Όπου κοίταξα, λέει ότι ο νόμος 1083/1980 ήταν αυτος που θεσπισε τα πανωτόκια
τωρα που είδες εσυ ότι τα μείωσε, πες το μας να το δουμε κι εμείς να πάμε να του καταθέσουμε στεφανι
όπως και να χει εμενα στ @ μου, μιας και δεν χρωστάω μία....
όχι υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον Αστικό Κώδικα
Ανατοκισμός είναι ο τόκος των τόκων, η κεφαλαιοποίηση δηλαδή των καθυστερούμενων τόκων. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα του ανατοκισμού ανακύπτει όταν οι τόκοι, τους οποίους αποφέρει το κεφάλαιο, αποφέρουν με τη σειρά τους και αυτοί τόκο, όταν δηλαδή ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκο και για τους οφειλόμενους τόκους που δεν έχουν ακόμα καταβληθεί στο δανειστή.Ο τραπεζικός ανατοκισμός αφορά σε τόκους που οφείλονται σε τράπεζες ή από τράπεζες στα πλαίσια διεξαγωγής των τραπεζικών εργασιών.
Το ζήτημα του ανατοκισμού έχει ρυθμιστεί από ποικίλες διατάξεις κατά καιρούς. Αρχικά ρυθμιζόταν κατά αποκλειστικότητα από τον Αστικό Κώδικα τόσο ο τραπεζικός όσο και ο εξωτραπεζικός ανατοκισμός. Στη συνέχεια το θέμα αντιμετωπίστηκε με απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής κατ’ εξουσιοδότηση νόμου, η οποία όμως δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Τελικά ο ν. 2601/98 «Ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και άλλες διατάξεις» με τις μεταγενέστερες μεταρρυθμίσεις του (ν. 2789/2000 αρ. 30 και ν. 2912/2001 αρ. 42) είναι αυτός που διέπει σήμερα το θέμα του ανατοκισμού.
Καταρχάς στον Αστικό Κώδικα ο εξωτραπεζικός ανατοκισμός διεπόταν από τη διάταξη του άρθρου 296, η οποία αποτελεί κανόνα δημόσιας τάξης. Το άρθρο αυτό αποτελεί επίσης απόκλιση από τα άρθρα 343, 345 και 346 Α.Κ. για τις συνέπειες της υπερημερίας του οφειλέτη. Και είναι φανερή η δυσπιστία με την οποία ο νομοθέτης αντιμετώπισε το ζήτημα του ανατοκισμού, ακριβώς λόγω του κινδύνου που αυτός ενέχει να επιβαρυνθεί υπερβολικά ο οφειλέτης από την τοκοφορία των τόκων του βασικού χρέους. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή ο ανατοκισμός των τόκων από χρέη αστικά επιτρέπεται υπό ορισμένους όμως περιορισμούς. Αφενός απαιτείται σώρευση οφειλόμενων τόκων ενός τουλάχιστον έτους ή μιας χρήσης (αν πρόκειται για το δημόσιο) και αφετέρου έγερση αγωγής ή κατάρτιση συμφωνίας μετά τη συμπλήρωση του έτους ή της χρήσης. Στην 2η παράγραφο του ίδιου άρθρου γίνεται λόγος για τη δυνατότητα να συνομολογηθεί οφειλή τόκων των τόκων, κεφαλαιοποίηση δηλαδή των τόκων, από τις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα.
Ως προς τον τραπεζικό ανατοκισμό εφαρμογής τύγχαναν οι διατάξεις των άρθρων 110, 111 και 112 ΕισΝΑΚ, όπου οι παραπάνω περιορισμοί γίνονται ασθενέστεροι. Στις τραπεζικές συναλλαγές χρειαζόταν σώρευση τόκων ενός τουλάχιστον εξαμήνου και συμφωνία των δύο μερών, που δεν είναι αναγκαίο να είναι μεταγενέστερη του εξαμήνου, ή αγωγή. Ειδικά στο άρθρο 112 παρ. 1 ΕισΝΑΚ που αφορά στον αλληλόχρεο λογαριασμό, το κατάλοιπο είναι αυτοδικαίως τοκοφόρο και ο ανατοκισμός των τόκων του καταλοίπου επιτρέπεται απεριόριστα, ακόμη κι αν ο λογαριασμός περιέχει κονδύλια από τόκο που οφείλεται για διάστημα μικρότερο από ένα έτος.
Ο νόμος 1083/1980 «περί αγοράς και πωλήσεως συναλλάγματος και ξένων τραπεζικών γραμματίων» στο άρθρο 8 παρ. 6 παρέσχε ρητά στη Ν.Ε. την εξουσιοδότηση να επιτρέπει με αποφάσεις της τον εκτοκισμό των τόκων που οφείλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, χωρίς οποιοδήποτε χρονικό ή άλλο περιορισμό. Στη συνέχεια η Ν.Ε. κάνοντας χρήση της εν λόγω νομοθετικής εξουσιοδότησης εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 289/1980 απόφασή της (ΦΕΚ Α 269/27-11-1980), επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα ο νόμος όρισε. Συγκεκριμένα «ο εκτοκισμός των οφειλομένων εις τας τράπεζας και τους λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς εν καθυστερήσει τόκων δύναται να γίνεται από της πρώτης ημέρας καθυστερήσεως άνευ οιουδήποτε χρονικού ή άλλου περιορισμού». Ως λόγος θεσπίσεως της ως άνω διατάξεως τονίζεται στο β’ εδάφιο η ανάγκη κάλυψης του αντίστοιχου εκτοκισμού των τόκων που οφείλουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους και τους λοιπούς δανειστές τους. Η απόφαση αυτή είχε ισχύ ουσιαστικού νόμου και παρότι σήμερα δεν ισχύει πλέον, εντούτοις θα ήταν χρήσιμη η αναφορά στο ζήτημα που ανέκυψε από την εφαρμογή της και δίχασε θεωρία και νομολογία.
τα πανωτόκια συνεπώς ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ.. απλά με τον νόμο αυτό άλλαξε ο ρυθμιστής και από τις δικαστικές αρχές έγινε η Νομισματική Επιτροπή της ΤτΕ...