Νέα

Ποιό βιβλίο προτείνετε / μόλις ολοκληρώσατε;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα ais8hsh
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 290K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

metalfun

Μέλος
Εγγρ.
24 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.074
Κριτικές
2
Like
23
Πόντοι
16
ευχαριστώ για την πρόταση τύπε
αν και φαίνεται λίγο καριολομαλάκας αυτός ο Φέργκιουσον θα τον τσεκάρω
Δεν μπορώ να τον κρίνω ως χαρακτήρα. Απλώς ο τύπος έγραψε ένα ακλαϊκευμένο βιβλίο για το χρήμα.

Μια και μιλάμε για εκλαϊκευμένη επιστήμη, προτείνω τα παρακάτω :

Γενεσις του Griffin
To χρονικό του χρόνου του Στηβεν Χογκινς
Η σχετικότητα για αρχάριους, ο φρόυντ για αρχάριους, ο νίτσε για αρχάριους (διαβάζονται και από 15 χρόνους). ήταν μια σειρά μικρών βιβλίων με σκίτσα και πολύ χιούμορ που επεξηγούν μια σειρά βασικών επιστημονικών θεμάτων. Δεν θυμάμαι τις εκδόσεις, αλλά πρωτοδιάβασα τη σχετικότητα για αρχάριους το 1985.

 

PEODAS

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Φεβ 2018
Μηνύματα
191
Κριτικές
11
Like
373
Πόντοι
291
Stephen Hawking – Τι είναι πραγματικότητα;

O Stephen Hawking πέθανε σε ηλικία 76 ετών. “Δεν υπάρχει Παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για χαλασμένα κομπιούτερ. Πρόκειται για ένα παραμύθι που απευθύνεται σε ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».  Ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του: “Το Μεγάλο Σχέδιο” για τη φύση της πραγματικότητας;.

Τι είναι πραγματικό, λοιπόν, το πτολεμαϊκό ή το κοπερνίκειο σύστημα;

Αν και πολλοί πιστεύουν πως ο Κοπέρνικος απέδειξε ότι ο Πτολεμαίος έσφαλλε, αυτό δεν ισχύει. Όπως και στην περίπτωση της κανονικής οπτικής μας έναντι εκείνης του χρυσόψαρου, θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις δύο παραπάνω απεικονίσεις ως μοντέλο του Σύμπαντος, καθώς οι δικές μας παρατηρήσεις των ουρανών μπορούν να εξηγηθούν υιοθετώντας το μοντέλο της ακινησίας είτε της Γης είτε του Ήλιου. Παρά τον ρόλο του στις φιλοσοφικές έριδες σχετικά με τη φύση του Σύμπαντος, το πραγματικό πλεονέκτημα του κοπερνίκειου συστήματος έγκειται απλώς στο ότι οι εξισώσεις κίνησης είναι πολύ απλούστερες σε ένα σύστημα αναφοράς όπου ο Ήλιος ακινητεί.

Ένα άλλο είδος εναλλακτικής πραγματικότητας βρίσκουμε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας The Matrix, όπου η ανθρωπότητα ζει, δίχως να το γνωρίζει, σε μια προσομοιωμένη εικονική πραγματικότητα δημιουργημένη από ευφυείς υπολογιστές, προκειμένου οι άνθρωποι να διατηρούνται σε μια κατάσταση μακάριας ικανοποίησης, ενώ οι υπολογιστές τούς στραγγίζουν από τη βιοηλεκτρική τους ενέργεια —ό,τι, τέλος πάντων, σημαίνει αυτό. Μια τέτοια σύλληψη ενδέχεται να μην είναι και τόσο τραβηγμένη, αν λάβουμε υπόψη μας όλους αυτούς που προτιμούν να περνούν την ώρα τους στην προσομοιωμένη πραγματικότητα διαδικτυακών τόπων, όπως το Second Life.

Πώς ξέρουμε ότι δεν είμαστε απλώς οι χαρακτήρες μιας υπολογιστικής σαπουνόπερας; Αν ζούσαμε σε έναν συνθετικό φανταστικό κόσμο, τα γεγονότα δεν θα είχαν απαραίτητα καμία λογική ή συνέπεια, ούτε και θα υπάκουαν σε νόμους. Οι εξωγήινοι που θα μας ήλεγχαν μπορεί να το έβρισκαν πιο ενδιαφέρον ή διασκεδαστικό να παρακολουθούν τις αντιδράσεις μας όταν θα βλέπαμε, για παράδειγμα, την πανσέληνο να σκίζεται στη μέση ή καθέναν που ακολουθεί δίαιτα να αναπτύσσει μια ακατάσχετη όρεξη για τούρτες.

Αν όμως οι εξωγήινοι επέβαλλαν νόμους με συνέπεια, δεν θα υπήρχε τρόπος να διακρίνουμε το κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα πίσω από την προσομοιωμένη εκδοχή της. Στην περίπτωση αυτή, εύκολα θα χαρακτηρίζαμε τον κόσμο των εξωγήινων «αληθινό» και τον συνθετικό κόσμο «ψεύτικο». Αν όμως τα πλάσματα στον προσομοιωμένο κόσμο —όπως και εμείς— δεν είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από έξω το σύμπαν τους, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να αμφιβάλλουν σχετικά με τις δικές τους απεικονίσεις της πραγματικότητας. Πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή της ιδέας ότι όλοι είμαστε μυθολογήματα στο όνειρο κάποιου άλλου.

Τα παραπάνω παραδείγματα μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα αποδειχθεί σημαντικό στο πλαίσιο του βιβλίου: Δεν υπάρχει έννοια της πραγματικότητας ανεξάρτητη από κάποια απεικόνιση ή μια θεωρία. Αντίθετα, εμείς θα υιοθετήσουμε την ιδέα την οποία θα ονομάσουμε «ρεαλισμό κατά το μοντέλο» —δηλαδή, ότι μια φυσική θεωρία ή ένα κοσμοείδωλο δεν είναι παρά ένα μοντέλο (μαθηματικού χαρακτήρα, γενικά) και ένα σύνολο κανόνων που συνδέουν τα στοιχεία του μοντέλου με τις παρατηρήσεις. Αυτό μας προσφέρει ένα πλαίσιο για την ερμηνεία της σύγχρονης επιστήμης.

Από την εποχή του Πλάτωνα και εξής, οι φιλόσοφοι ερίζουν σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας. Η κλασική επιστήμη βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχει ένας πραγματικός κόσμος έξω από εμάς, με ιδιότητες συγκεκριμένες και ανεξάρτητες από τον παρατηρητή ο οποίος τις συλλαμβάνει. Σύμφωνα με την κλασική επιστήμη, κάποια αντικείμενα υπάρχουν και διαθέτουν φυσικές ιδιότητες (όπως ταχύτητα και μάζα) με καλώς ορισμένες τιμές.

Κατά την άποψη αυτή, οι θεωρίες μας συνιστούν απόπειρες περιγραφής των εν λόγω αντικειμένων και των ιδιοτήτων τους, οι δε μετρήσεις και οι αισθητήριες αντιλήψεις μας αντιστοιχούν σε αυτές. Τόσο ο παρατηρητής όσο και το παρατηρούμενο αντικείμενο ανήκουν σε έναν κόσμο με αντικειμενική ύπαρξη, και κάθε διάκριση ανάμεσά τους δεν είναι παρά συμβατική.

Με άλλα λόγια, αν δούμε ένα κοπάδι ζέβρες να μαλώνουν για μια θέση στο παρκινγκ, αυτό θα σημαίνει ότι ένα κοπάδι ζέβρες όντως μαλώνουν για μια θέση στο παρκινγκ. Κάθε άλλος παρατηρητής που θα σταθεί για να κοιτάξει, θα μετρήσει τις ίδιες ιδιότητες- και το κοπάδι θα διαθέτει αυτές τις ιδιότητες είτε αποτελέσει είτε όχι αντικείμενο παρατήρησης. Στη φιλοσοφία, η πεποίθηση αυτή ονομάζεται ρεαλισμός (ή πραγματοκρατία).

***Stephen Hawking & Leonard Mlodinow: Το Μεγάλο Σχέδιο.
 

Συνημμένα

  • ΧΧΧhawkins2.jpg
    ΧΧΧhawkins2.jpg
    54,7 KB · Εμφανίσεις: 33

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
http://[URL unfurl="true"]www.epbooks.gr/datafiles/101231.gif[/img[/URL]]

Καλή κριτική στη συνήθεια αρκετών αριστερών διανοουμένων να συνάγουν εύκολα αντικαπιταλιστικά συμπεράσματα.
[/quote]
Πως σου φάνηκε το βιβλίο; Ίσως να σε ενδιαφέρει και η γνώμη του Friedman, που φαίνεται σε αυτήν την συνέντευξη από το 74.
[URL unfurl="true"]http://reason.com/archives/1974/12/01/an-interview-with-milton-fried[/URL]
Ο Friedman γενικά υιοθετεί διαφορετική άποψη από των περισσότερο "hardcore" φιλελεύθερων, ίσως περισσότερο πραγματική, όχι βασισμένη σε ιδεολογία.
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.189
Κριτικές
7
Like
10.269
Πόντοι
1.686

Dirty_Frank

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2007
Μηνύματα
936
Like
1.315
Πόντοι
206
Jared Diamond - Όπλα, μικρόβια και ατσάλι. Οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών

Με διαφορά το καλύτερο non-fiction βιβλίο που έχω διαβάσει
Μια πολύ συνοπτική ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών και για ποιους λόγους εξελίχθηκαν έτσι (π.χ. γιατί οι Ισπανοί κατέκτησαν τους νοτιοαμερικάνους και όχι το αντίστροφο)

Στο βραβευμένο με βραβείο Pulitzer βιβλίο του, "Όπλα, μικρόβια και ατσάλι", ο Jared Diamond επιχειρεί να λύσει ένα μεγάλο αίνιγμα της ανθρώπινης ιστορίας: Γιατί συγκεκριμένοι λαοί επικράτησαν έναντι άλλων λαών, αντί για το αντίστροφο.

Μέσα από τις σελίδες τού ανά χείρας βιβλίου, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο, από την προϊστορική θαλάσσια εποποιία των δαιμόνιων αυστρονήσιων ναυτικών στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι την ανακάλυψη και εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο και τους διαδόχους του· από την εξάπλωση των γεωργών Μπαντού σε ολόκληρη σχεδόν την υπό τον Ισημερινό Αφρική μέχρι τα μυστήρια της προέλευσης των σύγχρονων Ιαπώνων, και από την "εχθρική" Αυστραλία των Αβορίγινων έως την αινιγματική ομοιομορφία της σύγχρονης Κίνας.

Αποφεύγοντας με μαεστρία τις εύκολες και απλοϊκές ρατσιστικές εξηγήσεις και μη αρκούμενος στα άμεσα αίτια, ο Diamond καταφέρνει μέσω μιας διεπιστημονικής θεώρησης να εκμαιεύσει από το χάος των δεδομένων και των στοιχείων του τα απώτερα αίτια σχετικά με το γιατί οι κάτοικοι της δυτικής Ευρώπης υπέταξαν και σχεδόν εξολόθρευσαν τους Ινδιάνους της Αμερικής αντί για το αντίστροφο, ή το γιατί οι Αβορίγινες της Αυστραλίας παρουσίαζαν τόσο μεγάλη πολιτισμική καθυστέρηση την εποχή της "ανακάλυψής" τους. Παράλληλα, δεν φοβάται να επισημάνει τα τρωτά σημεία της θεωρίας του, κάνοντας έκκληση για περαιτέρω εργασία πάνω στο θέμα και παρέχοντας τροφή για σκέψη τόσο σε τυχόν φιλόδοξους συνεχιστές του όσο και στον ίδιο τον αναγνώστη.

Το "Όπλα, μικρόβια και ατσάλι" διέπεται από μια θουκυδίδεια αντίληψη της ιστορίας, επιχειρώντας να εδραιώσει τη μελέτη της ανθρώπινης ιστορίας σε επιστημονικά θεμέλια και να καταδείξει το λογικό σχέδιο που υπόκειται φαινομενικά τυχαίων περιστατικών και γεγονότων.
 

Συνημμένα

  • f3376823-479f-4dcc-b8ec-2f5e72ca5889_3.jpg
    f3376823-479f-4dcc-b8ec-2f5e72ca5889_3.jpg
    66,6 KB · Εμφανίσεις: 32

metalfun

Μέλος
Εγγρ.
24 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.074
Κριτικές
2
Like
23
Πόντοι
16
το σάιτ ανέβασε τους άθλιους, αννα καρένινα και όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια
(η ποιότητα των αμερικανικών οντιομπουκς είναι πολύ ανώτερη όμως)
τελείωσα πριν από λίγες μέρες το Audio book όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια. Πολύ καλό
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Jared Diamond - Όπλα, μικρόβια και ατσάλι. Οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών

Με διαφορά το καλύτερο non-fiction βιβλίο που έχω διαβάσει
Μια πολύ συνοπτική ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών και για ποιους λόγους εξελίχθηκαν έτσι (π.χ. γιατί οι Ισπανοί κατέκτησαν τους νοτιοαμερικάνους και όχι το αντίστροφο)
Φίλε το βιβλίο είναι καλό σαν γνώση και πληροφορίες, αλλά του λείπουν πράγματα. Παράδειγμα, γιατί οι Ευρωπαίοι ανέπτυξαν πρώτοι όπλα και χρησιμοποίησαν ατσάλι; Αυτά που εξηγεί ο Συγγραφέας είναι συναρπαστικά, λείπει όμως μια περισσότερο ολοκληρωτική προσέγγιση.

Αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, πρόσφατα βγήκε το a culture of growth του Joel Mokyr, και φυσικά υπάρχει η τριλογία the bourgeois trilogy της Deirdre Mccloskey (έχω διαβάσει λίγο από τον πρώτο τόμο, γράφει δύσκολα γαμώτο).

Φυσικά εδώ μπορούμε να προσθέσουμε την σχολή των Annales, θα πρότεινα σε όλο τον κόσμο, όλα τα βιβλία του Jacques Le Goff.
 

Επισκέπτης
Τέρας μόρφωσης ο Αλεξ71 , ένα βιβλίο δεν πρότεινε !
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.710
Κριτικές
61
Like
43.778
Πόντοι
22.785
........
.............
:rose: :rose: :rose: :rose: :rose:

αν αξίζουν κάποια βιβλία είναι επειδή μας ωθούν να σκεφτούμε και να δράσουμε, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να μιλήσουμε και να αγγίξουμε αλλιώτικα, πιο όμορφα, πιο γόνιμα, πιο παθιασμένα ....
 

Συνημμένα

  • Screenshot_6.png
    Screenshot_6.png
    288,1 KB · Εμφανίσεις: 56

Επισκέπτης
........
.............
:rose: :rose: :rose: :rose: :rose:

αν αξίζουν κάποια βιβλία είναι επειδή μας ωθούν να σκεφτούμε και να δράσουμε, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να μιλήσουμε και να αγγίξουμε αλλιώτικα, πιο όμορφα, πιο γόνιμα, πιο παθιασμένα ....

Κάποια βιβλία αξίζουν , γιατί μας κάνουν πιό σύνθετους ανθρώπους . Άξιος ο Χένρυ !
 

Dirty_Frank

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2007
Μηνύματα
936
Like
1.315
Πόντοι
206
Φίλε το βιβλίο είναι καλό σαν γνώση και πληροφορίες, αλλά του λείπουν πράγματα. Παράδειγμα, γιατί οι Ευρωπαίοι ανέπτυξαν πρώτοι όπλα και χρησιμοποίησαν ατσάλι; Αυτά που εξηγεί ο Συγγραφέας είναι συναρπαστικά, λείπει όμως μια περισσότερο ολοκληρωτική προσέγγιση.

Αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, πρόσφατα βγήκε το a culture of growth του Joel Mokyr, και φυσικά υπάρχει η τριλογία the bourgeois trilogy της Deirdre Mccloskey (έχω διαβάσει λίγο από τον πρώτο τόμο, γράφει δύσκολα γαμώτο).

Φυσικά εδώ μπορούμε να προσθέσουμε την σχολή των Annales, θα πρότεινα σε όλο τον κόσμο, όλα τα βιβλία του Jacques Le Goff.

Ευχαριστώ για τις προτάσεις τύπε

Νομίζω ότι ο Ντάιαμοντ εξηγεί ικανοποιητικά με βάση την λογική του (ποιος ανέπτυξε πρώτος γεωργία και μετά ανοχή στα μικρόβια). Επίσης δε θα μπορούσε να αναλύσει με πιο πολλές λεπτομέρειες αλλιώς το βιβλίο θα έφτανε τις 500 χιλιάδες σελίδες  ;)
 

Besito

Μέλος
Εγγρ.
22 Απρ 2015
Μηνύματα
78
Κριτικές
3
Like
99
Πόντοι
0
τελείωσα πριν από λίγες μέρες το Audio book όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια. Πολύ καλό

  Το έχω διαβάσει στα Αγγλικά. Πολύ καλό μόνο από την δίκη και μετά. Βασικά πολύ καλές οι σκηνές μόνο που είναι μέσα ο Άττικους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναλώνεται στις ανιαρές παιδικές περιπέτειες ενός αγοροκόριτσου και της παρέας του.
Λένε πως ο χαρακτήρας του Άττικους επηρέασε πολλούς δικηγόρους στην Αμερική.
 

sfigokolarios

Μέλος
Εγγρ.
4 Φεβ 2009
Μηνύματα
133
Κριτικές
3
Like
59
Πόντοι
1
Αν & ο τυπος ειναι καρτουν & τον ψιλοαντιπαθω, επεσε στα χερια μου του Καμπουρακη το σταγονες Ιστοριας,Θα το προτεινα ανεπυφυλαχτα για καλοκαιρι. Αυτοτελη κεφαλαια, ευελικτο βιβλιο οτι πρεπει για παραλια ή πλοιο/αεροπλανο
 

metalfun

Μέλος
Εγγρ.
24 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.074
Κριτικές
2
Like
23
Πόντοι
16
  Το έχω διαβάσει στα Αγγλικά. Πολύ καλό μόνο από την δίκη και μετά. Βασικά πολύ καλές οι σκηνές μόνο που είναι μέσα ο Άττικους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναλώνεται στις ανιαρές παιδικές περιπέτειες ενός αγοροκόριτσου και της παρέας του.
Λένε πως ο χαρακτήρας του Άττικους επηρέασε πολλούς δικηγόρους στην Αμερική.
Σε αυτό έχεις δίκιο. Απλά οι παιδικές περιπέτειες μου δημιούργησαν μια νοσταλγία για τα παιδικά μου χρόνια.

  :babycry:
 

metalfun

Μέλος
Εγγρ.
24 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.074
Κριτικές
2
Like
23
Πόντοι
16
Αν & ο τυπος ειναι καρτουν & τον ψιλοαντιπαθω, επεσε στα χερια μου του Καμπουρακη το σταγονες Ιστοριας,Θα το προτεινα ανεπυφυλαχτα για καλοκαιρι. Αυτοτελη κεφαλαια, ευελικτο βιβλιο οτι πρεπει για παραλια ή πλοιο/αεροπλανο
όντως ελαφρύ βιβλίο ευκολοδιάβαστο. δεν του το είχα ότι είναι διαβασμένος ...
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Το βιβλίο που θα προτείνω είναι τεράστιο σε έκταση και δεν το έχω τελειώσει ακόμα. Σκοπεύω να διαβάσω ακόμα έναν τόμο του προτού περάσει το καλοκαίρι. Ο συγγραφέας του είναι ανώνυμος κι η διάρκεια συγγραφής του καλύπτει πολλούς αιώνες. Έχει αποτελέσει και συνεχίζει ν' αποτελεί κορυφαία πηγή έμπνευσης για πολλούς και μεγάλους συγγραφείς (π.χ. τον Μπόρχες) καθώς πραγματεύεται τις αλήθειες που αφορούν το ανθρώπινο ζήτημα, δηλαδή τον Άνθρωπο διαχρονικά, μ' έναν τρόπο κυριολεκτικά μαγικό.

Αυτό το βιβλίο περικλείει όλη τη σοφία της Ανατολής: πρόκειται για τις Χίλιες και Μία Νύχτες.

Σε όσους ενδιαφερθούν συνιστώ την επτάτομη έκδοση του Ηριδανού σε μετάφραση Τρικογλίδη. Μπορείτε φυσικά να αγοράσετε τον τόμο της αρεσκείας σας - τις περιπέτειες του Σεβάχ ας πούμε.

Δεν θα το μετανιώσετε.
 

paixtarass

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2018
Μηνύματα
20
Like
1
Πόντοι
0
Νιτσε,Αριστοτελη και Ευριπιδη(Φιλοκτητη) διαβαζω αυτο τον καιρο

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom