Ποστάρω ελάχιστα αλλά τους τελευταίους μήνες διαβάζω τακτικά το forum. Απλά ενημερώνω προς αποφυγή παρεξηγήσεων για το post μου. Ίσως κάποιοι να με αποκαλέσουν κακοπροαίρετο. Αλλά επειδή είμαι της δουλειάς, δυο- τρια πραγματάκια τα καταλαβαίνω καλύτερα από τον απλό καταναλωτή.
Πρώτον, παραδέχομαι την μεγάλη μαγκιά του Νανού για το πως το έχει στήσει. Προσωπική μου άποψη, την μεγαλύτερα κονόμα την κάνει ο ίδιος και οι μεταπωλητές βγάζουν, αν βγάζουν, ένα μέτριο προς συμπαθητικό μεροκάματο. 2,5 ώρες ανοιχτά, 6 μέρες την εβδομάδα, εάν υπολογίσουμε μέσο χρόνο εξυπηρέτησης το 1 λεπτό (το οποίο είναι λίγο) και μέση απόδειξη τα 3,6 ευρώ (δηλαδή 6 ντόνατς) μιλάμε για 150 αποδείξεις* 3,6 ευρώ= 540 ευρώ μεικτά. Σκεφτείτε μόνο ότι για να τυλίξεις 6 ντόνατ να βάλεις σακούλα, να πληρωθείς, να δώσεις ρέστα και απόδειξη, το ένα λεπτό είναι λίγο. Και έτσι να μην είναι, εγώ υπολόγισα 900 ντόνατς που είναι κοντά στο νούμερο που λεέι στην συνέντευξη (1000 ντονατς την μέρα).
Πάμε στα 540 ευρώ μεικτά / 1,13 για το ΦΠΑ (γιατί ειναι γλυκά, άλλο που και τα πιροσκί που κανονικά είναι στο 23 τα χτυπάνε στο 13), οπότε μιλάμε για 477 καθαρά. Πόσο food cost έχουν τα πρατήρια δεν ξέρω. Θεωρώ όμως ότι για να πουλάνε τόσο χαμηλά και ο Νανούρης για να βγάζει ένα μικρό περιθώριο κέρδους όπως λέει τότε θα πρέπει να τα αγοράζουν στην καλύτερη 0,30 με 0,40. Σε αυτή την τιμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Νανούρης έχει βάλει το κέρδος του! Πραγματικά αναρωτιέμαι με τι food cost δουλεύει ο Νανούρης.
Επιστρέφω στα πρατήρια. Με 0,30 έως 0,40 αγορά μιλάμε για food cost περίπου από 56% έως 75%/ Εγώ θα υπολογίσω 60%. Άρα από 477 καθαρά με 60% food cost σημαίνει κόστος 286 ευρώ την μέρα. Μένουμε λοιπόν με καθαρά έσοδα μετά food cost στα 191 ευρώ. Όσοι δεν ασχολούνται με εστίαση δεν ξέρουν τις φύρες μιας τέτοιας επιχείρησης. Αν υποθέσουμε ότι έχει γύρω στα 10% (ποσοστό πάρα πολύ καλό για τέτοιες επιχειρήσεις), τότε μιλάμε για άλλα 28 ευρώ προς αφάιρεση. Πάμε στα 163. Μέσο ενοίκιο τα 300 ευρώ, άρα 10 ευρώ την μέρα. Πάμε στα 153. Βγάλε υπαλλήλους, έστω μόνο 2 part time κιόλας, γύρω στα 55 ευρώ την μέρα και οι δύο αν ασφαλίζεις κανονικά, πάμε χοντρά χοντρά ενα 100αρικο. Βγάλε λειτουργικά, λογιστές, κόστη συσκευασίας, ασφάλειες, επισκευές- συντηρήσεις και άλλες μαλακίες κανά 30αρι την μέρα μένουμε με 70. Σε αυτά τα 70 βάλτε την φορολόγηση επί των κερδών ανάλογα με το τι εταιρεία είναι (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ), αλλά έτσι σκατά που τα κάνανε πάλι με φορολόγηση επί των κερδών και φορολόγηση επί των κερδών ανά εταίρο τα ποσοστά ποικίλουν, αλλά θα πάρω ένα 25%, τότε μιλάμε για ένα 50αρικό καθαρό περίπου.
50 ευρώ * 26 μέρες = 1300 ευρώ. Βγάλτε ΤΕΒΕ περίπου 220 το μήνα ανάλογα με την κλίμακα που είσαι, πάμε στα 1080. Θα πείτε τώρα, 1080 τον μήνα στις μέρες μας είναι καλό μηνιάτικο. Ναι είναι καλό μηνιάτικο αν είσαι υπάλληλος. Αν είσαι επιχειρηματίας, χέσε μέσα. Ο επιχειρηματίας έχει κάνει την επένδυση και πρέπει να την αποσβέσει, έχει πάρει το ρίσκο, είναι εκτεθειμένος στις ορέξεις κάθε εφοριακού και ΙΚΑτζή, έχει να αντιμετωπίσει τις κακές μέρες λόγω συνθηκών, έχει την εποχικότητα και ένα σωρό άλλα που κανένας υπάλληλος δεν αντιμετωπίζει, καθώς ο μισθωτός μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει έχει σταθερό τον μισθό του. Υπήρξα μισθωτός και ξέρω τις διαφορές πλέον.
'Ολα τα παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη ένα πολύ καλό ημερήσιο τζίρο. Αν βάλουμε ότι αυτός ο τζίρος είναι μικρότερος, ή το ενοίκιο μεγαλύτερο από 300 ευρώ, ή 3 υπαλλήλους, τότε αλλάζουν τα δεδομένα κατά πολύ. Μην γελιέστε, όπως προείπε κάποιος η εστίαση είναι εξαιρετικά δύσκολη δουλειά και αν δεν τις ξέρεις τότε είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις. Έχω ακούσει πολλούς που λένε ότι το χρήμα είναι στο φαγητό. Για όλους αυτούς έχω δει άλλους τόσους που μπλεχτήκανε και το μετανοιώσανε.
Πάντως με αυτές τις τιμές που βλέπω να πουλάνε γενικά ντονατς, hot dog, σουβλάκια κ.α., αν θέλετε να κονομήσετε γίνεται γαστρεντερολόγοι. Οι καρκίνου του εντέρου και γενικότερα οι παθήσεις στομάχου θα πάνε σύννεφο τα επόμενα χρόνια.