Νέα

Οι αγρότες της παρέας

• Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 266
  • Εμφανίσεις 20K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166
Παιδια απλα απο περιεργεια ποσα στρεμματα πρεπει να χει καποιος για να μπορει να τα βγαλει περα;Καταλαβαινω οτι ειναι πολυ γενικη ερωτηση (εξαρταται απο το τι σπερνεις κι απο πολλους αλλους λογους κλπ.).Εννοω να εισαι μονος οχι με οικογενεια, παιδια κλπ.
βάλτα κάτω ρε μάστορα και υπολόγισέ τα.
για να βγάλεις πάνω κάτω 12 χιλιάρικα, που είναι το υποτιθέμενο αφορολόγητο όριο, π.χ. με τις ελιές θες κάπου στα 150 δέντρα 10-15 χρονών (μιλάω για καλαμών) σε ένα χωράφι των 15 στρεμμάτων περίπου.
Από τα 150 δέντρα θα πάρεις γύρω στους 10 τόνους ελιές το χρόνο, άλλες χρονιές περισσότερα άλλες χρονιές λιγότερα, ανάλογα τον κλαδούχο, τα ποτίσματα, τον καιρό και την παραγωγή των άλλων, γιατί ως γνωστόν τα αγροτικά προϊόντα είναι όπως το χρηματιστήριο, ανεβαίνουν και πέφτουν ανάλογα με την παραγωγή των γύρω, ή των εισαγωγών.

Βέβαια σε όλα αυτά δε βάζω τα εξής,
τρακτέρ, υποδομές στο χωράφι(π.χ. γεώτρηση ή κάποιο άλλο τρόπο ποτίσματος, πετρέλαια, λιπάσματα), κάδους κ.ο.κ.

δηλαδή για να έχεις σίγουρα τα 12 χιλιάρικα το χρόνο(που δεν τα έχεις) πρέπει να έχεις γύρω στα 100 χιλιάρικα σε χωράφια και εξοπλισμό.

sinnerman

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2006
Like
19
Πόντοι
166
βάλτα κάτω ρε μάστορα και υπολόγισέ τα.
για να βγάλεις πάνω κάτω 12 χιλιάρικα, που είναι το υποτιθέμενο αφορολόγητο όριο, π.χ. με τις ελιές θες κάπου στα 150 δέντρα 10-15 χρονών (μιλάω για καλαμών) σε ένα χωράφι των 15 στρεμμάτων περίπου.
Από τα 150 δέντρα θα πάρεις γύρω στους 10 τόνους ελιές το χρόνο, άλλες χρονιές περισσότερα άλλες χρονιές λιγότερα, ανάλογα τον κλαδούχο, τα ποτίσματα, τον καιρό και την παραγωγή των άλλων, γιατί ως γνωστόν τα αγροτικά προϊόντα είναι όπως το χρηματιστήριο, ανεβαίνουν και πέφτουν ανάλογα με την παραγωγή των γύρω, ή των εισαγωγών.

Βέβαια σε όλα αυτά δε βάζω τα εξής,
τρακτέρ, υποδομές στο χωράφι(π.χ. γεώτρηση ή κάποιο άλλο τρόπο ποτίσματος, πετρέλαια, λιπάσματα), κάδους κ.ο.κ.

δηλαδή για να έχεις σίγουρα τα 12 χιλιάρικα το χρόνο(που δεν τα έχεις) πρέπει να έχεις γύρω στα 100 χιλιάρικα σε χωράφια και εξοπλισμό.
μαλακιες του λες του τύπου. .....τι ελιές και παπαριές, καμία παπαρούνα να του πεις .....από ελιές δεν βγάζεις 12 χιλιάρικα με το τίποτα. .....

Επισκέπτης
Γιατι τα παρατησα εγω και ηρθα στη Γερμανια ? Τιποτα δεν εβγαινε. Αν δεν εισαι μεγαλο-αγροτης, να απασχολεις αλλοδαπους ανασφαλιστους με χαμηλα μεροκαματα και πολυ προσωπικη εργασια, τζαμπα παλευεις με τα νομιμα. Το μονο που σου μενει ειναι οτι ξερεις τι τρως και τι πινεις. Και η ηρεμια του χωριου.

chandler2121

Μέλος
Εγγρ.
23 Αυγ 2015
Like
1
Πόντοι
1
Παιδιά, μου είπε ένας μεγάλος σε ηλικία, σχετικά έμπειρος στα αγροτικά θέματα, ότι αν θέλω να φυτέψω κάτι, το καλύτερο θα ήταν καρυδιές. Διότι, τα καρύδια πωλούνται προς 4€/κιλό. Έχει κάποιος γνώμη πάνω σ' αυτό; Γενικότερα, τι με συμφέρει να φυτέψω από οικονομικής απόψεως; Έχω ένα χωράφι ακαλλιέργητο και ψάχνω τον καλύτερο τρόπο για να το εκμεταλλευτώ.

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166
μαλακιες του λες του τύπου. .....τι ελιές και παπαριές, καμία παπαρούνα να του πεις .....από ελιές δεν βγάζεις 12 χιλιάρικα με το τίποτα. .....
με 150 δέντρα καλαμών βγάζεις γύρω στα 12 χιλιάρικα.
αν τα έχεις ποτιστικά θα σου δώσουν γύρω στους 14 τόνους, τουτέστιν με 1.30 στήσιμο το κιλό σε μέτρια περίοδο, μας κάνει περίπου 18 χήνες πολύ πρόχειρα.
πάνω από 6 χιλιάρικα το χρόνο δεν πετάς στο χωράφι συν τα μεροκάματα που θα βάλεις.

Το καλό με τις ελιές είναι ότι, εάν ξέρεις βέβαια να τις φροντίζεις και ασχολείσαι όλο το χρόνο με αυτό το πράγμα, μπορείς να απασχολείς κόσμο μόνο μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο μάζεμα και μετά άντε να θες και μερικά μεροκάματα για το κλάδεμα, εάν και εφόσον δεν προλαβαίνει να τα κλαδέψεις σύντομα τα δέντρα σου.

Επισκέπτης
Παιδιά, μου είπε ένας μεγάλος σε ηλικία, σχετικά έμπειρος στα αγροτικά θέματα, ότι αν θέλω να φυτέψω κάτι, το καλύτερο θα ήταν καρυδιές. Διότι, τα καρύδια πωλούνται προς 4€/κιλό. Έχει κάποιος γνώμη πάνω σ' αυτό; Γενικότερα, τι με συμφέρει να φυτέψω από οικονομικής απόψεως; Έχω ένα χωράφι ακαλλιέργητο και ψάχνω τον καλύτερο τρόπο για να το εκμεταλλευτώ.
η καρυδια θελει πολλα χρονια για να μεγαλωσει και για να τα πουλησεις θα πρεπει να τα βγαλεις στον ηλιο και να τα καθαρισεις απο απεξω και μετα αμα θες να τα πουλησεις πιο ακριβα θα πρεπει να σπασεις και τα τσοφλια και απο μεσα να τα καθαρισεις

εχουν φασαρια με λιγα λογια και παλι 4 ευρω το κιλο δεν θα παρεις

chandler2121

Μέλος
Εγγρ.
23 Αυγ 2015
Like
1
Πόντοι
1
η καρυδια θελει πολλα χρονια για να μεγαλωσει και για να τα πουλησεις θα πρεπει να τα βγαλεις στον ηλιο και να τα καθαρισεις απο απεξω και μετα αμα θες να τα πουλησεις πιο ακριβα θα πρεπει να σπασεις και τα τσοφλια και απο μεσα να τα καθαρισεις

εχουν φασαρια με λιγα λογια και παλι 4 ευρω το κιλο δεν θα παρεις
Ευχαριστώ φυλακόβιε. Κατά τη γνώμη σου, τι πρέπει να φυτέψω για να έχω κάποιο λογικό κέρδος;

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Like
875
Πόντοι
96
Γιατι τα παρατησα εγω και ηρθα στη Γερμανια ? Τιποτα δεν εβγαινε. Αν δεν εισαι μεγαλο-αγροτης, να απασχολεις αλλοδαπους ανασφαλιστους με χαμηλα μεροκαματα και πολυ προσωπικη εργασια, [size=14pt][size=14pt]τζαμπα παλευεις με τα νομιμα[/size][/size]. Το μονο που σου μενει ειναι οτι ξερεις τι τρως και τι πινεις. Και η ηρεμια του χωριου.

Οτι δουλειά και να κάνεις σ'αυτή τη χώρα νόμιμα, μπαίνεις μέσα

1. Γιατί θα βγαίνεις ακριβός, όταν οι περισσότεροι δεν δουλεύουν νόμιμα ( αθέμιτος ανταγωνισμός) και θα το κλείσεις γρήγορα το μαγαζί

2. Γιατί το κράτος σε αρμέγει νόμιμα (εφορία, ασφαλιστικό ταμείο κλπ)

3. Γιατί αν αρχίζεις να βγάζεις, θα εμφανιστούν κάτι καλοθελητές δημόσιοι υπάλληλοι που θα θέλουν το κατι τις τους

4. Ασε που μπορεί να εμφανιστούν και μερικοί μη δημόσιοι υπάλληλοι  :cheesy:

Τόσα αυθαίρετα ακίνητα, νόμιμα λες τα χτίσανε ?

rantanplangr30

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Σεπ 2013
Κριτικές
39
Like
5.050
Πόντοι
2.696
αν τα έχεις ποτιστικά θα σου δώσουν γύρω στους 14 τόνους, τουτέστιν με 1.30 στήσιμο το κιλό σε μέτρια περίοδο, μας κάνει περίπου 18 χήνες πολύ πρόχειρα.
πάνω από 6 χιλιάρικα το χρόνο δεν πετάς στο χωράφι συν τα μεροκάματα που θα βάλεις.

Το καλό με τις ελιές είναι ότι, εάν ξέρεις βέβαια να τις φροντίζεις και ασχολείσαι όλο το χρόνο με αυτό το πράγμα, μπορείς να απασχολείς κόσμο μόνο μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο μάζεμα και μετά άντε να θες και μερικά μεροκάματα για το κλάδεμα, εάν και εφόσον δεν προλαβαίνει να τα κλαδέψεις σύντομα τα δέντρα σου.

Αναφέρεσαι για επιτραπέζιες ελιές ή ελαιοποιήσιμες;Στην πρώτη περίπτωση δεν έχω άποψη διότι δεν έχω,αλλά στη δεύτερη περίπτωση,με 150 δένδρα 15ετιας δε βγάζεις με τίποτα τα χρήματα που λες.Και μην ξεχνάς ότι οι ελιές παράγουν κάθε δεύτερο χρόνο,και όχι κάθε χρόνο.Επίσης θέλουν όργωμα ή φρεζάρισμα ή πέρασμα με τον καταστροφέα για να φύγουν τα ζιζάνια που τις πνίγουν,"καθάρισμα" την άνοιξη,ραντίσματα,λίπανση,και μετά μεροκάματα για συγκομιδή,μεταφορικά προς το ελαιοτριβείο,αμοιβή του ελαιοτριβείου για την έκθλιψη,πληρωμή του ΕΛΓΑ,πληρωμή για δακοκτονία...Ένα μεροκάματο καλό το βγάζεις αλλά δεν πλουτίζεις.Εκτός αν έχεις πολλά χωράφια,δικό σου τρακτέρ και γνώση και όρεξη να ασχοληθείς προσωπικά...

matzafasoula

Μέλος
Εγγρ.
16 Νοε 2012
Like
875
Πόντοι
96
δεν ξερω φιλε ας συμβουλευτεις εναν γεωπονο καλυτερα

Προφανώς και θα ρωτήσεις ειδικούς πριν ξεκινήσεις.

Αν είσαι σε περιοχή με βροχές (βόρεια Ελλάδα) ή κάπου που έχει νερό, η καλύτερη στρεμματική απόδοση είναι τα σαλιγγάρια (περίπου 10.000 € /στρέμμα) και η συνολική παγκόσμια παραγωγή καλύπτει το 20% της ζήτησης.

Απλά η γή και τα ζά θέλουν δουλειά και όχι καφενείο

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16

Συνημμένα

• IMG_2848.JPG
    IMG_2848.JPG
    210,4 KB · Εμφανίσεις: 38

rantanplangr30

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Σεπ 2013
Κριτικές
39
Like
5.050
Πόντοι
2.696

Με δώρο ένα ζευγάρι
URL]]

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Διαφερει απο περιοχη σε περιοχη φιλε.Εσυ λες για Μεσσηνια,εγω μιλω για Λεσβο. Εδω ειναι σιγουρα 2,55 ο ασσος και το 0,5 ειναι περιπου στο 2,80-2,85.Ακομα και το 3,40 ειναι τιμη ξεφτιλα αν κρινουμε απο το ποσο πουλιεται αυτο το λαδι στο σουπερ μαρκετ. Δυστυχως το κρατπς δεν δινει κινητρα,τουναντιον.Αλλα ειναι μεγαλη κουβεντα αυτη...

πόσο πουλιέται ????

γιατί δεν έχω δεί λάδι σε σούπερμάρκετ πάνω από 5.5 ευρώ το λίτρο και μιλάμε για παρθένο χαμηλής οξύτητας (άσσο και κάτω)... 

αν υπολογίσεις ότι στο 5.5 έχει μέσα 13% ΦΠΑ, μεταφορικά από τον παραγωγό στο συσκευαστήριο, συσκευασία, μεταφορά στο σούπερ μάρκετ, κέρδος συσκευαστή, κέρδος σουπερμάρκετ και το κυριώτερο τα χρηματοοικονομικά (δηλαδή τόκους από την στιγμή που θα πληρώσεις το κόστος μέχρι την στιγμή που θα εισπράξει το χρήμα) μάλλον πολύ φτηνό το βρίσκω...

rantanplangr30

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Σεπ 2013
Κριτικές
39
Like
5.050
Πόντοι
2.696
πόσο πουλιέται ????

γιατί δεν έχω δεί λάδι σε σούπερμάρκετ πάνω από 5.5 ευρώ το λίτρο και μιλάμε για παρθένο χαμηλής οξύτητας (άσσο και κάτω)... 

αν υπολογίσεις ότι στο 5.5 έχει μέσα 13% ΦΠΑ, μεταφορικά από τον παραγωγό στο συσκευαστήριο, συσκευασία, μεταφορά στο σούπερ μάρκετ, κέρδος συσκευαστή, κέρδος σουπερμάρκετ και το κυριώτερο τα χρηματοοικονομικά (δηλαδή τόκους από την στιγμή που θα πληρώσεις το κόστος μέχρι την στιγμή που θα εισπράξει το χρήμα) μάλλον πολύ φτηνό το βρίσκω...

Αν υπολογίσεις επίσης ότι το ελαιόλαδο του σούπερ μάρκετ είναι περσινό,προπέρσινο,διαφόρων περιοχών χαρμάνι,επίσης είναι νερωμένο σαν τα αναψυκτικά των fast foods τότε και τα 5 ευρώ που το πουλάνε είναι πολύ υψηλή τιμή.Και άλλο το παρθένο,και άλλο το έξτρα παρθένο.Επίσης αν πας για ανάλυση λάδι από το σουπερ μαρκετ και λάδι παραγωγού,ακόμα και περσινό,η ποιοτική διαφορά που φαίνεται στα "Κ" είναι υπέρ του παραγωγού.Άσε,οι εταιρείες πουλάνε βαλβολίνη για ελαιόλαδο

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Κριτικές
16
Like
15.081
Πόντοι
6.515

στον υπνο σου μπορει τυπε.  (Φιλικα και χωρις παρεξηγηση)  :hi:

τα 150 δεντρα θα σου δωσουν 1 τονο = 3000 ευρω μειο 13% η το πιεστηριο, μειον 500 ευρω μεροκάματα, μειον 100 ευρω βενζίνες για μηχανηματα, αναλωσιμα, μειον 150 ευρω λιπασματα, μειον 300 ευρω κλαδεματα φραζαρισματα

Old Devil

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2013
Κριτικές
11
Like
610
Πόντοι
596
Διαφερει απο περιοχη σε περιοχη φιλε.Εσυ λες για Μεσσηνια,εγω μιλω για Λεσβο. Εδω ειναι σιγουρα 2,55 ο ασσος και το 0,5 ειναι περιπου στο 2,80-2,85.Ακομα και το 3,40 ειναι τιμη ξεφτιλα αν κρινουμε απο το ποσο πουλιεται αυτο το λαδι στο σουπερ μαρκετ. Δυστυχως το κρατπς δεν δινει κινητρα,τουναντιον.Αλλα ειναι μεγαλη κουβεντα αυτη...

να πω την μαλακία μου  :tooth:

αν φτιάξεις ελιές (φαγώσημες) δεν συμφέρει πρισότερο ?
6 ευρπω το κιλό πάνε

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Αν υπολογίσεις επίσης ότι το ελαιόλαδο του σούπερ μάρκετ είναι περσινό,προπέρσινο, αυτό αυξάνει το χρηματοοικονομικό κόστος διαφόρων περιοχών χαρμάνι αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό ,επίσης είναι νερωμένο σαν τα αναψυκτικά των fast foods το λάδι δεν νερώνεται γιατί δεν αναμιγνύεται με το νερό τότε και τα 5 ευρώ που το πουλάνε είναι πολύ υψηλή τιμή.Και άλλο το παρθένο,και άλλο το έξτρα παρθένο άντε το έξτρα παρθένο να έχει 6.5 ευρώ.Επίσης αν πας για ανάλυση λάδι από το σουπερ μαρκετ και λάδι παραγωγού,ακόμα και περσινό,η ποιοτική διαφορά που φαίνεται στα "Κ" είναι υπέρ του παραγωγού γιατί δεν το πουλάει ο ίδιος τότε να κονομήσει .Άσε,οι εταιρείες πουλάνε βαλβολίνη για ελαιόλαδο και οι παραγωγοί επίσης

Vikings

Μέλος
Εγγρ.
25 Φεβ 2015
Like
3
Πόντοι
66
Θεματοθετη εκανες μια τεραστια μλκ  :) επρεπε σαν τιτλο να γραψεις η γιαλαντζι αγροτες τις παρεας  ;) Ολοι οι αγροτες ειναι στα μπλοκα σε ολη την ελλαδα, απο την κρητη μεχρι τον εβρο εχει 100 και μπλοκα και ενυσχιονται καθε μερα.Εγω που δεν ειμαι αγροτης πηγα εχθες στο μπλοκο της κατερινης και θα ξανα παω σημερα μετα την δουλεια μεχρι το βραδυ.Νταξει για την αδερφη μου τρεχω (ο γαμπρος αγροτης)αλλα πρεπει να καταλαβετε ολοι οτι χωρις αγωνα δεν κερδιζεται ΤΙΠΟΤΑ  ;) Μπραβο στο μπουρδελιαρη αγροτη που βρηκα στα μπλοκα :grin: (των ειχα γνωρισει σε συναντηση στην θεσσαλονικη)ειναι εκει στα μπλοκα ολη μερα.Αφηστε τις ελιες και οτι αλλες μλκ γραφεται εδω μεσα γιατι ειστε και ασχετοι  :grin: και ενυσχιστε τα μπλοκα οσοι ειστε αγροτες! γιατι αν περασει το ασφαλιστικο και το φορολογικο ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ! :uglystupid: Οσοι ειστε απο πιερια το απογευμα θα ειμαι παλι στο μπλοκο στην αερογεφυρα απο το γηπεδο του πιερικου στην εξοδο για διεθνη! ελατε εκει...ειναι αυτοι τι στιγμη πανω απο 300-350 τρακτερ! ελατε γιατι χρειαζεται μεγαλη δυναμη για να μπορεσουμε να κλεισουμε τον διεθνη! Στα τεμπη πηγαν πανω απο χιλια και ενυσχιονται συνεχεια. Αυτα ευχαριστω για τον χρονο σας. :grin:

υγ. Τα κομματα δεν χωρανε να Ξερετε, ηρθε αντιπροσωπεια χρυσαυγιτων με εναν βουλευτη και τους διωξαμε χωρις φασαριες  ;)

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom