Νέα

Ο Μίκης καλεί σε «ανυπακοή»

• Μέλος που άνοιξε το νήμα helios747
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 37K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Η βασικότερη ταξική σύγκρουση στην Ελλάδα είναι αυτή ιδιωτικού - δημόσιου τομέα...
Δεν είναι θέμα σύγκρουσης κατά τη γνώμη μου. Σε αυτό τον κατήφορο μας έχουν παρασύρει για να αποπροσανατολιστούμε (IMHO).

Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να κινηθούμε ρεαλιστικά με γνώμονα το συνολικό "καλό". Για να γίνει αυτό χρειάζονται κατ' ελάχιστον τα ακόλουθα.

α) Εντοπισμό του προβλήματος και συμφωνία στο ποιο είναι αυτό

β) Πολιτικούς που δεν έχουν εξαρτήσεις στο εσωτερικό με συμφέροντα (μεγαλοκαρχαρίες π.χ.) και συντεχνίες (ατομικά μεμονωμένα συμφέροντα μεγάλων ομάδων κλπ) για να μπορέσουν να σπάσουν αυγά

γ) Επιμονή και υπομονή (όπως και με το μουνί).

Από ιθαγενή κέντρα αποφάσεων (πολιτικών και μη) δεν υπάρχει περίπτωση όμως να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Αυτό σου λέω.
Ότι άλλο ο Μίκης, άλλο η Βίκυ Λέανδρος.
Είναι σαν να συγκρίνεις τη Μελίνα Μερκούρη με τη Γωγώ Μαστροκώστα.
Είπα..με μία δόση υπερβολής ντε.

PS: Προτιμώ την Μελίνα, η Γωγώ είναι σαν τον Rodman με περούκα.

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.116
Πόντοι
17.085
Βρε πουλάκι μου, μην είσαι ισχυρογνώμων.
Η δουλειά μου είναι, και τα ξέρω πολύ καλά αυτά.
Και ναι, ο Επιτάφιος έχει μεγάλη σχέση με τα ρεμπέτικα αν τον τοποθετήσεις στο σκηνικό του 1960 όπου γράφτηκε.     :)
Σχέση μπορεί να έχει γιατί ως "λαϊκή μουσική" έχει επιρροές απ' το ρεμπέτικο, αλλά ρεμπέτικο δεν είναι. Αλλιώς: το ρεμπέτικο είναι η βάση του λαϊκού τραγουδιού, αλλά ένα λαϊκό τραγούδι δεν είναι ρεμπέτικο. Τες πα.

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Σχέση μπορεί να έχει γιατί ως "λαϊκή μουσική" έχει επιρροές απ' το ρεμπέτικο, αλλά ρεμπέτικο δεν είναι. Αλλιώς: το ρεμπέτικο είναι η βάση του λαϊκού τραγουδιού, αλλά ένα λαϊκό τραγούδι δεν είναι ρεμπέτικο. Τες πα.

Μα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ να είναι ρεμπέτικο μια μουσική που γράφεται απο έναν σπουδασμένο στο Παρίσι, και μάλιστα πάνω σε στίχους του Ρίτσου. Αλλά το ζητούμενο για τότε (1960) δεν ήταν τόσο το να γραφτούν μερικά ακόμα ρεμπέτικα, όσο το να αναδειχθεί το original ρεμπέτικο ως πρωτογενής πηγή σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Ήταν μια ευφυής μουσική σκέψη που δικαίωσε -εκ των υστέρων- 100% το Μίκη. Και άλλαξε το πρόσωπο της νεοελληνικής μουσικής εν γένει.

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166
το ρεμπέτικο είναι από '22-'52
από εκεί και μετά είναι λαϊκό

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166
Ήρθε και ο ...μουσικολόγος τώρα, να παπαγαλίσει.     :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:
εδώ είμαι όλη την ώρα αλλά έχουμε και δουλειές.
και δεν μπορείς να πεις ότι κάτι είναι ρεμπέτικο όταν ήρθε σε άλλη εποχή.
και για το ρεμπέτικο ξέρω αρκετά πράγματα , όπως και για το μέταλ και τα κλαρίνα.
στα άλλα δεν ασχολούμαι και δεν ξέρω τίποτα.

εσύ δεν μας έχει πει τελικά σε πόσες χιλιάδες θέματα ειδικεύεσαι

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
εδώ είμαι όλη την ώρα αλλά έχουμε και δουλειές.
και δεν μπορείς να πεις ότι κάτι είναι ρεμπέτικο όταν ήρθε σε άλλη εποχή.
και για το ρεμπέτικο ξέρω αρκετά πράγματα , όπως και για το μέταλ και τα κλαρίνα.
στα άλλα δεν ασχολούμαι και δεν ξέρω τίποτα.

εσύ δεν μας έχει πει τελικά σε πόσες χιλιάδες θέματα ειδικεύεσαι

Είμαι επαγγελματίας μουσικός εδώ και 30 σχεδόν χρόνια.
Με τα πτυχία μου και με τα όλα μου.
Σε καλύπτει;

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.116
Πόντοι
17.085
Μα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι ρεμπέτικο μια μουσική που γράφεται απο έναν σπουδασμένο στο Παρίσι, και μάλιστα πάνω σε στίχους του Ρίτσου. Αλλά το ζητούμενο για τότε (1960) δεν ήταν τόσο το να γραφτούν μερικά ακόμα ρεμπέτικα, όσο το να αναδειχθεί το original ρεμπέτικο ως πρωτογενής πηγή σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Ήταν μια ευφυής μουσική σκέψη που δικαίωσε -εκ των υστέρων- 100% το Μίκη. Και άλλαξε το πρόσωπο της νεοελληνικής μουσικής εν γένει.
Σωστά οκ. Ανησύχησα προς στιγμήν. :grin:
Για τη γνώμη του εκείνη για το original ρεμπέτικο και τα περί σκόπιμης "προώθησής" τους από διάφορους "κύκλους" θα επανέλθω.

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Για τη γνώμη του εκείνη για το original ρεμπέτικο και τα περί σκόπιμης "προώθησής" τους από διάφορους "κύκλους" θα επανέλθω.

Αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, θα με ενδιέφερε να το διαβάσω.
Υπάρχουν πάντως εκατοντάδες γραπτά του που επιχειρηματολογεί περί του αντιθέτου.
Τέλος πάντων, Μίκης είναι αυτός, δικαιολογείται και κάποια ...ιδεολογική αστάθεια, όσο νάναι.    :grin:

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Μα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ να είναι ρεμπέτικο μια μουσική που γράφεται απο έναν σπουδασμένο στο Παρίσι, και μάλιστα πάνω σε στίχους του Ρίτσου. Αλλά το ζητούμενο για τότε (1960) δεν ήταν τόσο το να γραφτούν μερικά ακόμα ρεμπέτικα, όσο το να αναδειχθεί το original ρεμπέτικο ως πρωτογενής πηγή σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Ήταν μια ευφυής μουσική σκέψη που δικαίωσε -εκ των υστέρων- 100% το Μίκη. Και άλλαξε το πρόσωπο της νεοελληνικής μουσικής εν γένει.

Είμαι επαγγελματίας μουσικός εδώ και 30 σχεδόν χρόνια.
Με τα πτυχία μου και με τα όλα μου.
Σε καλύπτει;

Τύπε, ομολογουμένως είσαι "ψαγμένος"  :thumbsup: ... και όχι μόνο

Να συμφωνήσω ότι κάθε μουσική του λαού (με την ευρύτερη έννοια) ακούγεται και παίζεται! Αλλά πολύ λιγότερο γράφεται...

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Τύπε, ομολογουμένως είσαι "ψαγμένος"  :thumbsup: ... και όχι μόνο

Να συμφωνήσω ότι κάθε μουσική του λαού (με την ευρύτερη έννοια) ακούγεται και παίζεται! Αλλά πολύ λιγότερο γράφεται...

Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση πάντως τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "μουσική του λαού".
Είναι ακόμα πιο περίπλοκο θέμα και απο το "κόμμα του λαού".      :grin:

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Να σκεφτούμε κάτι για... "αμήχανη αριστερά" τώρα αλλά και πριν από 40 χρόνια ή όχι ;

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση πάντως τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "μουσική του λαού".
Είναι ακόμα πιο περίπλοκο θέμα και απο το "κόμμα του λαού".      :grin:
Είδες ότι σε "πρόλαβα" ;)

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.116
Πόντοι
17.085
Αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, θα με ενδιέφερε να το διαβάσω.
Υπάρχουν πάντως εκατοντάδες γραπτά του που επιχειρηματολογεί περί του αντιθέτου.
Τέλος πάντων, Μίκης είναι αυτός, δικαιολογείται και κάποια ...ιδεολογική αστάθεια, όσο νάναι.    :grin:
Υπάρχει. Μου έκανε αρκετή εντύπωση γι' αυτό το θυμάμαι. Είναι από ένα ντοκιμαντέρ/αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Θα το βρω.

fethry

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2008
Like
6
Πόντοι
66
Να σκεφτούμε κάτι για... "αμήχανη αριστερά" τώρα αλλά και πριν από 40 χρόνια ή όχι ;

Η αριστερά όντως είχε κάποιες αγκυλώσεις με το ρεμπέτικο -αλλά και γενικότερες- κατά τα χρόνια του σταλινισμού.
Θεωρούσε π.χ. τα μπουζουκοτράγουδα ως "παρακμιακά/λούμπεν τραγούδια που σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν την εργατική τάξη" κλπ.
Και απαγόρευε στα μέλη της να τα ακούνε και να τα χορεύουν.
Με τα χρόνια (αλλά και με την έμπρακτη και καταλυτική παρέμβαση του Μίκη) αυτό ατόνησε.
Και ευτυχώς.
Μην ξεχνάμε όμως πως την ίδια εποχή, η δεξιά λάνσαρε τα πλέον χαζά "προϊόντα" του ελαφρού τραγουδιού και είχε ως πολιτιστική κορωνίδα της τα ραδιοφωνικά "ταλέντα" του Γιώργου Οικονομίδη.
Για να μην τα βάζουμε μόνον με την αριστερά δηλαδή.

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Η αριστερά όντως είχε κάποιες αγκυλώσεις με το ρεμπέτικο -αλλά και γενικότερες- κατά τα χρόνια του σταλινισμού.
Θεωρούσε π.χ. τα μπουζουκοτράγουδα ως "παρακμιακά/λούμπεν τραγούδια που σκοπο έχουν να αποκοιμίσουν την εργατική τάξη" κλπ.
Και απαγόρευε στα μέλη της να τα ακούνε και να τα χορεύουν.
[size=12pt]Με τα χρόνια (και με την καταλυτική παρέμβαση του Μίκη) αυτό ατόνησε[/size].
Και ευτυχώς.
Μην ξεχνάμε όμως πως την ίδια εποχή, η δεξιά λάνσαρε τα πλέον χαζά "προϊόντα" του ελαφρού τραγουδιού και είχε ως πολιτιστική κορωνίδα της τα ραδιοφωνικά "ταλέντα" του Γιώργου Οικονομίδη.
[size=12pt]Για να μην τα βάζουμε μόνον με την αριστερά δηλαδή[/size].
Θα έλεγα να μην "στρογγυλεύουμε" τα ζητήματα ...  :grin:
Τέλος πάντων...
Πάντως εγώ δεν είμαι εχθρός της αριστεράς (γενικότερα)
ούτε καν της αμήχανης αριστεράς  :grin: 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom