Αυτά τα τους έχουμε, μας έχουν κλπ είναι απλά κουραφέξαλα.
Ο πόλεμος είναι γενικά απρόβλεπτος και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, κάποιοι προβλέψιμοι και κάποιοι όχι τόσο προβλέψιμοι. Πάντως όσο αφορά τους προβλέψιμους, καλά είναι κάποια στιγμή να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια και να μην αυτοφιδιαζόμαστε από εθνικιστικές κορώνες…
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα σε σχέση με την Τουρκία έχοντας το 1/8 του πληθυσμού, το 1/5 του ΑΕΠ, έντονο δημογραφικό πρόβλημα, και επιπλέον σε αντίθεση με την γείτονα είναι απογυμνωμένη από οποιαδήποτε εγχώρια στρατιωτική παραγωγή.
Επιπλέον, έχει να υπερασπίσει δεκάδες/εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά που τα σημαντικότερα εξ’ αυτών βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την κυρίως χώρα και μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από τις ακτές τους, πράγμα που από μόνο του θα αποτελούσε σοβαρό πονοκέφαλο ακόμα και για πολύ μεγαλύτερες και στρατιωτικά πολύ ισχυρότερες χώρες.
Επιπλέον είναι μια πιο ανεπτυγμένη δημοκρατία και όχι μια δικτατορική στρατοκρατία που σημαίνει ότι και το οικονομικό κόστος, αλλά και το κόστος έστω και μιας ανθρώπινης ζωής έχει πολλαπλάσιο ειδικό βάρος σε σχέση με τους γείτονες που μην το ξεχνάμε βρίσκονται εδώ και χρόνια σε έναν άτυπο πόλεμο στην Συρία και στο Ιρακ και (πέρα από την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκομίσει) το να χάσει κάποιος στρατεύσιμος την ζωή του περνάει σχεδόν στα ψιλά των εφημερίδων.
Αυτά ΦΥΣΙΚΑ δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υποκύψει στις Τουρκικές απαιτήσεις, ή ότι δεν πρέπει να πολεμήσει αν χρειαστεί, ή ότι αν πολεμήσει είναι σίγουρο ότι θα χάσει. Σημαίνουν όμως ότι οι πιθανότητες το πράγμα να μην τελειώσει καλά είναι πάρα πολλές, πόσο μάλλον που είναι δεδομένο ότι ο Τούρκος θα είναι αυτός που θα επιλέξει τον τρόπο, τον χρόνο, και τον τόπο – και φυσικά αυτά θα διαλεχτούν προσεκτικά ώστε να είναι τα χειρότερα δυνατά για εμάς…
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν η Ελλάδα χάσει ή κερδίσει έναν ολικό πόλεμο με την Τουρκία. Με τα σημερινά δεδομένα είναι γενικά παραδεκτό και αναμενόμενο ότι οι Αμερικάνοι, το Νατο, και σε πολιτικό επίπεδο η ΕΕ, θα επέμβουν και σχετικά σύντομα θα σταματήσουν την σύρραξη.
Ο μεγάλος άγνωστος όμως είναι σε ποιο χρονικό σημείο θα γίνει αυτό, και κυρίως ποια κατάσταση θα έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου μέχρι εκείνη την στιγμή. Αυτή η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την στιγμή είναι αυτή που θα καθορίσει σε μέγιστο βαθμό το από εκεί και πέρα…