Εάν αντιλαμβάνομαι τον σχεδιασμό σωστά...και θέλουν παθητικό εξοπλισμό από ένα κεντρικό σημείο (ας πούμε POP) μέχρι και τον συνδρομητή (δλδ μέσα στο διαμέρισμα) τότε αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποια σημεία θα περνάνε χιλιάδες οπτικές ίνες μέσα από τους χάνδακες.
Αυτο που καταλαβα εγω ως εδω τελικα, ειναι οτι μαλλον μεχρι το κτηριο θα πηγαινει το καλωδιο, και στη συνεχεια θα αναλαμβανει ο παροχος την υποχρεωση να σε συνδεσει με το δικτυο.
Ενα σημειο της συνεντευξης που περιγραφει αυτο που συζηταμε:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το κάνω λίγο πιο δύσκολο το ερώτημα αν επιτρέπετε: Θ’ αντιμετωπίσουμε τους «Εφόδια» της κάθε περιοχής όπως αντιμετωπίζουμε σήμερα τον ΟΤΕ πάνω στο δίκτυο χαλκού; Είναι πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα και θέλω ν’ ακούσω και τι κάνουμε με το θέμα της κοστοστρέφειας και αν θα προσδιορίσουμε στις μελέτες ΣΔΙΤ οι οποίες θα βγουν, την τιμή χονδρικής πώλησης της σκοτεινής οπτικής ίνας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς ανοίγουμε την αγορά, δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους επενδυτές των νέων τεχνολογιών και θέτουμε κανόνες τέτοιους που τελικώς θα λειτουργούν υπέρ του τελικού χρήστη του καταναλωτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου απαντάτε πολιτικά και όχι πρακτικά. Θέλω μια πρακτική απάντηση, όχι πολιτική απάντηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κανέλλο, σας παρακαλώ το τεχνοκρατικό να το απαντήσετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετέθη και το θέμα αν ο ΟΤΕ θα μπορεί να καταργηθεί η δεσπόζουσα θέση του σε ορισμένες περιοχές….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, όποιος παρακολουθήσει τις εξελίξεις δε θα διακινδυνεύσει τη θέση του στην αγορά. Εμείς ουσιαστικά δημιουργούμε νέα δυναμική, είμαστε ανοιχτοί και προς τον ΟΤΕ και βεβαίως τον έχουμε καλέσει να συμμετέχει επενδυτικά σ’ αυτό το project με τους κανόνες ανοιχτής αγοράς που έχουμε θέσει μέσα από το νομοσχέδιο.
*
Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε ν’ απαντήσω εγώ τεχνοκρατικά, στο τεχνοκρατικό ερώτημά σας: Ο «ΕΦΟΔΙΑ» θα είναι μια εταιρεία σαν την Αττική Οδό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό δεν πρέπει να έχει σχέση ελέγχουσας ή ελεγχόμενης εταιρείας με εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν την Αττική Οδό και κυκλοφορούν πάνω σ’ αυτή, δηλαδή εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται αυτοκίνητα, πούλμαν, ταξί και ούτω καθ' εξής, για ευνόητους λόγους. Εξηγήσαμε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι ν’ αποτελέσει μια ουδέτερη υποδομή. Και η διαδικασία είναι η εξής:
Ο «ΕΦΟΔΙΑ» με βάση τους όρους του διαγωνισμού ο οποίος θα προκηρυχθεί θα δώσει μια τιμή εκμίσθωσης της ίνας προς τους παρόχους. Θα καθορισθεί λοιπόν αυτή η τιμή ως ένα ταβάνι, ως ένα πλαφόν οπότε μπορεί να προσφέρει μια τιμή, μπορεί να πάει από κει και κάτω ανάλογα με τις συνθήκες του ανταγωνισμού, δε μπορεί να ξεπεράσει το όριο αυτό. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι σε κάποιες αγορές, επειδή αναφέρθηκε ο κύριος για τιμές, στη Σιγκαπούρη ας πούμε, που είναι πόλη-κράτος που υπάρχει το δίκτυο Fiber Τo Τhe Home και το οποίο επισκεφθήκαμε και έχουμε επαφή προκειμένου ακριβώς να κάνουμε ένα πλαίσιο το οποίο να λειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα, η τιμή εκμίσθωσης της ίνας είναι € 7,5.
Φυσικά αυτή η περιοχή είναι πάρα πολύ πυκνοκατοικημένη, είναι πόλη-κράτος και αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος, επειδή ρωτήσατε τον Υπουργό σχετικά με το κόστος, διαφέρει με το αν κατοικείτε σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη από το αν κατοικείτε σε μια περιοχή αραιοκατοικημένη κτλ. Το κόστος δε σύνδεσης των χρηστών με την υποδομή θα μπορεί να το αναλάβει ο πάροχος με την ίδια έννοια που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδοτούν συσκευή για παράδειγμα και σας υποχρεώνουν να μείνετε στο δίκτυό τους επί ένα χρονικό διάστημα και αν τυχόν θελήσετε να φύγετε υπάρχουν διαδικασίες στο νομοσχέδιο οι οποίες εξασφαλίζουν την αποδεσμοποίηση της ίνας, το Fiber Unbundling, να μη σας έχει δηλαδή δέσμιο ένας πάροχος αν θέλετε ν’ αλλάξετε πάροχο, οπότε θα πληρώσετε αναλογικά τη διαφορά η οποία μεσολαβεί μεταξύ της τιμής την οποία έχετε συμφωνήσει, των μηνών τους οποίους χρησιμοποιήσατε την υποδομή και των μηνών που θέλετε ν’ αλλάξετε πάροχο.
Σε ό,τι αφορά δε την εγκατάσταση του δικτύου, δηλαδή τη σύνδεση του χρήστη με την υποδομή, ο «Εφόδια» που είναι μια εταιρεία όπως είπαμε ιδιωτική, όπως δηλαδή όλες οι εταιρείες ΣΔΙΤ η οποία δεν επιτρέπεται να ελέγχεται από έναν πάροχο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μπορεί να είναι μέσα ένας πάροχος, μπορεί να είναι μια κατασκευατική εταιρεία, μπορεί να είναι μια Τράπεζα και ούτω καθ' εξής, είναι ακριβώς αυτός ο οποίος παρέχει το μέσο, αυτός ο οποίος παρέχει ουδέτερα την υποδομή.
Και πάνω στο στίβο αυτό μπορεί να τρέξει καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, ανάλογα με τα επιχειρηματικά του μοντέλα και ούτω καθ' εξής. Και κάτι επιπρόσθετο: Πάνω σ’ αυτή την ουδέτερη υποδομή μπορεί ν’ αναπτυχθούν καινούργιες εταιρείες και καινούργια επιχειρηματικά σχήματα τα οποία δεν είχαν υπάρξει μέχρι σήμερα. Αυτό το έργο μπορεί να κατασκευασθεί με τους παρόχους, με τη συμμετοχή ή χωρίς τη συμμετοχή των παρόχων, αλλά ουσιαστικά θα δώσει ανάπτυξη, θα δώσει growth, θα δώσει δυνατότητα να παίρνετε εσείς εάν κατοικείτε στον 3ο όροφο τις υπηρεσίες σας από ένα πάροχο και αν κατοικείτε στον 2ο από έναν άλλο πάροχο.
Ουσιαστικά δηλαδή λύνει όλα αυτά τα προβλήματα που είχε ν’ αντιμετωπίσει η ρυθμιστική Αρχή σχετικά με την αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου και ούτω καθ' εξής. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι καινοτόμος και πραγματικά εξ ονόματος όλων των μελών της ομάδας πιστεύουμε ότι πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο ρηξικέλευθο και πολύ τολμηρό.
Και κάτι τελευταίο θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κ. Υπουργέ: Εισάγουμε μερικές διατάξεις οι οποίες είναι ουσιαστικά καινοτόμες, δηλαδή επιτρέπουν σ’ ένα κτίριο το οποίο κατοικείται από ηλικιωμένους ανθρώπους και έστω κάποιους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να συνδεθεί ακριβώς στο δίκτυο με μια απλή αίτησή του προς έναν πάροχο, όχι προς τον «Εφόδια», όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης δεν επιτρέπεται ο πάροχος, ο «Εφόδια» να έχει σχέση με τον τελικό χρήστη αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν πάροχο.
Με έναν πάροχο λοιπόν της επιλογής του μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί οροφοκτησίας. Δε χρειάζεται δηλαδή να γίνει Γενική Συνέλευση να εγκριθεί κτλ. Και φυσικά το κόστος δε μπορεί να βαρύνει τη συνιδιοκτησία. Ευχαριστώ.
*
Ο Λεωνίδας Κανέλλος είναι ο νέος Πρόεδρος της www.eett.gr/]ΕΕΤΤ[/url]