[size=9pt]Μια τεράστια απολιθωμένη δαγκάνα που βρέθηκε στη Γερμανία πρέπει να ανήκε σε έναν πρόγονο του σκορπιού, που είχε μήκος 2,5-3,5 μέτρα, ο οποίος κυριαρχούσε σε λίμνες και ποτάμια πριν από την άφιξη των δεινοσαύρων, ανακοίνωσαν Βρετανοί και Γερμανοί παλαιοντολόγοι. Οι ερευνητές υπολόγισαν το μήκος του ζώου από μια δαγκάνα μήκους 46 εκατοστών. ....[/size]
Ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος για να δώσω πληροφορίες στο thread, αλλά θα σας πω πράγμα που ΕΙΔΑ.
Κάποτε γνωστός μου αμερικάνος με πήγε για καλό φαγητό σε εστιατόριο του Long Island στη Νέα Υόρκη για να με περιποιηθεί. Ένα απο τα καλά φαγητά εκεί είναι ο αστακός. Πήγαμε σε μαγαζί που σερβίρει ΜΟΝΟ αστακούς.
Οι αστακοί τους (American Lobster) είναι διαφορετικοί απο τους δικούς μας, κυρίως σε σχήμα. Τους ψαρεύουν στον Ατλαντικό (όχι μακρυά απο τις ακτές) και τροφοδοτούν καταστήματα και εστιατόρια.
Οι "συνήθεις" αστακοί που σερβίρονται είναι 0,9~1,1 κιλά, και έχουν μήκος περί τους 30~35 πόντους.
(Έναν τέτοιο έφαγα, μόνος μου, βραστόν, και στριφογύριζα στο κρεβάτι όλη τη νύχτα. ΠΟΛΥ βαρύ φαϊ).
Στο εστιατόριο, μέσα σε βιτρίνα, υπήρχε σαν έκθεμα μια δαγκάνα.
Η ΔΑΓΚΑΝΑ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΗΚΟΣ 40 ΠΟΝΤΟΥΣ!
Μου εξήγησαν ότι πριν από 30 και πλέον χρόνια οι αστακοί που έβγαζαν είχαν τέτοιο μέγεθος!
Αλλά (δυστυχώς) πλέον, λόγω της υπεραλίευσης δε βρίσκουν τόσο μεγάλους, και οι συνήθεις έχουν μέγεθος όσο σας είπα.
Πάντως η δαγκάνα που είδα ήταν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ!
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
και εδώ:
και εδώ:
(τους πουλάνε και με mail order ζωντανούς)