α. Το δημοψήφισμα τίθεται όποτε υπάρχει ζήτημα και όχι ανάλογα με τις καταληκτικές ημερομηνίες ή τις καιρικές συνθήκες.
β. Όπως σας έγραψα και πιο πριν, το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και δεν επιδέχεται κάποιες άλλες ερμηνείες. Όποιοι δώσουν κάποια άλλη ερμηνεία θα πρέπει και να την αποδείξουν νομικά. Ερμηνείες μπορώ να δώσω και εγώ πολλές. Το θέμα είναι αν δύναμαι να τις στηρίξω και να τις κατοχυρώσω σε μια οιαδήποτε νομική διαμάχη.
Διέγραψα κι' εγώ την προηγούμενη απάντηση.
Λοιπόν, σε ότι αφορά το α, θεωρώ την κίνηση ελαφρώς υποκριτική και πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, στον "κυρίαρχο λαό". 5 μήνες κυβέρνηση είναι, όχι 5 χρόνια. Ο "κυρίαρχος λαός" αποφάσισε τον Ιανουάριο και ήταν γνωστό, έστω μέσα από δημοσκοπήσεις, το τι ήθελε. Λύση εντός ευρωζώνης. Το τελευταίο είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά αυτό ήθελε, τι να κάνουμε? 5 μήνες μετά άλλαξε κάτι? Εκτός από το ποσό που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι μας ως τίμημα για την δήθεν σωτηρία μας... Σε διάφορες φάσεις αυτού του διαστήματος πίστεψα ότι και μπορεί να τα καταφέρουν, τώρα τι να πιστέψεις?
Το αν βρέθηκαν στα σχοινιά του ρινγκ, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι αυτών που ανέλαβαν να μας σώσουν. Να θυμίσω ότι έλεγαν για ζουρνάδες κλπ...
Σε σχέση με το δημοψήφισμα, είναι δυνατόν να περίμεναν θετική ανταπόκριση με κλειστές τράπεζες και όλο το κλίμα που δημιουργήθηκε? Απορώ ποιος το σκέφτηκε αυτό. Μέχρι την Παρασκευή νωρίς, όλοι έλεγαν ότι ο κόσμος είναι ακόμη με το μέρος τους. Τώρα πως μπορεί να είναι?
Επομένως, αν το δημοψήφισμα ήταν κάποιο χαρτί που είχαν στο τσεπάκι τους, το έκαψαν μόνοι τους.
Β. Ισχύει ότι έγραψα πριν (υπήρχε και ένα λάθος που άλλαζε το νόημα, το διόρθωσα): δεν είμαι νομικός, επομένως δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί.
Αν μείνουν αυστηρά στο ερώτημα, υποθέτω πως θα πρέπει να σταθεί. Αλλά και πάλι υπόθεση κάνω, δεν είμαι ειδικός.
Ο λόγος που γράφω για το αν μείνουν στο ερώτημα είναι γιατί μέχρι τώρα όλα μας τα επιχειρήματα έχουν γίνει καπνός. Επομένως, ας είμαστε προσεκτικοί με τα γεράκια...
Γενικότερα, αυτό που δεν μου αρέσει είναι τα πολλά λόγια που άκουσα όλο αυτό το διάστημα. Πολλά λόγια που αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός.
Ακόμη και αν οι προθέσεις ήταν καλές...