Το βασικότερο πρόβλημα της δημοκρατίας είναι ότι κατά βάθος κανένας δεν θα ήθελε να την εφαρμόσει.
Όλοι ή οι περισσότεροι δηλώνουμε δημοκράτες αλλά στην πραγματικότητα είμαστε δημοκράτες όσο η δημοκρατία ως πολίτευμα μας εξυπηρετεί.
Ανεξάρτητα εάν είμαστε αριστεροί, δεξιοί, βόρειοι ή νότιοι.
Η δημοκρατία δεν κυλάει στις φλέβες μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Ντερτιλή.
Ο Νίκος Ντερτιλής καταδικάστηκε ΣΩΣΤΑ σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός φοιτητή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Μέχρι τον θάνατο του, είχε ήδη εκτίσει 38 χρόνια φυλακή και συνέχιζε να κρατείται αρνούμενος να υπογράψει τη δήλωση μετανοίας που του έχει προτείνει η δημοκρατία μας.
Αξίζει να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της Ελλάδος, αυτός που τιμωρήθηκε με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως, μπορεί να απολυθεί από τις φυλακές, υπό τον όρο της ανάκλησης, (δηλαδή βγαίνει με κάποιους όρους) μετά τα 20 έτη. Όμως εάν ο κατάδικος έχει υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας του, τα 20 έτη περιορίζονται στα 16. Μετά το 65ο έτος ηλικίας του καταδίκου η κάθε ημέρα παραμονής του στη φυλακή υπολογίζεται για 2 ημέρες ποινής. Βέβαια, οι ανωτέρω ευεργετικές διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε καταδίκους για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Στη περίπτωση όμως του Ντερτιλή, για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας δεν έφαγε ισόβια αλλά είκοσι χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για στάση και εσχάτη προδοσία.
Με λίγα λόγια, η δημοκρατία επιμένει να κρατά παράνομα και αντισυνταγματικά εδώ και δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, στη φυλακή ένα εγκληματία που βάση του συντάγματος και του νόμου, έχει πληρώσει για τις εγκληματικές του πράξεις.
Οπότε ο μόνος λόγος που αρνείται η δημοκρατία να τον αποφυλακίσει είναι επειδή ο ίδιος αρνείται να υπογράψει τη δήλωση μετανοίας που του επιβάλαμε.
Αυτό κατά τη γνώμη μου συμβαίνει γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει να είμαστε δημοκράτες μόνο όσο η δημοκρατία συμφωνεί με τις απόψεις και πράξεις μας…
Μπορεί να είμαστε ιδεολόγοι δεξιοί, ιδεολόγοι αριστεροί, φανατικοί, αδιάφοροι και δε ξέρω τι άλλο.
Δημοκράτες όμως δεν είμαστε.