@ foreigner,
Η τοποθέτηση σου είναι σωστά δομημένη και όμορφα διατυπωμένη. Δείχνεις σοβαρός συνομιλητής με ποιότητα λόγου και αποψη.
Όσο αφορά τα δικά μου γραπτά (και νομίζω και των περισσότερων υπολοίπων συν-φορουμιτων πλην ελαχιστων εξαιρεσεων που δεν θα πρεπει να υπολογίζονται καν λόγω εγκεφαλικής ανεπάρκειας) δεν ειχαν σκοπό να χλευάσουν το Σοβιετικό πρότυπο, τον τρόπο ζωής και τις καθημερινες συνηθειες των ανθρωπων σε Ουκρανία, Ρωσία ή όπου αλλού σε χώρες του τέως "μπλοκ". Οσο αφορα εμενα, παρεθεσα τα γεγονότα και τις εμπειρίες που είχα από την ζωή εκεί, καθαρά και μόνο προς ενημερωση (κατόπιν ερώτησης μελών) και φυσικά πάντοτε μέσα από την δική μου οπτική γωνία. Η περιγραφή που έκανα για την Ουκρανία για παραδειγμα, τόσο για πρωτευουσα όσο και την επαρχία, σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να πλήξει ή να χλευάσει με υποτιμητικό τρόπο και κακόβουλο σκοπό τόσο τον πολιτισμό, όσο και την ποιότητα των ανθρώπων. Αντιλαμβάνεσαι όμως, πως για λόγους ευκολότερης κατανόησης από τον αναγνώστη, γίνονται συγκρίσεις με το "Ελληνικό πρότυπο" ζωής και το περιβάλλον που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει και συνηθίσει. Εάν η περιγραφή αφορούσε μια άλλη χώρα για παράδειγμα το Αφγανιστάν, την Ολλανδία, την Βενεζουέλα ή ότι άλλο, θα γινόταν η ίδια σύγκριση των εκεί ηθων και εθίμων με τα όσα είναι γνωστά στην Ελλάδα, ωστε να γινουν ευκολοτερα κατανοητά από τον αναγνωστη. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό, πως σε μια πολιτισμένη συζήτηση οι συμμετέχοντες ξεκινούν με την παραδοχή του σεβασμού της προς συζήτηση χώρας, αλλα είτε το θέλουμε είτε όχι, σε κάποιο σημείο οι συγκρίσεις θα μας οδηγήσουν σε εκφραση απόψεων που ίσως ακουστούν "υποτιμητικές". Για παράδειγμα, εάν μου είχε ζητηθεί να συγκρίνω τον τρόπο ζωής και τις εμπειρίες που είχα (ως τουρίστας όχι ως μακροχρόνιος κάτοικος) από την Ελβετία, από Νορβηγία ή από Γερμανία, οι συγκρίσεις και τα σχόλια σίγουρα δεν θα ήταν ευνοικά / κολακευτικά για την πατρίδα μας την Ελλάδα - αυτό δεν σημαίνει πως είμαι ανθΕλληνας ή μισώ τον τόπο που γεννήθηκα και μεγαλωσα. Σωστά?
Όσο αφορα τους χαρακτηρισμούς για τις κοπέλες των πρωην ΕΣΣΔ χωρών, σου υπενθυμίζω οτι βρισκόμαστε σε ενα φορουμ που εξειδικευεται στις βιζιτες, τα call girl και τις στριπτηζουδες. Επειδή εκ των πραγματων και λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών συγκυριών οι χώρες αυτές "αναγκάστηκαν" να "τροφοδοτουν" την Ευρώπη με κορίτσια "της δουλειάς", δεν σημαίνει οτι αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες από τις χώρες αυτές (ακόμη και τις βίζιτες) ως αντικείμενα ή μειωμένης αξίας όντα. Κάθε άλλο! Τουλάχιστον από εμενα αναφερθηκε πως η γυναίκες δεν εχουν διαφορά, κι αν καποιος ενδιαφερθεί για αυτές τις αντιμετωπίσει ως ανθρώπινες υπάρξεις, θα του ανταποδοθεί επίσης ανθρώπινο συναίσθημα. Άλλωστε, εγώ ήμουν αυτός που είπα οτι ανεπτυξα σχεση με κοπέλα πρωην-βιζιτα για 4 χρόνια. Πίστευεις οτι εάν ετρεφα απαξιωτικά αισθηματα και την αντιμετώπιζα ως κατωτερη, δεν θα φαινόταν αμεσως? Λες να μπορεί να διαρκεί το "θεατρο" πολύ, ίσως και 2, και 3 και 4 χρόνια? Δεν νομίζω.
Ως Ελλάδα και ως Ελληνες, εχουμε πολλες παθογενειες και εχουμε πολλα να βελτιωσουμε για να γινουμε ανθρωποι. Ναι, σαφως υπαρχουν χωρες οι οποιες ειναι πολυ πιο προηγμένς μπροστα από εμας, τόσο ως υποδομές όσο και ως ποιότητα ανθρώπων με παιδεία και κουλτούρα κι αν συγκριθούμε μαζί τους θα φαινομαστε ως πτωχοί βαλκάνιοι συγγενείς - ακριβώς όπως φαίνονται οι Ουκρανοί για εμας. Εφοσον το αντικείμενο της συζήτησης είναι η ενημερωση και η αναλυση και κατανοηση (οσο το δυνατον) του τρόπου ζωής στις πρωην ΕΣΣΔ χώρες, δεν νομίζω οτι τα γραπτα μας υποτιμούν ή χλευάζουν με ασχημο τρόπο συγκεκριμένες εθνότητες. Αλλωστε, κατι τετοιο θα ήταν καθαρα φασιστική αντιμετωπιση και εμείς δεν είμαστε τετοιοι.
...και στο μετρό τους πηγαίναν και χαζευαν τα βαγονια