Νέα

Οπτικές ίνες στα Ελληνικά σπίτια;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pristine
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 90
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

leon4861

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Φεβ 2008
Μηνύματα
3.312
Κριτικές
7
Like
1.228
Πόντοι
216
Και κάτι για να μάθετε και να σκεφτήτε που ζούμε:

Σε πόλη της Ολανδίας πριν από αρκετά χρόνια για να μην την ξανασκάψουν πέρασαν τις ίνες μέσα από τους αγωγούς του αερίου!!!!!!

:rockon: :rockon: :rockon: :rockon: :rockon:
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
λάθος μαθηματικά...

2.000.000 συνδρομητές * 10 Ευρώ/μήνα πάγιο = 20.000.000 * 12 μήνες = 240.000.000 Ετος

2.000.000.000 /240.000.000 = περίπου 5 χρόνια απόσβεση (αν δεν υπολογίσουμε τα άλλα στοιχεία κόστους)

Σύμφωνα με την μελέτη break even έχουμε τον 7ο χρόνο και οριστική απόσβεση της επένδυσης τον 18ο χρόνο...

αυτά...

Μπα, ξανά λάθος μαθηματικά.

Τα 10 ευρώ πάνε στον πάροχο. Ο πάροχος θα πρέπει να πάρει το κάτι τις του και να αποδώσει στον ΕΦΟΔΙΑ. Πόσα από τα 10;;

Οι υπολογισμοί μιλάνε πάντως για 15 - 20 Ευρώ χονδρική από τον ΕΦΟΔΙΑ. Εκεί θα κριθεί και το έργο, δηλαδή τι τιμή χονδρικής ανά χρήστη θα προσφέρει. Που είναι ουσιαστικά ίδιο με το κόστος του έργου.

Το οποίο κόστος περίπου είναι:
Το κόστος εγκατάστασης (σκαψίματα, ίνα, κουτιά, καμπίνες, σουξουμουξου) + λειτουργικό κόστος (ρεύματα, μισθοί σέα, μέα - ο ΕΦΟΔΙΑ δεν πληρώνει τέλη διέλευσης στους Δήμους)+ ετήσια συντήρηση + χρηματοδοτικό κόστος + κόστος ασφάλισης σε βάθος 30 χρόνων. Και μετά αναγωγή σε σημερινές τιμές.

και να προσθέσω...τι να τα κάνεις 100mbps synchronous???
Τώρα τίποτε.
Σε 10 και 15 χρόνια όμως μπορεί να υπάρχουν  εφαρμογές που ούτε θα τις έχεις φανταστεί.
Π.χ. να σου στέλνει ο Μισελάκος ή η Ποπάρα (πάντα early adopters εεεεεε) το CΤ ολογραφικά.

οκ βρε easy...μπορεί κάποιος να μου πει πόσες ίνες θα φύγουν π.χ. από το τοπικό POP του Χολαργού για να εξυπηρετήσουν τους συνδρομητές του Χολαργού?

Δεν χωράνε ρε φιλε στο δρόμο...πως να το κάνουμε δλδ?
Δεν μπορεί, στο Τόκιο ή στο Μανχάταν πως χώρεσαν;

Χονδρικότατα, σε σημείο να πεις ότι καμία σχέση.
Εξέτασε τον λόγο αναγκαιότητας φρεατίων/μήκος δικτύου.
Μέγεθος φρεατίων και βαθμός επισκεψιμότητάς τους.

Πολύ ωραία.

Όποιος θέλει να κοστολογήσει το έργο αλλά και να δει εάν υλοποιείται, πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσει κατ' ελάχιστον στις ακόλουθες ερωτήσεις.
(όχι σε εμένα, στον εαυτό του)

α) Μπροστά από το CΟ πόσες ίνες θα φεύγουν? Χωράνε στο δρόμο?
    Περίπου....όχι ακριβώς. Εκατοντάδες? Χιλιάδες? Δεκάδες?

β) Τα splice enclosure, τι capacity θα έχουν? (εξαρτάται και από το γ)

γ) Cabin που θα μπαίνουν? ανά ΟΤ?

δ) To φρεατιάκι (φρεατιάρα θα είναι) αμέσως μετά το cabin, τι θα έχει μέσα? Χωράει? (εξαρτάται πάλι από τι θα εξυπηρετεί)

ε) Splicing enclosure μπροστά από κάθε σπίτι? How about noise? Θέλει κάποιος να κάνει πλούσια την Raycap? (Πλάκα κάνω)

ε) To εναέριο, το ξεχνάμε τελείως eitherway.

easy....σε επίπεδο concept design, είναι πανέμορφο, γαμάτο...και είναι γνωστό αυτό, πολύ καιρό τώρα

για διαστασιολόγηση όμως....δεν μιλάει κανένας

Επειδή δεν καταλήγουμε (συμφωνούμε ότι είναι πανέμορφο, μάλλον διαφωνούμε στην διαστασιολόγηση επειδή δεν μπορεί να δώσει κανείς στοιχεία) εγώ απλά θα επαναλάβω πως το θέμα μυρίζει προχειρότητα και ότι στο τέλος θα υλοποιηθούν άλλα σενάρια (ορθολογικότερα από τεχνοοικονομικής απόψεως).

Αυτά.

Την διαστασιολόγηση (θεωρητικά) θα την κάνει αυτός που θα δώσει την προσφορά.
Και αν στα 1000 € / ανά χρήστη δεν βγαίνει δεν θα δώσει προσφορά.
Αλλά αν δεν δώσει προσφορά θα φανεί σύντομα.

Δεν νομίζω πάντως ότι προχώρησαν σε αυτό το σημείο χωρίς να λάβουν θετικά σήματα από την αγορά ότι υπάρχει ενδιαφέρον (εγώ πάντως δεν θα το έκανα και δεν θα το κάνω).

 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Δεν μπορεί, στο Τόκιο ή στο Μανχάταν πως χώρεσαν;

Όταν γίνει η διαστασιολόγηση...τότε θα ξέρουμε εάν χωράνε ή όχι.

Την οποία τελικά, δεν έχει κάνει κανείς από ότι βλέπω/ακούω.
 

Iblis

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2008
Μηνύματα
14.885
Κριτικές
28
Like
16
Πόντοι
766
Ολοι ξερουμε οτι ο διαμοιρασμος και η αναληψη δημοσιων εργων
ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια τσιμπουσιου
με χρυσα σερβιτσια.

Η αποψη μου λοιπον , ειναι οτι ενα τετοιο
εργο δεν ειναι απαραιτητο .
Αντιθετως, θα προτεινα , αν οπωσδηποτε θα πρεπει να εγκριθουν
σχετικα κονδυλια, να γινει αναπλαση του δικτυου
βασισμενη στο χαλυβα, αντι του χαλκου που κυριαρχει αυτη τη στιγμη.
 

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.860
Κριτικές
6
Like
242
Πόντοι
86
Η Deutsche Telekom κατά του νέου δικτύου οπτικών ινών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 07:00

Το δύσκολο γρίφο της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει για τον άκρως αναγκαίο εκσυγχρονισμό του δικτύου του, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει τις μεγάλες ταχύτητες που πλέον είναι απαραίτητες για τις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καλείται να λύσει επειγόντως ο ΟΤΕ. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει μέχρι τα κτήρια, δεν έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό στον Οργανισμό και ειδικά στο στρατόπεδο της Deutsche Telekom που πλέον κατέχει το 30% του ΟΤΕ και ασκεί τη διοίκησή του.

Η γερμανική εταιρεία από τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζει για το έργο FTΤH (Fiber to the home) είναι αντίθετη και το έχει με σαφήνεια δηλώσει στους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών γραπτώς και προφορικώς. Η αντίθεσή της αυτή, εφόσον δεν υπάρξει εν τέλει σύνθεση απόψεων για να προχωρήσει ο ΟΤΕ στις επενδύσεις του, μπορεί να φθάσει μέχρι το σημείο η DT να προσφύγει στις Βρυξέλλες, με στόχο να πετύχει την ακύρωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα πιθανώς της διακριτικής μεταχείρισης αναφορικά με την τοποθέτηση οπτικής ίνας. Το γεγονός αυτό θα την φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ., μεταξύ άλλων, για την option που αφορά στην πώληση ακόμα ενός ποσοστού 10% του Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ακόμα και μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά και μια γενικότερη δυστοκία στην καθημερινή λειτουργία του προς όφελος του ανταγωνισμού.

Το πλάνο που υιοθετεί ο ΟΤΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Βουρλούμης αφορά επενδύσεις, ώστε η οπτική ίνα να φθάσει στα αποκαλούμενα καφάο του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα περί τα 28.000 καφάο. Για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης των επομένων ετών και με δεδομένο ότι σε κάποιες περιοχές θα χρησιμοποιήσει και άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες εκτιμά ότι θα χρειασθεί να πάει την οπτική ίνα σε περίπου 12.000 καφάο. Έτσι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς (τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί) η αρχική επένδυση που θα κάνει στην τριετία είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Γεγονός είναι ότι η δημιουργία ενός δικτύου FTΤH απαξιώνει τις επενδύσεις ετών τόσο του ΟΤΕ όσο και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και των εναλλακτικών φορέων στην υποθετική περίπτωση που αυτό θα προχωρούσε πολύ γρήγορα. Μακροπρόθεσμα βεβαίως θεωρείται ελκυστική προοπτική από όλες τις εταιρείες αρκεί να είναι σε θέση από τώρα να προσαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να νιώσουν ασφάλεια ότι το έργο θα γίνει.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ επιπλέον του αφαιρείται το πλεονέκτημα της κυριαρχίας μιας που ουσιαστικά είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει τη βασική υποδομή για να "τρέξουν" όλα τα δίκτυα.

Αν το επίμαχο έργο προχωρήσει, ο ΟΤΕ σταδιακά θα βρεθεί στην ίδια θέση με όλους τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, χωρίς να ελέγχει το δίκτυο κορμού, στο βαθμό που δύναται, αφού υπόκειται σε σειρά από ρυθμίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ .

Σημειώνεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Οργανισμός στις διαδικασίες που θα του επέτρεπαν να αποκτήσει μειοψηφικό κομμάτι των νέων φορέων που θα δημιουργηθούν για το FTΤH. Επιφυλακτικές ως προς τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό είναι άλλωστε όλες οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Εκτιμάται ότι αυτό θα φανεί και στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νομοσχέδιο που συνοδεύει το έργο.

Ακόμα και αν ασκηθούν πιέσεις στον ΟΤΕ από την κυβέρνηση, όπως είναι η μέχρι τώρα πρακτική για μια σειρά από τέτοιες μείζονος σημασίας επιλογές, για τη γερμανική πλευρά θα είναι δύσκολο να αλλάξει τα επενδυτικά της σχέδια. Η διοίκηση της DT αντιμετωπίζει εσωτερική κριτική για τις επιλογές της όσο αφορά τον ελληνικό Οργανισμό, πόσο μάλλον να αναγκαστεί να πάει σε δίκτυο FTΤH, όταν δεν σχεδιάζει να το πράξει ούτε στη Γερμανία, ούτε πουθενά αλλού από τις δεκάδες χώρες που δραστηριοποιείται.

Υπάρχει όμως και ένα σημείο «κλειδί» στην όλη υπόθεση: Ο παράγοντας χρόνος. Το δίκτυο του ΟΤΕ χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται δυστοκία στο να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το Conn x TV την υπηρεσία τηλεόρασης μέσω του internet. Πολιτική του ΟΤΕ είναι να μην δίνει την υπηρεσία εκεί όπου το δίκτυό του δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ταχύτητες που είναι αναγκαίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της να είναι καταδικασμένη σε χαμηλούς ρυθμούς και αυτό παρά τις επενδύσεις σε περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το έργο FTΤH θα προχωρήσει στις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί και ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις του εμπνευστή του, του πρώην δηλαδή υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη. Στο σκηνικό υπάρχει και το ενδεχόμενο των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει το ίδιο σχέδιο ή αν θα επιχειρήσει να το αλλάξει αναθέτοντας νέα μελέτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο υλοποίησής του και εφόσον η επιλογή θα είναι να προχωρήσει.

Ο παράγων χρόνος είναι αυτός που τελικά κινητοποιεί περισσότερο τον ΟΤΕ. Για την πλευρά της κυβέρνησης το στοίχημα είναι το έργο να προχωρήσει και να βρεθούν οι επενδυτές που θα το αναλάβουν. Άλλωστε, ως σχέδιο άσχετα από την κριτική που υφίσταται, είναι αρκετά φιλόδοξο και κερδίζει τις εντυπώσεις ειδικά των μυημένων στην ευρυζωνικότητα που τείνουν να γίνουν ολοένα και περισσότεροι.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων και για έναν άλλο λόγο. Μπορεί να έγινε αυτό που επιθυμούσε, η αλλαγή της διοίκησης της ΕΕΤΤ, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής όμως, ο κ. Λεωνίδας Κανέλλος Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δικαίου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, είναι ο τελευταίος επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του έργου για τη δημιουργία του FTΤH. Αυτονόητο είναι ότι και από τη νέα του θέση θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το έργο και παράλληλα θα είναι υπεύθυνος για μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις που θα αφορούν ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Η κριτική

* Το βασικότερο επιχείρημα όσων επικρίνουν τις ανακοινώσεις για το έργο FTΤH είναι ότι ο προϋπολογισμός του, 2,1 δισ. ευρώ, δεν είναι σε καμιά περίπτωση επαρκής, καθώς και ότι η ζήτηση από πλευράς χρηστών δεν θα είναι ικανή να καταστήσει την όλη επένδυση βιώσιμη εντός των χρονικών ορίων που έχουν αναφερθεί.

* Ως προβληματισμός επίσης καταγράφεται ότι οι τεχνολογίες στις τηλεπικοινωνίες εξελίσσονται ραγδαία.

* Η κατεύθυνση από την πλευρά του ΟΤΕ, ως μέλους ενός μεγαλύτερου ομίλου, κινείται και προς την ενίσχυση της ασύρματης - κινητής ευρυζωνικότητας η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει ένα μερίδιο της τάξεως του 30% της συνολικής αγοράς.

* Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτό έχει ληφθεί υπόψη από τους μελετητές του έργου όταν, όπως υπογραμμίζεται από τα στελέχη των απόψεων αυτών, σχετίζεται ευθέως με τη ζήτηση που θα υπάρξει.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ
 

championagain79

Μέλος
Εγγρ.
26 Σεπ 2018
Μηνύματα
710
Κριτικές
1
Like
973
Πόντοι
86
Με αφορμή κλήση από την Cosmote επαναφέρω το θέμα. Τελικά αξίζει ή όχι να περάσει κανείς οπτική ίνα στο σπίτι του; Τι ζημιές ανοίγει στο σπίτι; Πόσο σταθερή είναι η σύνδεσή σου στο internet; Τι θα ισχύει έπειτα από το πέρας της δεσμευτικής πρώτης διετίας όπου υπάρχει η επιδότηση από το κράτος και το κόστος είναι (σχετικά) χαμηλό;
 
Εγγρ.
3 Σεπ 2018
Μηνύματα
194
Like
512
Πόντοι
21
Με αφορμή κλήση από την Cosmote επαναφέρω το θέμα. Τελικά αξίζει ή όχι να περάσει κανείς οπτική ίνα στο σπίτι του; Τι ζημιές ανοίγει στο σπίτι; Πόσο σταθερή είναι η σύνδεσή σου στο internet; Τι θα ισχύει έπειτα από το πέρας της δεσμευτικής πρώτης διετίας όπου υπάρχει η επιδότηση από το κράτος και το κόστος είναι (σχετικά) χαμηλό;
Μάγκα μου δεν ξέρω να σου απαντήσω αλλά ψάξε inso￸mn￸ia ή adsl￸gr.
 

captain 69

Μέγας
Εγγρ.
24 Αυγ 2015
Μηνύματα
3.559
Like
11.814
Πόντοι
3.506
Με αφορμή κλήση από την Cosmote επαναφέρω το θέμα. Τελικά αξίζει ή όχι να περάσει κανείς οπτική ίνα στο σπίτι του; Τι ζημιές ανοίγει στο σπίτι; Πόσο σταθερή είναι η σύνδεσή σου στο internet; Τι θα ισχύει έπειτα από το πέρας της δεσμευτικής πρώτης διετίας όπου υπάρχει η επιδότηση από το κράτος και το κόστος είναι (σχετικά) χαμηλό;
Αξίζει. Ειδικά αν δεν μένεις μόνος και έχεις πολλές συσκευές συνδεδεμένες παράλληλα στο δίκτυο (σε μένα παίζει να είναι και 6-7 ταυτόχρονα).

Οι ζημιές εξαρτώνται από που θα περάσει ο σωλήνας. Εγώ είμαι τυχερός γιατί μένω σε μονοκατοικία με κήπο και την πέρασα υπογείως και μετά εξωτερικά στο πατάρι που έχω το ρουτερ, άρα τρύπα μία και ένα βαψιματακι ώστε να είναι ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Κατανεμητης εξωτερικός εκεί που βγαίνει το καλώδιο από τον κήπο και πρίζα ρεύματος υπήρχε ήδη στο πατάρι, οπότε όλα κομπλέ με ελάχιστη παρέμβαση.

Οι ταχύτητες σαφέστατα βελτιωμένες.
 

alexandros 85

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Αυγ 2021
Μηνύματα
1.066
Κριτικές
17
Like
2.821
Πόντοι
1.206
Αξίζει. Ειδικά αν δεν μένεις μόνος και έχεις πολλές συσκευές συνδεδεμένες παράλληλα στο δίκτυο (σε μένα παίζει να είναι και 6-7 ταυτόχρονα).

Οι ζημιές εξαρτώνται από που θα περάσει ο σωλήνας. Εγώ είμαι τυχερός γιατί μένω σε μονοκατοικία με κήπο και την πέρασα υπογείως και μετά εξωτερικά στο πατάρι που έχω το ρουτερ, οπότε τρύπα μία και ένα βαψιματακι ώστε να είναι ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Κατανεμητης εξωτερικός εκεί που βγαίνει το καλώδιο από τον κήπο και πρίζα ρεύματος υπήρχε ήδη στο πατάρι, οπότε όλα κομπλέ με ελάχιστη παρέμβαση.

Οι

νομίζω ότι για μια τέτοια περίπτωση αξίζει αλλά για κάποιον που για παράδειγμα παίζει κάποιο παιχνίδι δεν αξίζει γιατί το bandwidth μιας vdsl γραμμής τον καλύπτει
 

paparotriftoulas

Ανώτατος
Εγγρ.
13 Σεπ 2014
Μηνύματα
9.939
Κριτικές
67
Like
29.246
Πόντοι
10.336
εγω σηκωνω 80mbps "ατμοσφαιρα", χωρις οπτικη ίνα.
Ποσα φτανει με οπτικη ίνα στην ελλαδα;;;
 

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Μηνύματα
7.853
Κριτικές
15
Like
11.865
Πόντοι
3.846
Με αφορμή κλήση από την Cosmote επαναφέρω το θέμα. Τελικά αξίζει ή όχι να περάσει κανείς οπτική ίνα στο σπίτι του; Τι ζημιές ανοίγει στο σπίτι; Πόσο σταθερή είναι η σύνδεσή σου στο internet; Τι θα ισχύει έπειτα από το πέρας της δεσμευτικής πρώτης διετίας όπου υπάρχει η επιδότηση από το κράτος και το κόστος είναι (σχετικά) χαμηλό;
Έχω οπτική εδώ και 6 χρόνια στο εξωτερικό.
Καμία διαφορά στην εγκατάσταση από τη vdsl. Απλά κάποια καλώδια περνάνε μέχρι το ρούτερ.

Έχω δοκιμάσει πακέτα μέχρι 250mbps και η ταχύτητα είναι πάντα σταθερή.
Καμία σχέση με τις παλιές adsl.γραμμές που πότε επιανες 10 και πότε 5 mbps.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom