληνικές τράπεζες. Εκτίμησή μου είναι ότι θα μετατραπούν στο νόμισμα της χώρας που ανήκει η Τράπεζα από την οποία αγοράσθηκαν."
Οταν ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ τα γκαφρα υπερ των ελληνικων τραπεζων τι γινεται ρε παιδια,για εξηγηστε μου.
σε αυτό είσαι σωστός.Οι περικοπές κοντεύουν να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα όρια, τα έσοδα δεν μπορεί να αυξηθούν. Οπότε, επαναφορά σεναρίων για προσπάθεια μείωσης ελλείματος είναι ανευ νοήματος. Τυπικά ή ουσιαστικά, πτώχευση θα γίνει...
Για τις καταθέσεις, εγώ αναφέρομαι στην αγοραστική δύναμη που θα έχουν μετά την πτώχευση στην εσωτερική αγορά...
Σπαστο λιγο παρακατω αυτο,γιατι δεν το πιανω.αφου οι πληρωμές των εισφορών και των μισθών, συντάξεων γίνονται πλέον ΜΟΝΟ μέσω τραπεζικών λογαριασμών.......
με το φτωχό μου το μυαλό.....Σπαστο λιγο παρακατω αυτο,γιατι δεν το πιανω.
Δεν κανω πλακα.
Οι περικοπές κοντεύουν να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα όρια, τα έσοδα δεν μπορεί να αυξηθούν. Οπότε, επαναφορά σεναρίων για προσπάθεια μείωσης ελλείματος είναι ανευ νοήματος. Τυπικά ή ουσιαστικά, πτώχευση θα γίνει...
Για τις καταθέσεις, εγώ αναφέρομαι στην αγοραστική δύναμη που θα έχουν μετά την πτώχευση στην εσωτερική αγορά...
έξοδα ειναι και τα δύο....Επειδή στα οικονομικά είμαι "περαστικός", αδυναμία του κράτους να καλύψει τις υποχρεώσεις του = αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων ή αναφερόμαστε μόνο στις υποχρεώσεις του ως προς τους δανειστές του?
Αν και νομίζω πως είναι προφανές...
Οταν ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ τα γκαφρα υπερ των ελληνικων τραπεζων τι γινεται ρε παιδια,για εξηγηστε μου.
Αν δεν σου κανει κοπος και,ειλικρινα,με το συμπαθειο κιολας.με το φτωχό μου το μυαλό.....
παλαιά ποιός πλήρωνε τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσιου;
τώρα ποιός ποληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσίου;
το κράτος παλαιά είχε μια ρευστότητα στα ταμεία του που ήταν ανεξάρτητη από τις τράπεζες.
τότε λχ εάν χρεοκοπούσε θα μπορούσαν οι δημόσιοι να κάνουν κατάληψη και να αφαιρέσουν μπαγιόκο.
τώρα το αποθεματικό είναι σε τράπεζες......
σε βοήθησα στο τι σκέφτομαι ή να το πάμε παρακάτω;
Δλδ.,τα(λογιστικα εννοειται)ποσα του δανειου που πηρε το κρατος δεσμευτηκαν για να συνεχισουν να λειτουργουν οι ελληνικες τραπεζες.Πες ότι εσύ πας στην χ τράπεζα και περνεις ένα δάνειο 20 χιλ. Τα λεφτά αυτά, η χ τράπεζα τα έχει πάρει (κυρίως) από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Ως αντάλλαγμα για τα λεφτά που πήρε, έδωσε ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
Με την υποτίμηση της αξίας των ομολόγων, μειώθηκε η δυνατότητα άντλησης χρημάτων των ελ.τρα. από την ΕΚΤ. Δλδ ενώ είχε (τα νούμερα είναι ενδεικτικά) η χ τράπεζα πάρει 100 ευρώ από την εκτ και είχε δώσει 100 ομόλογα, μετά την μείωση της αξίας των δεύτερων, με 100 ομόλογα θα επρεπε να είχε πάρει πχ 60 ευρώ. Και επειδή τα ποσά αυτά είναι ανακυκλούμενα (δλδ χρώστάς 100, δίνεις 10, τα ξαναπέρνεις τα 10 κ.ο.κ.) , οι ελ. τρ. δεν μπορούσαν να δανειστούν. Καθαρά πρακτικά λοιπόν, ή θα έκλειναν όλες οι ελληνικές τράπεζες ή θα αύξαναν των αριθμό των ομολόγων που έδιναν στη ΕΚΤ. Και επειδή οι ελ.τρα. δεν είχαν τα λεφτα, τα έδωσε το κράτος.
Τα 90 δις. μη νομίζεις ότι μιλάμε για λεφτά. Λογιστικά είνια όλα. Αυτό που λες είναι απόδειξη του πόσο ερασιτεχνικά λειτουργούν όλα στην Ελλάδα, ακόμα και οι Τράπεζες (με ελάχιστα ίδια κεφάλαια, χορηγούν και εξαρτόνται αποκλειστικά από την ΕΚΤ)
Δλδ.,τα(λογιστικα εννοειται)ποσα του δανειου που πηρε το κρατος δεσμευτηκαν για να συνεχισουν να λειτουργουν οι ελληνικες τραπεζες.
Το ιδιο σκεφτηκα,ισως δεν το ειπα σωστα καθως δεν τα πολυκατεχω αυτα.