ο κόσμος πεινάει, άνθρωποι σκοτώνονται για ηλιθιους λόγους και τεράστεια χρηματικά ποσα ξοδεύονται για πειράματα τα οποία δεν κάνουν άμεσα την ανθρωπότητα καλύτερη. Δηλ. αν αποτύχει ή επιτυχει το πειραμα εμείς θα ζούμε καλύτερα, τα προβληματά μας θα λυθούν απευθείας?
Το θέτεις τόσο απλοϊκά condor837, που σε συνδυασμό με το ότι είναι το 2ο μήνυμά σου δε θα σου άξιζε απάντηση. Αλλά επειδή κάτι τέτοιοι "απλοϊκοί" τύποι σαν και σένα συνήθως παρασύρουν κι άλλους, μπαίνω στον κόπο:
Η ανθρωπότητα προοδεύει ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή μερικοί κάνουν τέτοια πειράματα. Εκτός απ' αυτό που γίνεται τώρα (δε ξέρω τεχνικά για το θέμα, έχω καταλάβει πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό), πριν 1-2 χρόνια ξεκίνησε και η κατασκευή του ITER, κόστος €12δις νομίζω.
Είμαι σίγουρος ότι ΟΥΤΕ και με αυτό θα συμφωνείς.
Κοίτα, η πρόοδος της επιστήμης (για όσα χρόνια γίνεται αυτή) επιτυγχάνεται γιατί μερικοί αποφασίζουν να κάνουν "κάτι" έξω από τα καθιερωμένα, "δοκιμάζοντας" πράματα, πειραματιζόμενοι, θυσιάζοντας πόρους (άλλοτε δικούς τους προσωπικούς και άλλοτε κρατικούς - απ' το ταμείο του βασιλιά αν θες, τις εποχές που υπήρχαν βασιλιάδες και αν είχαν το μυαλό να τους δώσουν), με αμφίβολο αποτέλεσμα, αλλά αυξάνοντας τη γνώση πάνω στο θέμα.
"Άμεσα", δηλαδή αύριο, βεβαίως τίποτα δε θα είναι καλύτερο, όπως το θέτεις.
Αλλά αν δε γινόντουσαν τέτοια πράματα, θα ζούσαμε ακόμα σε σπήλαια και θα ντυνόμαστε με δέρματα ζώων...
Η εξέλιξη έχει οδηγήσει την επιστήμη (σε μερικά σημεία της) εκεί, όπου ανακατεύοντας το περιεχόμενο από δυο μπουκαλάκια, ή σηκώνοντας έναν χαρταετό μέσα στις αστραπές (πειράματα με μηδαμινό κόστος) δε θα αποδώσει τίποτα πια. Αυτά έχουν ανακαλυφτεί, είναι γνωστά.
Τα επόμενα βήματα απαιτούν κεφάλαια, ΜΕΓΑΛΑ, όπως αυτό με τον επιταχυντή, το ITER, ή της εξερεύνηση του διαστήματος.
Αυτά δε μπορεί να τα διαθέσει κανένας "πλούσιος", "βασιλιάδες" δεν υπάρχουν πια (ξεχνάς ίσως ότι οι βασιλιάδες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας του 1400 και του 1500 ήταν που χρηματοδότησαν τους εξεραυνητές της εποχής?), και τα λεφτά που απαιτούνται για να προχωρήσει η γνώση πρέπει να δίνονται ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, γιατί είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.
Απόψεις σα τη δική σου είναι ένα πράμα μόνο:
ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ.
Γιατί δε βοηθάνε την επέκταση της γνώσης.
Στα πλαίσια του "όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες", μπορείς να τη λες.
Αλλά επίσης στα ίδια πλαίσια, πρέπει να ακούγεται και ο αντόλογος σε αυτά που λες, και μάλιστα πολύ ηχηρά.
Αλοίμονό μας αν επικρατούσαν απόψεις σα τις δικές σου.