Έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία αν εκτελέσεις αυτόν που θα βιάσει,σκοτώσει,σε τί εξυπηρετεί τα θύματα κ την κοινωνία;;;
Μην μου πεις τώρα το ένα πιάτο φαϊ ε.....
Αυταρχική δικαιοσύνη,σημαίνει αυταρχικό κράτος,θες αυταρχικό κράτος;;;
Εξυπηρετεί να μην υπάρξουν στο μέλλον άλλα θύματα. Και γιατί να μη τον εκτελέσω εσένα τι σε κόφτει δηλαδή? Είσαι πιθανός βιαστής? Αν ναι θα ναι καλύτερα και για σένα γιατί στη φυλακή δε θα περάσεις και καλά.
Θέλω να πω πως για τον κανονικό πολίτη που μέσω της εργασίας του ζει κανονικά και τακτικά, και μια ώρα προσαγωγή στην αστυνομία έχει κόστος .
Αλλά για τον καθ έξιν εγκληματία που ζει αποκλειστικά από το έγκλημα, και 10 χρόνια να τον βάλεις και μέσα απο τη φυλακή θα συνεχίσει να εγληματεί. Εννοείται πως θα το κάνει όταν αποφυλακιστεί ή άμα αποδράσει ή πάρει καμιά " πενθήμερη άδεια".
Άρα? Σιγά σιγά τα θύματα θα δουν πως η δικαιοσύνη δε τους προστατεύει και θα βλέποντας πως τους χαιδεύοτν θα αρχίσουν κρούσματα ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ. Ετσι ένας άνθρωπος θα ξεπεράσει το όριο, την κόκκινη γραμμή. Ακόμη και νομοταγής πολίτης να είναι, αν αποφασίσει πως το έγκλημα εις βάρος του είχε μεγάλο κόστος θα δεχτεί το κόστος της επιβολής μιας τιμωρίας. Πχ σε κάποιον βιάζουν και σκοτώνουν το παιδί του. Αυτός μπορεί ως τότε να είχε μια τακτικότατη ζωή, μια καλοπληρωμένη εργασία ή μια επιχειρησούλα. Και να μην ήθελε καμιά διατάραξη. Αλλά αν γίνει ένα τέτοιο έγκλημα σου λέει " τι έχω να χάσω" και αυτοδικεί. Και ανοίγει έτσι ένας φαύλος κύκλος και το πράγματ ξεφεύγει.
Ο καθένας κάνοντας έναν ατομικό λογισμό θα λέει πως καλύτερα να μπω και εγώ στον κόσμο της παρανομίας μπας και επιβιώσω παρα να είμαι τακτικός, νομοταγής κλπ.
Επομένως με τη θανατική ποινη είναι και το άλλο. Αποτρέπεις τον άλλο γενικά να χωθεί στο έγκλημα γιατί σου λέει " ποτέ δε ξέρεις μήπως θα είμαι εγω που θα μου φορτώσουν μια ρετσινιά που να επισύρει θανατική ποινή". Άρα αποτρέπεις τον άλλο γενικά να δράσει εγκληματικά.
Πάντως για να φέρω παραδείγματα , τους φονιάδες των μπάτσων στο ρέντη πχ ή το φονιά του άλλου που σκότωσε τον κρεοπώλη στη λαχαναγορά, ή το φονιά του ιδιοκτήτη προπο που πιάσανε πχ είναι περιπτώσεις που αξίζει η εκτέλεση. Και επειδή συνήθως οι φονιαδες είναι θρασύδειλοι θα λειτουργούσε αποτρεπτικότατα.