Το σωστότερο σύστημα όλως παραδόξως το έχει η Ελβετία.
3 μήνες πραγματικής- εντατικής εκπαίδευσης, το όπλο μαζί στο σπίτι του πολίτη και μετεκπαίδευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Περιττό να πω ότι ο μέσος Ελβετός είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος από τον μέσο Έλληνα. Διότι ο μέσος Ελβετός εκπαιδεύεται 3 μήνες σε τακτικές μάχης, ενώ ο μέσος Έλληνας εκπαιδεύεται 1 χρόνο να υπηρετεί ως φιλιπινέζα πολυτελείας (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, στρώσιμο κρεβατιού, μαγειρία, κουβάλημα, αποκομιδή απορριμάτων, ανοχή του κάθε αμόρφωτου κομπλεξικού βλαχαδερού που φέρει μεγαλύτερο βαθμό κ.ο.κ. ).
Εννοείται πώς σκοπιές, θαλαμοφυλίκια, περίπολα κλπ δεν συνιστούν πραγματική εκπαίδευση σε τακτικές μάχης, αλλά ηλίθιες απαρχαιωμένες υπηρεσίες- αγγαρίες.
Εννοείται στράτευση στα 18-19, που οι άντρες είναι σχετικά ανώριμοι και με μικρή αυτεπίγνωση οπότε μπορούν να ανεχτούν ευκολότερα μερικές από τις παραδοξότητες του στρατού.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι, ήτοι δεν ανέχεσαι και πολλά πολλά, πχ εγώ που υπηρέτησα στα 24-25 μου σε υποθετική περίπτωση πολέμου προσωπικά εκτός από τον όποιον εχθρό, ΑΝΕΤΑ μέσα στον γενικό χαμό θα εξολόθρευα και κομπλεξικούς αχώνευτους συστρατιώτες μου, μόνιμους και αξιωματικούς, ή έστω αν περνούσε από το χέρι μου θα τους παρατούσα να πεθάνουν αβοήθητοι, άρα μάλλον θα ήμουν κάκιστος στρατιώτης.
Επομένως θητεία στα 18-19, όταν ο στρατός μας φαίνεται ακόμη παιχνίδι και κατά προτίμηση θητεία μαζί με τους συμμαθητές από το Λύκειο, ώστε να υπάρχουν έτοιμοι σφυρηλατημένοι δεσμοί ομοψυχίας και αλληλεγγύης.
Και πάνω από ολα πραγματική στρατιωτική εκπαίδευση, όχι αγγαρεία.
ΥΓ. 'Οσο για αυτούς που θα αντιτείνουν ότι έχουμε εξωτερικούς κινδύνους και δεν γίνεται να μειώσουμε την θητεία στους 3 μήνες όπως οι Ελβετοί, απαντώ ότι όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί, δεν έχουμε καμιά διάθεση να εμπλακούμε σε πόλεμο, αντιθέτως πάντα υποχωρούμε μπροστά στο casus belli των Τούρκων, επομένως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δεσμεύουμε τόσους πολλούς ανθρώπινους πόρους για 1 ολόκληρο χρόνο, τα σύνορα μπορούν να φυλαχτούν αποτελεσματικότερα από συνοριοφύλακες....