Λαθος,το οτι ειχαμε συνηθισει να χρυσοπληρωνουμε σαβουρα δεν σημαινει οτι τωρα που επεσαν οι τιμες ειναι χειροτερη η ποιοτητα,αν πας σε χοντρεμπορο να παρεις κιμα θα αγορασεις λαπα καλης ποιοτητας με 2 ευρω το κιλο,αν εχεις και πολυ χαμηλα λειτουργηκα ισως και μαγαζι δικο σου με ενα ευρω το σαντουιτς η το σουβλακι ανετα βγαζεις μεροκαματο.
Κανένας χονδρέμπορος δεν θα δώσει σε μικρά μαγαζιά όσο πουλάει στους χασάπηδες γιατί έτσι χαλάει την πιάτσα. Αν σου δώσει, θα σου δώσει όσο ο χασάπης, άντε στην καλύτερη κανά 10% κάτω. Για αυτό λέγεται χονδρέμπορος, γιατί κάνει χονδρεμπόριο όχι λιανική. Οι πελάτες του είναι οι χασάπηδες, όχι τα μικρά μαγαζιά.
Θα συμφωνήσω πάντως ότι τόσα χρόνια πληρώναμε χρυσό την σαβούρα. Ως καταναλωτές δυστυχώς, έχουμε μάθει να τρώμε αμάσητα ότι μας σερβίρουν. Δεν φροντίζουμε ποτέ να αναρωτηθούμε γιατί κάποιο προϊόν είναι πιο ακριβό ή πιο φτηνό από κάποιο άλλο. Κι αφού να αναρωτηθούμε, να ψάξουμε και να μάθουμε. Να έχουμε ένα κριτήριο τέλος πάντων. Όλα είναι σημεία των καιρών. Παλιά πληρώναμε χρυσό την σαβούρα και και πλατίνα το καλό. Τώρα καθόμαστε σε ουρές για να αγοράσουμε πάμφθηνα πράγματα. Παλιά κάναμε μόστρα ότι πληρώσαμε 90 ευρώ το άτομο στο τάδε εστιατόριο και σήμερα κάνουμε μόστρα ότι φάγαμε 4 άτομα με 40 ευρώ. Έχουμε πολύ κακά κριτήρια στο value for money. Η μεγαλύτερη πλάκα δε, είναι ότι σήμερα την εστίαση την έχουν γονατίσει με το ΦΠΑ. Ψωνίζουμε 13% και αποδίδουμε 23%. Οι πρώτες ύλες αυξάνονται συνεχώς. Υπάρχουν πρώτες ύλες που έχουν πάει μέχρι και 50% πάνω σε 6 μήνες. Κι όμως σήμερα, οι τιμές πώλησης των τελικών προϊόντων είναι οι χαμηλότερες όλων των εποχών σε κάποιες επιχειρήσεις εστίασης. Αυτό είναι αντικέιμενο προς μεγάλη έρευνα!