Νέα

Ο Μίκης καλεί σε «ανυπακοή»

• Μέλος που άνοιξε το νήμα helios747
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 37K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.116
Πόντοι
17.085
Η αριστερά όντως είχε κάποιες αγκυλώσεις με το ρεμπέτικο -αλλά και γενικότερες- κατά τα χρόνια του σταλινισμού.
Θεωρούσε π.χ. τα μπουζουκοτράγουδα ως "παρακμιακά/λούμπεν τραγούδια που σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν την εργατική τάξη" κλπ.
Και απαγόρευε στα μέλη της να τα ακούνε και να τα χορεύουν.
Με τα χρόνια (και με την καταλυτική παρέμβαση του Μίκη) αυτό ατόνησε.
Και ευτυχώς.
Μην ξεχνάμε όμως πως την ίδια εποχή, η δεξιά λάνσαρε τα πλέον χαζά "προϊόντα" του ελαφρού τραγουδιού και είχε ως πολιτιστική κορωνίδα της τα ραδιοφωνικά "ταλέντα" του Γιώργου Οικονομίδη.
Για να μην τα βάζουμε μόνον με την αριστερά δηλαδή.
Ναι, αλλά δεξιά ήταν και η γνώμη του Χατζηδάκι για όλα αυτά και τα έργα του. Η δε περίφημη διάλεξή του για τα ρεμπέτικα την εποχή που έγινε ήταν τόσο πρωτοποριακή και "επαναστατική" όσο τίποτα.

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Θα έλεγα να μην "στρογγυλεύουμε" τα ζητήματα ...  :grin:
Τέλος πάντων...
Πάντως εγώ δεν είμαι εχθρός της αριστεράς (γενικότερα)
ούτε καν της αμήχανης αριστεράς  :grin: 

Μα δεν στρογγυλεύουμε τα ζητήματα, απλώς συζητάμε.
Και δεν τίθεται θέμα, θα μπορούσες κάλλιστα να έισαι και εχθρός και φίλος της αριστεράς και ότι άλλο θέλεις.
Δεν είναι αυτό το κριτήριό μου για να κουβεντιάσω με κάποιον.
Όσο για μένα, παραμένω αριστερός.
Χωρίς να σημαίνει οτι είμαι και στραβός, δηλαδή οτι δεν βλέπω το έλλειμμα πολιτικής της αριστεράς σήμερα.
Αλλά δεν με ...πείθουν και οι άλλοι.    :grin:

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Η αριστερά όντως είχε κάποιες αγκυλώσεις με το ρεμπέτικο -αλλά και γενικότερες- κατά τα χρόνια του σταλινισμού.
Θεωρούσε π.χ. τα μπουζουκοτράγουδα ως "παρακμιακά/λούμπεν τραγούδια που σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν την εργατική τάξη" κλπ.
Με τα χρόνια (αλλά και με την έμπρακτη και καταλυτική παρέμβαση του Μίκη) αυτό ατόνησε.
Και ευτυχώς.
Μην ξεχνάμε όμως πως την ίδια εποχή, η δεξιά λάνσαρε τα πλέον χαζά "προϊόντα" του ελαφρού τραγουδιού και είχε ως πολιτιστική κορωνίδα της τα ραδιοφωνικά "ταλέντα" του Γιώργου Οικονομίδη.

Καλά!

Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι πολύ "κατώτερος" έως "ανύπαρκτος" πολιτιστικά ως προς την πολιτισμική βάση της αριστεράς!!!

Διευκρινίζω ότι η βάσης της αριστεράς (κατα την γνώμη μου) έχει πολύ λίγη (έως καθόλου) σχέση με την "ηγεσία" της αριστεράς

Επισκέπτης
Διευκρινίζω ότι η βάσης της αριστεράς (κατα την γνώμη μου) έχει πολύ λίγη (έως καθόλου) σχέση με την "ηγεσία" της αριστεράς
Αν κ δεν παρακολούθησα από την αρχή την κουβεντούλα σας...ναι είναι γεγονός ότι με Τσίπρα κ Παπαρήγα δεν πας πουθενά...

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Μα δεν στρογγυλεύουμε τα ζητήματα, απλώς συζητάμε.
Και δεν τίθεται θέμα, θα μπορούσες κάλλιστα να έισαι και εχθρός και φίλος της αριστεράς και ότι άλλο θέλεις.
Δεν είναι αυτό το κριτήριό μου για να κουβεντιάσω με κάποιον.
Όσο για μένα, παραμένω αριστερός.
Χωρίς να σημαίνει οτι είμαι και στραβός, δηλαδή οτι δεν βλέπω το έλλειμμα πολιτικής της αριστεράς σήμερα.
Αλλά δεν με ...πείθουν και οι άλλοι.    :grin:
Πάντως η μουσική γενικότερα και η λαϊκή μουσική ειδικότερα, πολύ λίγη σχέση έχουν (και πρέπει να έχουν)  με την "πολιτική"
Ειλικρινά (με όλο τον σεβασμό) θεωρώ ότι θα ήταν "πολύ μικρή" η ζωή και η μουσική αν ήταν μικρότερη από την πολιτική...

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα ...

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Ναι, αλλά δεξιά ήταν και η γνώμη του Χατζηδάκι για όλα αυτά και τα έργα του. Η δε περίφημη διάλεξή του για τα ρεμπέτικα την εποχή που έγινε ήταν τόσο πρωτοποριακή και "επαναστατική" όσο τίποτα.

Σύμφωνοι.
Αλλά με δύο ενστάσεις.
Πρώτον, οτι η διάλεξη του Χατζιδάκι έγινε το 1949, όταν ο ίδιος είχε ακόμα αρκετά νωπή τη στράτευσή του στην αντιστασιακή αριστερά επί κατοχής.
Δεύτερον, οτι ο Χατζιδάκις δεν ήταν ποτέ ο αντιπροσωπευτικός δεξιός. Γιατί ο μέσος δεξιός που θυμάμαι απο τότε, άκουγε Κλειώ Δενάρδου και Γιώργο Κατσαρό, και πάντως όχι Χατζιδάκι. Τον οποίο άκουγαν περισσότερο οι ...αριστεροί, παραδόξως.
Για να μην πάω στην περίφημη εποχή που ο Χατζιδάκις διηύθυνε το πρωτοποριακό Τρίτο Πρόγραμμα, όταν σύμπασα η δεξιά της εποχής αξίωνε την κεφαλή του επί πίνακι. Και τον έσωσε η προσωπική φιλία του με τον γέρο Καραμανλή.
Θέλω να πω δηλαδή οτι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσπρο- μαύρο.

arcans80

Μέλος
Εγγρ.
11 Φεβ 2010
Like
10
Πόντοι
16
Με τα χρόνια (αλλά και με την έμπρακτη και καταλυτική παρέμβαση του Μίκη) αυτό ατόνησε.
Και ευτυχώς.
τι πλυση εγκεφαλου σας εχουν κανει.μπραβο ρε στο κομμα σας.
μεχρι και τα τραγουδια τα εχετε χωρισει σε δεξια και αριστερα.

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Πάντως η μουσική γενικότερα και η λαϊκή μουσική ειδικότερα, πολύ λίγη σχέση έχουν (και πρέπει να έχουν)  με την "πολιτική"
Ειλικρινά (με όλο τον σεβασμό) θεωρώ ότι θα ήταν "πολύ μικρή" η ζωή και η μουσική αν ήταν μικρότερη από την πολιτική...

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα ...

Δύο σχόλια, αν μου επιτρέπεις:

α. Λίγο με ενδιαφέρει πια η "λαϊκή" μουσική. Με ενδιαφέρει η "μουσική" ως όλον.

β. Η πολιτική πάλι, με ενδιαφέρει ΚΥΡΙΩΣ απο τη φιλοσοφική ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ απο την "ρεαλιστική" της πλευρά. Οπότε και πάλι βρίσκω οτι μπορεί κάλλιστα να συνδέεται -και μάλιστα επιτυχώς- με τη "μουσική" (με τον όρο και χωρίς εισαγωγικά).

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Καλά!

Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι πολύ "κατώτερος" έως "ανύπαρκτος" πολιτιστικά ως προς την πολιτισμική βάση της αριστεράς!!!

Συμφωνώ.
Η βάση της αριστεράς είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πιο μπροστά απο την ηγεσία της.
Μέχρι πρότινος, πίστευα πως το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τη δεξιά.
Τώρα όμως, είμαι βαθιά πεισμένος πως η βάση της δεξιάς είναι ΓΕΝΙΚΑ τα ίδια σκατά με την ηγεσία της.
Και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτούς αρκετούς ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της δεξιάς, τους οποίους αγαπώ και εκτιμώ.

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Δύο σχόλια, αν μου επιτρέπεις:

α. Λίγο με ενδιαφέρει πια η "λαϊκή" μουσική. Με ενδιαφέρει η "μουσική" ως όλον.

β. Η πολιτική πάλι, με ενδιαφέρει ΚΥΡΙΩΣ απο τη φιλοσοφική ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ απο την "ρεαλιστική" της πλευρά. Οπότε και πάλι βρίσκω οτι μπορεί κάλλιστα να συνδέεται -και μάλιστα επιτυχώς- με τη "μουσική" (με τον όρο και χωρίς εισαγωγικά).

α. Συμφωνώ!

β. Και πάλι συμφωνώ φίλτατε, παρότι αυτή η προσέγγιση, έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με "συντηριτική" φιλοσοφία  :grin:

Επισκέπτης
Συμφωνώ.
Η βάση της αριστεράς είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πιο μπροστά απο την ηγεσία της.
Τώρα όμως, είμαι βαθιά πεισμένος πως η βάση της δεξιάς είναι ΓΕΝΙΚΑ τα ίδια σκατά με την ηγεσία της.
Και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτούς αρκετούς ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της δεξιάς, τους οποίους αγαπώ και εκτιμώ.
Ανθρώπους από το εδώ site μήπως συμπεριλαμβάνεις(τυχαία);;; :2funny:

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Με όλο τον σεβασμό να ρωτήσω ...

Δηλαδή οι δεξιοί ή οι μη αριστεροί θεωρείται ότι δεν είναι σωστά άτομα ;

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Με όλο τον σεβασμό να ρωτήσω ...

Δηλαδή οι δεξιοί ή οι μη αριστεροί θεωρείται ότι δεν είναι σωστά άτομα ;

Όχι βέβαια.
Δεν είπα αυτό.
Οι δεξιοί μπορούν κάλλιστα να είναι ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ άτομα.
Όπως και κάποιοι αριστεροί είναι ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ άτομα.

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Όχι βέβαια.
Δεν είπα αυτό.
Οι δεξιοί μπορούν κάλλιστα να είναι ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ άτομα.
Όπως και κάποιοι αριστεροί είναι ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ άτομα.
Σωστός!

Συμφωνώ.
Χμμμμμ!
Αυτό μοιάζει με αυτό που είπαμε για τη  αριστερά...  :cool2:

Επισκέπτης
Δεν κατάλαβες.
Δεν αναφέρομαι στους ...γνωστούς.
Μιας κ είσαι σχετικός με μουσική(όπως δηλώνεις παραπάνω),ποιά εκτέλεση σου αρέσει περισσότερο:

A)

ή

Β)

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; :think:

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom