Νέα

Περιόρισε τη Πρόσβαση και θα κάνουν Ουρές

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Mindreader
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 45
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
"Του τεστιν.Δεν χρειαζεται να ξερεις τι σου αρεσει. Θα σου πουμε εμεις τι να σου αρεσει ωστε να εισαι ωραιος !!"

Ναι,ακριβώς έτσι Mindreader..Θα πρέπει όμως ο δέκτης αυτού του μηνύματος πάντα να συντηρεί την ψευδαίσθηση ότι διατηρεί το αυτεξούσιο και ότι η επιλογή είναι δική του..
Επεκτείνοντας την ίδια λογική βλέπουμε πως συμπεριφέρονται και οι ψηφοφόροι ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κοπαδιού.

Να συστήσω ένα καλό βιβλίο επ'αυτού,του Ρενέ Ζιράρ το "Ρομαντικό ψεύδος και μυθιστορηματική αλήθεια" που περιγράφει την δομή αυτής της "τριγωνικής επιθυμίας".Υπάρχει και σε πολύ καλή ελληνική μετάφραση.

Εχεις δικιο διοτι στο δυτικο καπιταλιστικο συστημα αξιών η ελευθερία (λογου και επιλογων ) είναι πάνω απο ολες τις αξιες ακομη και απο τη δικαιοσύνη. Ομως η ελευθερία " θελει αρετην και τολμη" που ελεγε ο δικος μας ο καλβος. Και η αρετη και η τολμη ειναι ιδιοτητες που κατακτας δουλευοντας το κεφάλι σου.

Ευχαριστω για τη προταση για το βιβλίο. Θα το ψαξω.  :rockon:

OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Όλα αυτά που αναφέρει ο ts είναι το κλασικό lemming effect.Τα λέμινγ είναι ένα είδος αρουραίου που έχει μια ακατανίκητη βιoλογική παρόρμηση να αυτοκτονεί πηδώντας μαζικά από γκρεμούς.Όλοι ακολουθούν που πηγαίνει ο μπροστινός τους χωρίς να εχουν την ικανότητα να εξετάσουν εαν αυτό είναι σωστό ή λάθος.Έτσι , πέφτουν μαζικά το ένα μετά το άλλο μέχρι να εξοντωθούν.
Ο χαρακτηρισμός lemming effect υοθετήθηκε στην καθημερινότητά μας στην προσπάθεια να αποτυπώσουμε την τάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς όπου κάτι το μαζικό υοθετείται άκριτα χωρίς καν να επεξεργαστεί ως προς την ορθότητά του ή μη.
Ένας επίσης σημαντικός λόγος που ωθεί τους ανθρώπους στο να συμπεριφέρονται έτσι , είναι και η ανάγκη τους για κοινωνικότητα.

Παραδείγματα πολλά: Πχ όταν σε ένα παραλιακό μέρος υπάρχουν 5-6 καφετέρειες εκ των οποίων η μια είναι τίγκα γεμάτη στον κόσμο και οι άλλες άδειες , όταν θα περάσει κάποιος που θέλει να κάτσει, δεν θα πάει να κάτσει στις άδειες να φαίνεται σαν τον κούκο.Θα πάει με τη μάζα.Με τους πολλούς.Άλλωστε , θα περάσει και η ιδέα από το μυαλό του, οτι για να κάθονται όλοι σε αυτή την καφετέρεια, ΄κάτι καλύτερο θα έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες.Είτε είναι η τιμή, είτε η ποιότητα του καφέ , είτε τίποτα απόλα αυτά , αλλά απλά έτυχε ο πρώτος που έκατσε και δημιούργησε το "ρεύμα" να ήταν κάποιος τυχαίος περαστικός.
Κάτι αντίστοιχο με το παραπάνω πείραμα που βάλατε στο βίντεο, υπάρχει και με τους πίθηκους.Δείτε το γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον.

Πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα. Οπως και η αντίστοιχη ορολογία για  το lemming effect.  :rockon: :rockon:

Στο σχόλιο σου για την κοινωνικότητα - ως λόγου τέτοιων συμπεριφορών-έχω δώσει την άποψη μου παραπάνω.

OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Κάπου εδώ νομίζω κλείνει ο κύκλος αυτού του thread.

Λίγες σελίδες αλλά αρκετή ουσία. Τουλάχιστον έτσι εγώ νομίζω.

Προσωπικά νοιώθω ότι μέσα απο αυτή την κοινή αναζήτηση έμαθα κάτι.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους που με τις απόψεις τους συνεισέφεραν στην αναζήτηση που ξεκίνησα.

Να είστε όλοι καλά.   :hi:

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom