Παιδιά, εγώ δικηγόρος ΔΕΝ είμαι, αλλά γνωρίζω πώς μπορεί να σε μπλέξει άσχημα ο/η οποιο(α)σδήποτε τον/την τραβάς βίντεο, ή φωτογραφία. Διότι καθένας/μια, έχει την αποκλειστικότητα στο δικαίωμα διάθεσης της εικόνας του/της. Να ξεφύγουμε λίγο από τα του site. Αν περπατάς στην Ερμού και σε πάρει ο κάμεραμαν του Star που τραβάει θέμα "Ρεπορτάζ Αγοράς" και σε παίξουν το βράδυ πλάνο στο δελτίο, με ένα ικανό δικηγόρο, μπορείς να τους πάς γαμιώντας. Το ίδιο, ισχύει και για πλάνα που σε τραβούν ως απλό διερχόμενο, οι κάμερες των τραπεζών, ή διάφορων οργανισμών. Έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν τι γίνεται ΜΕΣΑ στους χώρους που τους ανήκουν και όχι να παρακολουθούν και να καταγράφουν την κίνηση στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Αυτά όλα, σε ότι αφορά ιδιώτες. Σε ότι αφορά καταγραφή από κάμερες του κράτους, ανοίγει μία διαοφρετική συζήτηση που καλύπτει πολλά σκέλη και ας μην την ανοίξουμε εδώ, γιατί θα ξεστρατίσει εντελώς το θέμα.
Σε ότι αφορά τις φωτογραφίες που μπαίνουν εδώ, θα παρατηρήσω τα ακόλουθα:
- Θα επιμείνω ότι δεν αφορούν ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες σε ... "πουτανάκια" που φορούν μίνι μέχρι τον αφαλό. Έχετε διαπιστώσει και εσείς, ότι καταχωρούνται και φωτογραφίες γυναικών που φορούν φούστες λίγο πιο πάνω από το γόνατο και οι ερασιτέχνες φωτογράφοι χώνουν την κάμερά τους στην κυριολεξία κάτω από τη φούστα τους, ή φωτογραφίες γυ΄ναικών που φορούν παντελόνια. Δεν ξέρω πόσο κόσμιο και θεμιτό είναι αυτό. Δηλαδή, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο στη γκόμενα, σύζυγο, αδελφή σας θα σας άρεσε;
- Σε ότι αφορά τους έξυπνους που το θεωρούν σωστό αυτό, ή, που θεωρούν απολαυστικά τα σχόλια που ακολουθούν τις φωτογραφίες, εγώ θα προτείνω το πλέον απλό. Ας πάρουν τις κάμερες και τα κινητά τους, και ας κάνουν την παλικαριά να τραβήξουν και να δημοσιεύσουν ΄τα μπούτια και τους κώλους των δικών τους γκομενών, συζύγων, αδελφών. Έτσι, θα δείξουν πόσο άνετοι και μοντέρνοι είναι σε ότι αφορά αρχικά τις δικές τους γυναίκες και όχι τις άγνωστες.
- Επιστρέφοντας στα επωνομαζόμενα ..."πουτανάκια" έχω να παρατηρήσω το εξής. Και να κυκλοφορεί κάποια με το μουνί έξω φόρα-παρτίδα, εσένα ποιος σου δίνει το δικαίωμα να τη φωτογραφίζεις και να την επιδεικνύεις στο Internet;
- Τέλος, αναφορικά με το ποια φωτογραφία είναι αναγνωρίσιμη και ποια όχι, έχω να επισημάνω ότι δεν είναι απαραίτητο πώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα ΜΟΝΟ εάν φαίνεται πρόσωπο. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Αν κάποιος δεί φωτογραφία από τη γειτονιά του (με κάποια χαρακτηριστικότατο σημάδι που τον κάνει να είναι σίγουρος πώς πρόκειται για τη γειτονιά του), το χαρακτηριστικότατο σε χρώματα και σχέδιο φόρεμα που φορούσε χθές, προχθές, αντιπροχθές η γυναίκα του και τελικά, αναγνωρίσει ΚΑΙ τα μπούτια, ή τον κώλο της γυναίκας του, που αυτός σίγουρα γνωρίζει και μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα από τον καθένα και τα πάρει στο κρανίο και κάνει το bourdela.com πραγματικό Μπουρδέλο, θα φταίει μετά ο Χριστιανός; Δε νομίζω...