Δε θα κανω παραθεση ολο το κειμενο και θα ξεκινησω απο το τελευταιο σου κουοταρισμα.
Το θεμα με το πως μπορει να παρασχεθει νομοθεσια , δικαιοσυνη και αστυνομια απο ιδιωτικους οικους, σε περιβαλλον απουσιας κεντρικης κρατικης καθολικης νομοθεσιας δικαιου κλπ. γεννα πολλα ζητηματα.
Καταρχην θα νομοθετει ο οικος για τον πελατη, το ερωτημα απο ποιον πελατη? Πως δηλαδη θα λειτουργει ως νομοθετικο σωμα? Θα συνερχονται ολοι οι πελατες μαζι και θα υπαγορευουν τη νομοθεσια του? Θα εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα οσοι πληρωνουν περισσοτερο? Εαν ειναι τοτε να νομοθετουν ολοι μαζι, να κανουν δηλαδη νομοθετικο εργο και να πληρωνουν ,τοτε η εταιρεια νομικα σε ποιον θα ανηκει και τα κερδη πως θα προκυπτουν και σε ποιον θα κατευθυνονται? Δηλαδη ποια ειναι η λογικη της λειτουργιας ενος "ιδιωτικου νομοθετικου οικου"? Και τι δικαιοδοσια θα εχει? Εναντι καθε πελατη οπου και αν βρισκεται η γεωγραφικη? Γιατι αν ειναι γεωγραφικη πως θα αποκλειστουν αυτοι που δεν ειναι πελατες?
Δευτερον εαν ειναι εταιρεια, η ιδια βαση ποιου εταιρικου δικαιου θα συγκροτηθει? Θα παει σε... αλλο νομοθετικο οικο κλπ ωστε να νομοθετησει σχετικα? Οι εργασιακες σχεσεις βαση ποιου εργατικου δικαιου θα συγκροτουνται? Οι διαφορες μεταξυ εταιρων μετοχων στην εταιρεια η μεταξυ μετοχων και εργαζομενων?
Ο κωδικας οδικης κυκλοφοριας πως θα θεσπιστει?
Ο ιδιωτικος δικαστης πως και απο ποιον θα πληρωνεται? Εαν εχουμε διαφορα εμεις οι δυο και εγω ειμαστε πελατες διαφορετικου δικαστη, ποιος εχει δικαιοδοσια να δικασει? Εαν χασεις δικη , για ποιο λογο να μη πας σε ανταγωνιστικο οικο? Μπορει να πας σε ανταγωνιστικο οικο ο οποιος δικαζει με αλλη νομοθεσια (για ανταγωνιστικες νομοθεσιες μιλησες πριν). Και τι θα συμβει εαν ενας οικος εξαγορασει τον αλλο? Η καποιος χρεοκοπησει και κλεισει?Τοτε οι δικαστικες αποφασεις που εβγαλε ενας οικος θα ανατρεπονται? Πως θα μπορει κανεις να ειναι δεσμιος μιας δικαστικης αποφασης απο ενα δικαστηριο που δεν υπαρχει ποια και ποιος θα παρακολουθει την εκτελεση της ποινης?
Εαν δε μπορεις να αλλαξεις δηλαδη παροχους υπηρεσιων , τοτε ποιο το νοημα του να υπαρχουν πολλες επιλογες και να παρεχεται απο την ελευθερη αγορα μια τετοια υπηρεσια, που θα εχει και περισσοτερο κοστος λογο οικονομιων κλιμακος? Και το οτι ειναι 'απατεωνας" καποιος πως οριζεται? Απο ενα συγκεκριμενο δικαιο, που ομως απο καποιο αλλο δικαιο μπορει να ειναι τιμιος.
Αλλα θα μπορουσε ενας ιδιωτης δικαστης ακριβως να εχει πως στρατηγικη να δεχεται οσους εχασαν προηγουμενες δικες και να το διαφημιζει και να στοχευει σε αυτη την αγορα πελατων. Πως μπορεις να το προδικασεις? Η μια αστυνομια να προσφερει την υπηρεσια να σε προστατεψει απο μια δικαστικη αποφαση που ειναι εναντιον σου. Και να εχει μαζι της την πληρη νομοθετικη καλυψη ενος ομορου νομοθετικου οικου. Και επισης, ναι οι πελατες θα απαιτουν να εχουν ευνοικη αντιμετωπιση, αλλιως μπορει να φυγουν απο πελατες. Γιατι να πληρωνουν για να εχουν μια δυσμενη αντιμετωπιση απο πανω?
Επισης θα μπορουσαν οι μαφιοζοι να συστησουν μια δικια τους νομοθετικη εταιρεια, δικαστες, αστυνομια και να θεωρουν οτι το εμποριο κοκαινης , η ο φονος για να παρουν ζωτικα οργανα για εμποριο ειναι νομιμος , κοστολογειται τοσο κλπ.Και αν τους τη βγεις να εχουν μια ισχυρη και πανοπλη αστυνομια η οποια θα μπορει ανετα να ανταγωνιζεται τις πολλες ιδιωτικες αστυνομιες, που αναγκαστικα θα ειναι μικροτερες απο τις υπαρχουσες κρατικες με την απεριοριστη προσβαση σε πορους. Αφου οι μαφιοζοι ασχολουνται και με επικερδεις επιχειρησεις, θα ειχαν τους πορους να εχουν τους μεγαλυτερους νομοθετικους οικους, την πιο καλα εξοπλισμενη αστυνομια, με τανκς, ελικοπτερα, οπλοπολυβολα κλπ. και συμφωνα με τη νομοθεσια τους θα επιτρεπεται.
Για να προστατευτουν οσοι δε θελουν να ανακατευτουν με μαφιοζικες δραστηριοτητες θα πρεπει να πληρωσουν δυσθεωρητα ποσα στις ιδιωτικες τους αστυνομιες για να εξασφαλισουν προστασια. Οι οποιες εαν δεν στεκονται καλα οικονομικα μπορουν να εξαγοραστουν απο τους μαφιοζους.
Εξαλλου το τι θα συμφερει καθε ιδιωτικη εταιρεια η οχι, δε μπορει να προδικαζεται εκ των προτερων : ειναι πολλοι οι παραγοντες που διαμορφωνουν τη στρατηγικη μιας εταιρειας. Μπορει απλα να συστησουν καποιοι ωστε να κανουν μια εταιρεια , φουσκα, αρπαχτη , να τα κονομησουν και μετα ας κλεισουν. Ποιος θα τους το απαγορεψει?
Εαν υπαρχουν πολλα δικαιακα συστηματα, πολλα ανταγωνιστικα νομικα , δικαστικα, αστυνομικα συστηματα, τοτε απλα καθε φορα θα πρεπει να επανακαθοριζεται ολο αυτο. Δε θα μπορει να γινει τιποτα αλλο. Εδω σημερα με σταθερα συστηματα, τα νομικα τμηματα των εταιρειων μελεταν και ψαχνουν το παραμικρο για να αθετησουν μια συμφωνια , η να επωφεληθουν με την καθε ευκαιρια.
Οσον αφορα το εμπορικο με την Αμερικη που υπαρχει και αλλη γλωσσα και ολα αυτα, υπαρχει προκαθορισμενο συμβολαιο μεταξυ τους που οριζει σε ποιες παραμετρους γινεται τι, παραμετροι οι οποιες εχουν οριστει και υπαρχουν απο τις αντιστοιχες νομοθεσιες. Και στο τελος τελος λεει οτι " αρμοδιο για τυχον διαφορες ειναι το δικαστηριο ταδε" , το οποιο θα δικασει βασει της συγκεκριμενης κρατικης νομοθεσιας. Το θεμα δεν ειναι να ειναι διαφορετικα τα μετρα , σταθμα κλπ. Αλλα να ειναι σταθερα καθορισμενα απο ενα φορεα πανω και εξω απο την αγορα και τα οποια να αποδεχτεις εσυ.Στην περιπτωση που περιγραφεις, απουσια καθε κρατικης νομοθεσιας, δε θα εχει οριστει απο πουθενα το κιλο και θα μενει ειτε να οριστει απο καποιον ιδιωτικο νομθετικο οικο, για τους πελατες του και μετα να συμφωνηθει με εναν αλλο συναλλασομενο που δεν ειναι πελατης.
Στην καθομιλουμενη τα θεωρουμε δεδομενα, αλλα σε νομικες συναλλαγες, οπου το καθε τι πρεπει να ειναι σαφως οριζομενο απο τη νομοθεσια και επαρκως θεμελιωμενο, τιποτα δε θεωρειται δεδομενο.
Τελος παντων, μπορει να κανω challenge ολα αυτα που γραφω και ειναι οντως πολυπλοκα. Αλλα αν το κανω ειναι γιατι συμμεριζομαι τη γενικη σου ιδεα : οτι το κρατος ειναι ενας μηχανισμος που μαλλον ξεπερνιεται απο τις εξελιξεις και η ανθρωποτητα μπορει να διευθετει τα πραγματα πιο αδιαμεσολαβητα μεταξυ τους η αυτο που λεμε "ελευθερα" .
Το σημειο τριβης, ειναι εκει που τα αναγεις στην αγορα, και την κοινωνια που θα προκυψει τη βλεπεις ως μια κοινωνια με την αγορα οπως ειναι, απλα χωρις κρατος. Και μεταφερεις θεσμους σημερινους με κρατος, σε μια κοινωνια που την οραματιζεσαι χωρις κρατος, με μονη διαφορα οτι θα ειναι "ιδιωτικο" αντι " δημοσιο".
Αυτο που θελω εγω να πω ειναι οτι το κρατος οπως ειναι σημερα ειναι απαραιτητο για την αγορα, οπως ειναι σημερα. Μπορει να υπαρχει ενδεχομενως και θα ειναι ισως καλο να εξελιχθουν κοινωνιες χωρις κρατος, οπως ειναι σημερα. Δε θα υπαρχουν ομως οι αντιστοιχοι θεσμοι καπιταλιστικης αγορας. Οι συναλλαγες των ανθρωπων θα ειναι κατι αλλο.
Επισης και εγω θα ηθελα τον περιορισμο του κρατους στα απολυτως απαραιτητα, ακομη και να δοσει χωρο στις παραδοσιακες core λειτουργιες του κρατους. Ομως να καταργηθει εντελως το κρατος ειναι κατι αλλο.
Φυσικα καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολο να περιγραψεις πως θα ειναι, αλλα το να χρησιμοποιεις ορους και εννοιες που αντιστοιχουν στο σημερα, ως παγιους και αιωνιους, ειναι αδοκιμο.