Καλητερα 46 τετραγωνικά και Οοδησσό παρά 100-200 και Ελλάδα .Αν αλλάξεις στη μαύρη αγορά πετυχαίνεις καλητερη τιμή,ειχε γραψει ο Μάκης σχετικα πως η γυναικα του αλλαξε λεφτα με πολυ καλητερη ισοτημία.Ασε που τα διαμερίσματα παζαρευονται άνετα το νοικιάζεις με 300 Ευρω το μήνα.
Δε νομιζω οτι το δικο σου σπιτι ειναι καλητερο απ'αυτο? Απορώ γιατί κάθεσαι Ελλάδα?Εκτος αν σου αρέσουν οι Πακιστανοί και οι Αράπηδες τότε αλλάζει το θέμα.
Για καποιον που δεν εχει ζησει εξωτερικο μπορει η Ελλάδα να φανταζει η καλητερη χωρα.Οσους φιλους μου ξερω που πηγαν καπου (μιλαω να εχουν καποιο οικονομικο επιπεδο) ολοι το ιδιο με μενα λένε.Ακομα και ο KMAN και ο DR LOVE εχουν την ιδια αποψη με μένα για την Ελλάδα.
Αν καποιος εχει ενα εισόδημα 700-1000 Ευρώ μην το σκέφτετε ας την κανει για Ουκρανία!
Αγαπητέ Δημήτρη,
Θα ήθελα να παραθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, μετά σύντομης επίσκεψης στην Οδησσό.
Μπορεί να έχει αλλάξει πολύ η πόλη από την μαύρη δεκαετία του '90, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ότι είναι σύνηθες για μια τετραμελή οικογένεια να ζει σε ένα διαμέρισμα των 50-60 τετραγωνικών, δεν νομίζω ότι αντιπροσωπεύει ή μπορεί αν συγκριθεί με την νέο-Ελληνική αστική οικογένεια. Για τα ελληνικά δεδομένα, ένα διαμέρισμα 80-100 τετραγωνικών είναι πιο σύνηθες από ένα των 50-60. Βέβαια υπάρχουν και στη χώρα μας οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν σε τόσο μικρά διαμερίσματα, αλλά αυτό αποτελεί μια μειοψηφία.
Το γεγονός ότι αναφέρεσαι για αλλαγή χρημάτων στην "μαύρη αγορά" είναι από μόνο του ένα δείγμα για τη διαφορά της λογικής αλλά και του τρόπου ζωής. Θυμάμαι ότι πριν 20+ χρόνια στην Ελλάδα αλλάζαμε δολάρια στη μαύρη αγορά, μπας και κερδίσουμε καμιά δραχμή στη συναλλαγματική διαφορά. Αυτό πια δε νομίζω ότι υπάρχει.
Από την άλλη, ποτέ δε με ευχαριστούσε το γεγονός του ότι πήγαινα σε κάποιο μαγαζί να αγοράσω κάτι και έπρεπε να πληρώσω επιπλέον για να πάρω την πλαστική σακούλα που θα το μεταφέρω, ή πηγαίνοντας να αγοράσεις ένα δώρο, να πρέπει να πληρώσεις επιπλέον για το "αμπαλάζ".
Αυτά είναι αδιανόητα για τον Ελλαδικό χώρο, αλλά κατά τα άλλα απόλυτα αποδεκτά στο "Ανατολικό Μπλοκ".
Καλό θα ήταν να μην τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε ότι η Οδησσός είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα. Είναι απλά διαφορετική. Εάν το αποκλειστικό σου κριτήριο είναι το κόστος διαβίωσης, τότε υπάρχουν ακόμα φτηνότερα μέρη που μπορεί κάποιος να μείνει. Αυτό όμως δε συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι και καλύτερα.
Το να μένεις 3+ εβδομάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γιατί ένας υποσταθμός έχει χαλάσει, δεν είναι κάτι το οποίο έχω δει στην Αττική, πράγμα που αν δε με απατά η μνήμη μου, συνέβη πέρυσι στην Οδησσό. Θα μου πεις βέβαια ότι έχεις ηλεκτρογεννήτρια για τέτοιες καταστάσεις. Αλλά και πάλι δε συμβαδίζει αυτό με την "καλύτερη ζωή" που προασπίζεσαι για την Οδησσό.
Θα πρότεινα να χρησιμοποιείς τον όρο "διαφορετική" μιας και κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Ευχαριστώ και ελπίζω να μην λάβεις τα ανωτέρω ως επίκριση, παρά μόνο ως μια διαφορετική ανάλυση της καταστάσεως.