ελα ρε ισιε, τι μας λες τωρα?
πριν λιγους μηνες μολις, εβγαινε ο προεδρος των κατασκευαστων στον Ευαγγελατο και ελεγε τρεχτε να προλαβετε γιατι ξεπουλαμε!Και προσπαθουσε να πεισει τους αγοραστες οτι δεν παιζει να πεσουν οι τιμες!
Αυτο αμα το καλοσκευτεις δεν ειναι πρακτικη χειραγωγησης της αγορας? (Περα απο τα φουμαρα που ελεγε)
Οσο για την καταρρευση.......οταν η ζητηση εχει πεσει 50%, αυτο δεν ειναι δειγμα καταρρευσης της αγορας ακινητων? Επειδη οι τιμες κρατιουνται ψηλα σημαινει οτι παει καλα η αγορα ή οτι υπαρχει ελπιδα ανακαμψης?
Ουτως η αλλως σου ειπα, και ξερεις σα νομικος, οτι τον ιουνιο ληγει η αρση πλειστηριασμων και θα βγουνε χιλιαδες ακινητα μαζεμενα στις γνωστες "πλειστηριακες" τιμες, δηλαδη τζαμπα! Αυτο δε θα ριξει τις τιμες?
Σημερα ακουσα επισης οτι τα ταμεια του δημοσιου θα πουλησουνε και αυτα δικα τους ακινητα....σε τιμες δημοσιου......
Οταν υπαρξει ξαφνικα, τοσο μεγαλη προσφορα ακινητων, με σταθερα ελαχιστη ζητηση(η δυνατοτητα αγορας οπως θες το λες) υπαρχει περιπτωση να μην πεσουν οι τιμες?
Μαγκες ητανε οσοι εριξαν 15-20% την τιμη το προηγουμενο διαστημα και ξεφορτωθηκαν τα απουλητα τους! Οσοι τις κρατησαν ευελπιστωντας οτι θα ξαναγινει η εκρηξη του παρελθοντος, απλα θα αναγκαστουν να τα δωσουν με πολυ μεγαλυτερη απωλεια ιδιως αν αναλογιστει κανεις και τη λογιστικη χασουρα που εχουνε κρατωντας δεσμευμενο ενα κεφαλαιο διχως εκμεταλλευση του ή έστω τοκισμου του!
Μέμοσαν, δεν ξέρω τί θα γίνει σε μια βδομάδα, πολλώ δε μάλλον σε έξι μηνες...
Αυτό που ξέρω είναι ότι οι τιμές των ακινήτων αντιστέκονται σθεναρά, ότι υπάρχουν διαρκώς αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, οι οποίες απορρίπτονται και ότι μια αγορά τόσο πολύπλοκη και σύνθετη δεν μπορεί να ελεγχθεί...
Όσο για τους πλειστηριασμούς, μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι είναι 500.000 ακίνητα...
Πολλά από αυτά τελικά δεν θα βγούν διότι θα επιτευχθεί κάποιος διακανονισμός, άλλα είναι αποθήκες ή βιομηχανικά ακίνητα, άλλα αφορούν μερίδια εξ αδιαιρέτου τα οποία δεν τα χτυπάνε ιδιώτες...
Όποιος έχει μετρητά και πληροφόρηση, μπορεί πράγματι να πετύχει πολύ καλές τιμές, αγοράζοντας από "ψοφίμια" αλλά ο μέσος ιδιώτης που θα καταφύγει σε δανεισμό, υπόκειται στους αμείλικτους νόμους της αγοράς...Και η αγορά λέει ότι τα ακίνητα δεν πέφτουν, έως σήμερα τουλάχιστον..
Να σου θυμίσω ότι τα αυτά καταστροφολογικά σενάρια τα διακινούσανε και παλιότερα αλλά δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα...
Υπομονή...Έχω και εγώ περιέργεια πως θα εξελιχθεί η κατάσταση καθότι γνωρίζω ότι πολλές επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο και το μόνο που τις κρατά στη ζωή είναι οι τράπεζες που δεν θέλουν να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους διότι θα γαμηθούν οι ισολογισμοί τους...
Και φυσικά θέλω να δω πού θα πάει το ζήτημα με τις ακάλυπτες επιταγές...
Αλλά φοβάμαι ότι το σπίτι των ονείρων μου σε περιοχή Α-Α δεν θα μπορέσω να το αγοράσω για μερικούς τενεκέδες λάδι...
Αν τώρα κάποιος μαλάκας κατασκευασής που μπήκε στο παιχνίδι το 2006, δανείστηκε για να αγοράσει ένα οικόπεδο στο γέρακα και έχτισε τίποτα βλαχομεζονέτες τις πουλήσει όσο- όσο, χέστηκα...