Φιλε Lastmoican,
Στις περισσοτερες των επισημανσεων σου εχεις λα8ος - ειναι λογικο να προσπα8εις να εξηγησεις/ερμηνευσεις τα της οικοδομης μεσα απο το πρισμα των δικων σου βιωματων, γνωσεων, συζητησεων κοκ
Η πραγματικοτητα ομως στον τομεα της οικοδομης ειναι διαφορετικη
1. Οσον αφορα το 8εμα του positioning, αυτο δεν μπορει να χρησιμοποιη8ει αυ8αιρετα. Τα παραδοσιακα καναλια marketing κ sales δεν υφιστανται στην οικοδομη, για λογους που δεν ειναι της παρουσης. Το segmentation που γινεται στην οικοδομη ειναι διαφορετικο και εξαρταται απο τον κατασκευαστη και τις ιδιαιτεροτητες της αγορας που εκεινος δραστηριοποιειται. Αλλο market/customer segmentation 8α χρησιμοποιησω στην Ρουμανια και αλλο σε Secondary home market νησι των Κυκλαδων. Εφοσον δε μιλαμε, κυριως, για 2 axes analysis, εχεις πλη8ωρα επιλογης παραμετρων - αν επι8υμεις εις βα8ος αναλυση, ειμαι στην δια8εση σου για περαιτερω συζητηση
2. 'Όταν έχει χάλια κατασκευή έχει περιθώριο να κάνει πτώση της τιμής κατά 70% και δεν το κάνει'. Το 70% που προκυπτει; Γνωριζεις το cost structure μιας οικοδομης; προφανως οχι. Επισης, σε καποιο αλλο σημειο του νηματος, αναφερεις πως το μεγαλυτερο κοστος μιας οικοδομης ειναι το οικοπεδο ή η αντιπαροχη, εφοσον, και εδω παραφραζω τα λεγομενα σου, 'δινεις στον οικοπεδουχο μερικα διαμερισματακια'Και οι 2 αυτες διατυπωσεις ειναι εκτος πραγματικοτητας. Ενα πολυ συντομο, και απλο, παραδειγμα, 8α διαφωτισει την ανακολου8ια:
οικοπεδο: 500 τ.μ.
Κοστος αγορας: 1000 E/τ.μ
Συνολο: 500K E
Εστω οτι ο συντελεστης δομησης ειναι 4, αυτο αυτοματως μεταφραζεται σε, κατασκευασ8εντα οχι πολουμενα, 2000 τ.μ.
Εστω το κοστος κατασκευης: 400 Ε χ 2000 τ.μ = 800Κ (61,5%) Ε + 500Κ Ε = 1,3Μ Ε
Επιπλεον, τα πολουμενα τ.μ ειναι -20% των κατασκευασ8εντων, εκτος αν κανεις πουλαει το κλιμακοστασιο κοκ. Οι υπολογισμοι, σχεδον αστειοι ;)
Τα προαναφερ8εντα ποσα ειναι πλεον ΦΠΑ, και αναφερονται σε πραγματικα στοιχεια
Και προφανως δεν εχουν συνυπολογιστει μια σειρα απο επιπροσ8ετα κοστη /τ.μ (κατασκευασ8εν) οπως η αδειοδοτηση, δικτυα κοινης ωφελειας κοκ
Οσον αφορα την αντιπαροχη, με 55-60% στον οικοπεδουχο, κανεις αντιλαμβανεται το operational margin/break even point
3/4 Δεν μπορεις συλληβδην να απαξιωνεις εναν ολοκληρο κλαδο. Εγω εχω τελειωσει Ανωτερα Μα8ηματικα στο Cambridge. Ειμαι οutcast ή stdev; Τιποτα απ τα δυο. Οπως λεει και η φιλη μας η Λιανα Κανελλη...οι γενικευσεις οδηγουν στον φασισμο. Επιπλεον, 8α πρεπει κανεις να εξετασει το path dependency της γενιας αυτης που περιγραφεις. Υπο ποιες συν8ηκες ανδρω8ηκαν, σε ποιο περιβαλλον κλη8ηκαν να λειτουργησουν και, βεβαια, τι τους ζητη8ηκε να προσφερουν. Το αυτο, παρατηρειται σε ολους του κλαδους που συνεισφερουν στο ΑΕΠ της πολυπαθης αυτης χωρας (Η αναντιστοιχια Αγουδημου -Οικονομου της Dryships πχ ειναι προφανης)
Οσον αφορα τα υπολοιπα σχολια σου περι χαμηλης ποιοτητας κατασκευης, λα8ος εκτελεσης εργασιων κοκ. Οπως διαβασα σε ενα αλλο σημειο του νηματος, εισαι υπερμαχος της ελευ8ερης αγορας. Μια απο τις εκφανσεις της αγορας αυτης ειναι το περιφημο information symmetry. Εχοντας προσωπικα πουλησει περισσοτερα των 40 διαμερισματων, μπορω να σε διαβεβαιωσω για την ελαχιστη μεριμνα που οι υποψηφιοι αγοραστες διδουν στα ποιοτικα χαρακτηριστικα - τα οποια αλλωστε εκ νομου υπαρχουν στην συγγραφη υποχρεωσεων. Κατα συνεπεια, εφοσον η αγορωπολησια αποκτα χαρακτηριστικα commodity, τα υπολοιπα ειναι αναμενομενα
Λυπαμαι, αλλα δεν εχω τον απαιτουμενο χρονο να απαντησω εκτενεστερα - ισως μελλοντικα
τώρα το είδα, οπότε σόρρυ αν απαντώ μεταχρονολογημένα.
μου αρέσει να διαβάζω αυτά που γράφεις γιατί είσαι ακριβής και συνήθως σωστός. Απλά πρέπει να καταλάβεις πως συνηθως γράφω με πίεση χρόνου οπότε στις συντμήσεις που κάνω καμιά φορά παραννοειται το ποστάρισμά μου.
1. Σαφώς και κάθε αγορά είναι διαφορετική. Positioning ομως κάνεις παντού. Σαφώς και κάθε περιβάλλον εξωτερικό είναι διαφορετικό. Αλλά και πάλι δεν μπορεί ΟΛΟΙ οι κατασκευαστές να κάνουνε ποιοτικές κατασκευές και να τις πουλάνε ως τέτοιες. Όπως και σε όλες τις αγορές, έτσι και στην κατασκευή υπάρχουνε και βου διαλογής για να μην πω γου, αλλά πουλούνται σαν να ειναι α.
Δεν μου χρειάζεται περαιτερω ανάλυση, εγώ έκανα τιςεπενδύσεις μου στα ακίνητα και τελείωσα. Τις σπουδές μου στο μάρκετινγκ επίσης τις τέλεψα, οπότε όλα οκ.
2. το 70% βγαίνει θεωρητικά, είναι προφανές πως δεν έχω μπροστά μου το κοστολόγιο το δικό σου. Αλλά μια και έχω δει το κοστολόγιο κατασκευής των δικών μου οικοδομών και την τιμή πώλησης της περιοχής που έχω χτίσει, θα μου επιτρέψεις να διατηρώ αυτή την αυταπάτη πως το κέρδος είναι υπερβολικό και σε ποσοστιαίο μέγεθος και σε απόλυτη τιμή.
3. εδώ είναι η παρανόηση. Και δεν φταις εσύ, φταίω εγώ που δεν το ανέλυσα αλλα βαρέθηκα.
Εξηγώ λοιπόν. Όλα τα κόστη που αναφέρεις, αν εξαιρέσεις το χρόνο (2008 ή 2009 ή 2006) κατασκευής, ψιλοπαραμένουνε σταθερά είτε χτίσεις στην Εκάλη είτε χτίσεις στη νίκαια.
Αυτό πυ αλλάζει δραστικά από περιοχή σε περιοχή είναι το οικόπεδο, το κόστος απόκτησης του. Είτε με αντιπαροχή, είτε με αγορά.
Και εδώ λοιπόν υπάρχει η μεγάλη ένστασή μου. Εσύ λες πως μπορεί να σου ζητήσει ο άλλος 55-60% αντιπαροχή.΄Καταρχάς διαφωνώ σε αυτό κάθετα όταν μιλάς για δυτικά προάστια, ειδικά σε περιοχές που ακόμα έχουνε χώρους και που έχουνε καλό συντελεστή δόμησης - Αιγάλεω, Νίκαια, Χαϊδάρι - και φυσικά η κάθε περιοχή έχει υποπεριοχές που αυτό δεν ισχύει.
ΑΝ πάντως σου συμβαίνει αυτό και σου ζητάνε τέτοια, δεν καταλαβαίνω ποιο το νόημα του να αγοράσεις ένα πανακριβο οικόπεδο που μετά για να κάνεις όπως λες το break even θα πρέεπι να το πουλήσεις υπέρογκα.
Αν δεν σε συμφέρει, μην το πάρεις. Ισχύει γενικά στο εμπόριο αυτό και οι κατασκευές μπορεί να έχουνε διαφορετικό περιβάλλον, αλλά όπως βλέπει ςκαι εσύ διέπονται από τους ίδιους νόμους του εμπορίου.
Επίσης ξαναδιάβασε καλά το ποστάρισμά μου. Δεν απαξιώνω όλους τους κατασκευαστές, αντιθέτως ξεχωρίζω κάποιους που κάνουνε τη δουλειά τους σωστά. Αλλά το οτι είσαι σπουδαγμένο παλικάρι εσύ δεν σημαίνει πως είναι όλοι στον κλάδο σου. Και είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσεις πως οι περισσότεροι έχουνε μπει στο συγκεκριμένο κλάδο για άλλους λόγους και δν βασίστηκαν στις σπουδες τους.
Αλλά εδώ συζητάμε για ηθική (βασικά το θέμα είναι το παζάρεμα, αλλά το ξεχειλώσαμε) και όχι για τις σπουδές. Κια όπως επίσης θα διάβασες στο περίφημο νήμα μου...είπα (και είναι επανάληψη παλιότερου ποσταρίσματος) πως ο έλληνας αγοραστής είναι μαλάκας και σαφώς και την πληρώνει.
Το τελευταίο σπίτι που πήρα, το πήρα γιατί η γυναίκα αυτού που το έχτισε με τα χεράκια του (που λέει ο λόγος) δεν ήθελε να μετακομίσει 1 χλμ πιο μακριά και να φύγει από την αγαπημένη της πλατεία. και πλήρωσε 100 τμ στο δεύτερο όροφο, στη Νίκαια, 350 χιλιάρικα,ευτυχώς με γκαράζ.