Ο μόνος που δεν έχει καταδικάσει κτηνωδίες σε αυτό το thread είμαι εγώ. Καταδικάζω λοιπόν την πρώτη (σε Kindergarten όρους, αυτόν που άρχισε) αλλά δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ποιος έσφαξε πρώτος. Όσες ακολούθησαν, όχι απλά τις κατανοώ και τις δικαιολογώ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη για ποια περιοχή μιλάμε, την ιστορία της, την ψυχοσύνθεση των λαών και άλλα πολλά, αλλά κυρίως παραμένοντας ρεαλιστής, είμαι βέβαιος ότι και εγώ το ίδιο θα έκανα.
Δεν είμαι απαραίτητα φιλοπόλεμος, άνανδρος, βασανιστής, τύραννος κλπ, είμαι απλά ρεαλιστής.
Και εκεί είναι που πιστεύω, ότι πάσχουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις σε εσωτερικά θέματα χωρών, πάσχουν στην ικανότητα να εκτιμήσουν την κατάσταση βάσει των τοπικών συνθηκών και παραμέτρων και όχι βάσει ενός "civilised and politically correct western approach".
Συχνά όμως οδηγούμαι στο συμπέρασμα, ότι τελικά η ανωτέρω θέση/υπόθεσή μου δεν αποτελεί τελικά "αστοχία" των παρεμβάσεων, αλλά θελημένη κίνηση, η οποία εξυπηρετεί στρατηγικές, τις οποίες κύριοι, εάν μπορούσαμε με βεβαιότητα να προσδιορίσουμε και πόσο μάλλον να πολεμήσουμε, δεν θα μιλούσαμε στα bourdela.com, αλλά θα πίναμε τα ξύδια μας σε κάποιο πύργο, lear jet ή κάτι ανάλογο, αγκαλιά με celeb ξέκωλλα, και θα γελούσαμε με τους διάφορους μαλάκες που ασπάζονται ιδεολογίες, ονειρεύονται έναν τέλειο κόσμο κλπ κλπ κλπ.
Κοινώς θα παίζαμε σκάκι με τον κοσμάκη.
Το αν φταίνε ή όχι οι άμαχοι, θα σας προλάβω και θα σας πω ότι σαφώς και φταίνε κατά τη γνώμη μου (με εξαίρεση μία ομάδα αμάχων μόνο). Άμαχοι ή μάχιμοι, εάν θέλουν μπορούν να κάνουν πολλά και να αλλάξουν την μοίρα τους. Μπορούν ξεφύγουν από τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί. Η Ιστορία το έχει αποδείξει αυτό αρκετές φορές, απλά θέλει και θυσίες.
Τα μόνα που δεν φταίνε, είναι τα πιτσιρίκια, τα οποία πραγματικά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν, πόσο μάλλον να κάνουν κάτι για να αλλάξουν το μέλλον τους.