Πες μας δυο λόγια τύπε, επειδή μπορεί να κρύβει μεγάλη αλήθεια η φράση σου.Μικρα καθημερινα, όχι τίποτα σπουδαίο ή τίποτα που είναι σχετικό με το μπουρδελο-κατι χαρακτήρα του νήματος.
Για παραδειγμα, στην Ουκρανία, το πολεοδομικό / οικιστικό status που εχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, απλά δεν ισχύει!
Στο σπίτι μου στην Ελλάδα, στην γειτονιά μου εχω 6 (!!!) σούπερ μαρκετ, 10 ψιλικατζήδικα, 10 περίπτερα, 2 συνεργεία αυτοκινήτων, 3 πρατήρια άρτου, 5 καφετέριες, 4 στασεις αστικων λεωφορείων κλπ κλπ κλπ σε απόσταση ΜΟΛΙΣ 100-150 μέτρων από την κεντρική είσοδο του σπιτιού. Στην Ουκρανία μπορεί καποιος να περπατησει 2-3 km για να παει στο πιο κοντινό σουπερμαρκετ κι αλλο τόσο να γυρίσει φορτωμένος με τα ψώνια. Αυτό που εμείς λέμε "θα πεταχτώ μεχρι κατω στο περίπτερο" εκεί απλά δεν υφίσταται!
Οι οικοδομές (Κίεβο πχ διότι στην επαρχία μιλάμε για μονοκατοικίες όπως τα χωριά) δεν εχουν την μορφή που όλοι ξερουμε με πυλωτες parking ή τα καταστηματα στο ισόγειο και κατοικίες ή γραφεία στους ορόφους. Στην Ουκρανία, οι οικοδομές είναι αποκλειστικά προς κατοικηση και είναι εντελώς άχαρα γκρίζα τσιμεντένια μπλοκ Σοβιετικού τύπου, χωρίς μπαλκόνια, χωρίς βεράντες, χωρίς "χαρακτήρα". Η κάθε οικοδομή, μπορεί να απέχει από την επόμενη 100, 200 μετρα ή ακόμη και παραπανω. Δεν υπάρχει η έννοια (στις οικιστικές γειτονιές) του δρόμου αυτοκινήτων και του πεζοδρομίου. Υπάρχει ένας τρισάθλιος δρόμος που οδηγεί από και προς την οικοδομή και το παρκιγκ γίνεται όπου βρει ο καθένας στις αλάνες μεταξύ των οικοδομών.
Όποιος δεν εχει δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει Ουκρανικό κωλόχαρτο, δεν εχει ιδέα τι σημαίνει γυαλόχαρτο τυλιγμένο σε ρολλό
Οτιδήποτε στην τηλεόραση είναι μεταγλωτισμένο. Ουτε καν υπότιτλοι! Είναι εξαιρετικά γελοίο να βλέπεις Χολυγουντιανές ταινίες και να ακούς τον Αλ Πατσίνο ή την Γουίνεθ Παλτροου να μιλάνε Ρωσικα. Πολλοί δε από τους Ουκρανούς (δεν αστειέομαι) εχουν την εντύπωση οτι αυτή είναι και η κανονική γλώσσα την οποία μιλάνε οι ηθοποιοί
Ο τρόπος που οδηγούν είναι μια εμπειρία αξέχαστη. Ίσως όχι σαν τον τρόπο που οδηγούν στην Ινδία, αλλά το ρίσκο είναι εξίσου υψηλό. Η οδηγική παιδεία απλά δεν υπάρχει. Τα 11 στα 10 ταξί (πειρατικά όλα) έχουν σπασμενα / ραγισμένα παρμπρίζ τα οποία δεν αλλάζουν για γούρι. Και κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση! 4 χρόνια στην Ουκρανία, δεν είδα δικυκλιστές περισσότερες από 2-3 φορές συνολικά! Ναι, ξερω ακούγεται απίστευτο αλλα είναι σαν να εχουν μαλώσει με τις μοτοσυκλετες. ΟΚ, τον χειμώνα κάνει πουτσόκρυο, αλλά ούτε το καλοκαίρι είδα να κυκλοφορούν!
Η εννοια του "θα παραγγείλω delivery" απλά δεν υφίσταται! Αν ζητήσετε να παραγγείλετε πίτσα (τώρα άρχισαν να ανοίγουν τετοιου είδους επιχειρήσεις) ο πιτσαδόρος θα έρθει μετα από 2-3 ώρες (σου το λένε οτι θα αργησουν τόσο) και θα χρειαστεί να οδηγήσει από την άλλη άκρη της πόλης για να ερθεί... με ΙΧ αυτοκίνητο (είπαμε, μηχανακια & μοτοσυκλετες δεν υπάρχουν)!
Το 90% των νέων αγοριών και κοριτσιών (ηλικίες 15-25 ας πούμε) όταν "βγαίνουν έξω" κυκλοφορούν (χειμώνα καλοκαίρι) με ένα μπουκαλι μπύρα (πίβο) στο χέρι. Λυπηρό θέαμα (μου θύμησε τα σχολικά χρόνια που δείγμα "μαγκιάς" ήταν το τσιγάρο), αλλα τι να πει κανείς όταν η κουλτούρα τους είναι το πιοτό...
κλπ κλπ κλπ