Τα μετάλλια φέρνουν (και)... γκρίνια!
Ενας "ακήρυχτος" (επίσημα) πόλεμος, μεταξύ της κυβέρνησης και της ολυμπιακής επιτροπής έχει ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία, στο περιθώριο των ΟΑ, αλλά και με "φόντο" τα 48 μετάλια που έχει ήδη κατακτήσει η χώρα μέχρι τώρα και που αποτελεί ρεκόρ για τις τελευταίες δεκαετίες!
Πριν καλά-καλά "χορτάσουν" την επιτυχία τους οι Βρετανοί, πριν τους υποδεχθεί στο Μπάκιγχαμ η βασίλισσα Ελισάβετ, πριν την προγραμματισμένη παρέλαση των 542 αθλητών τους, στις 10ης Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση και ολυμπιακό κίνημα βρίσκονται "στα χαρακώματα", μετά την άρνηση των υπουργών αθλητισμού και οικονομίας να εγγυηθούν δημόσια ότι δεν θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για τον "υψηλό αθλητισμό" την προσεχή τετραετία, κι ενόψει των επόμενων αγώνων στο Ρίο το 2016.
Ο 6 φορές χρυσός ολυμπιονίκης Σερ Κρις Χόι, δεν δίστασε μάλιστα να απευθυνθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό Κάμερον, προκειμένου "να του επιστήσει την προσοχή, πως οι περικοπές θα είναι ολέθριες για τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου στην Βρετανία".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, η ολυμπιακή προετοιμασία για την Αθήνα το 2004 χρηματοδοτήθηκε από το κράτος με 70 εκατομμύρια λίρες (απέφερε 30 μετάλια), για το Πεκίνο το 2008 με 235,1 εκατομμύρια λίρες (απέφερε 47 μετάλια) και για το Λονδίνο το 2012 με 264,143 εκατομμύρια λίρες κι έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην κατάκτηση 48 μεταλίων!!!
Η διαμάχη αφορά κατ ουσίαν τους πόρους που προωθούνται στον αθλητισμό από τα κρατικά λαχεία. Η σύνδεσή τους με την χρηματοδότηση της ολυμπιακής επιτροπής το 1997 άλλαξε άρδην τις ισορροπίες και οδήγησε τον βρετανικό αθλητισμό από την ανυποληψία και τον μαρασμό στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως. Οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για αθλητικές υποδομές και την τεχνολογική εξέλιξη της προετοιμασίας των αθλητών και απέδωσαν τα μέγιστα σε αθλήματα δύναμης και αντοχής ιδιαίτερα, όπως η ποδηλασία, η κωπηλασία, η κολύμβηση και ο στίβος. Η βρετανική ολυμπιακή επιτροπή χρηματοδοτείται σε ετήσια βάση με 250 εκατομμύρια λίρες από τα κρατικά λαχεία.
Η αγγλική κυβέρνηση ωστόσο, εν μέσω κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης και έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον, χρειάζεται πλέον αυτά τα χρήματα για άλλους, πιο ουσιαστικούς κατά την άποψη των υπουργών του Κάμερον, σκοπούς, προκαλώντας φυσικά έντονες αντιδράσεις! Η πιο χαρακτηριστική, εκείνη του προπονητή του χάλκινου ολυμπιονίκη στο ύψος Ρόμπι Γκράμπαρτζ, του Φουζ Αχμέντ:
"Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, στα 4 χρόνια του ολυμπιακού κύκλου ισοδυναμεί με 80 πένες ανά αθλητή, ανά μήνα. Είναι αστείο ποσό σε σχέση μέ όσα ξοδεύονται για ένα υποβρύχιο. Τι προτιμάτε? Έναν ολυμπιονίκη σαν το Χόι ή ένα υποβρύχιο? Είμαστε 20 χρόνια μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο σε οργάνωση και προγράμματα προετοιμασίας, αν το απωλέσουμε αυτό θα είμαστε ηλίθιοι..."
Παρ όλα αυτά, ο υπουργός των σπορ Τζέρεμι Χαντ επέμεινε και πάλι: " Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι η χρηματοδότηση θα προστατευθεί. Δεν μπορώ να προβλέψω το έσοδο που θα διοχετευθεί εφεξής στον αθλητισμό, είναι θέμα που θα συζητηθεί από το σύνολο της κυβέρνησης."
Σε σχέση με τα 26 ολυμπιακά αθλήματα, την μεγαλύτερη χρηματοδότηση στη Βρετανία έχει η κωπηλασία, με 27,3 εκ λίρες κι ακολουθεί η ποδηλασία με 26 εκ. λίρες. Τα μεγαλύτερα ποσά επενδύονται ακόμα στο στίβο (25,1εκ.), την κολύμβηση (25,1εκ.), η ιστιοπλοία (22,9εκ.). Τα μικρότερα ποσά εισπράττουν η άρση βαρών (1,4εκ.), η σκοποβολή (2,5εκ.) και το ταεκβοντο (4,8εκ.)
Και εμεις με ψιχουλα τι περιμενουμε;
Που πας ρε Καραμητρο............