Τα ρωσικά Sukhoi πράγματι είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθούν και αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Έτσι όπως είναι δομημένη η Πολεμική Αεροπορία, θα χρειαστεί πολύ χρήμα, κόπος και χρόνος για να ενταχτούν ρωσικά αεροπλάνα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Χρειάζεται εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών σε πτητικές μηχανές, ηλεκτρονικά, κινητήρες κλπ. που βλέπουν για πρώτη φορά. Ύστερα χρειάζεται πιστοποίηση για να φέρουν τα αεροπλάνα δυτικά όπλα. Μετά χρειάζεται τροποποίηση υλικών και συστημάτων του στρατού για να υπάρξει υποστήριξη στα νέα αεροπλάνα αλλά και επανασχεδιασμός των ΝΑΤΟικών επιχειρησιακών σχεδίων καθώς θα ενταχτούν για πρώτη φορά στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις ρωσικά αεροπλάνα. Πέραν αυτού τα Sukhoi υπερτερούν σαφώς έναντι των αμερικανικών 5ης γενιάς σε air superiority και close combat αλλά υστερούν σημαντικά σε stealth technology (τα ρωσικά αναφέρονται συχνά ως ψευτο-stealth), σε avionics, ραντάρ, συστήματα στο κράνος του πιλότου κλπ.
Αν τελικά καταφέρουμε να αποφύγουμε το αμφιλεγόμενο και πανάκριβο F35, νομίζω η καλύτερη λύση θα ήταν η αναβάθμιση όλων των F16 Block 50 και των Mirage 2000 σε επίπεδα 4ης γενιάς ++ και πιθανώς η αγορά μεταχειρισμένων F16 block 52+ ή block 60+ από κάτι Ολλανδίες που ψάχνουν να τα ξεφορτωθούν και η αγορά των μοναδικών Mirage 2000-9 που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν αποκλειστικά στα Αραβικά Εμιράτα που ψάχνουν να τα πουλήσουν (είναι σχεδόν καινούργια). Τώρα για αγορά καινούργιου που είναι και η σημαντικότερη απόφαση, κατά τη γνώμη μου η ιδανική λύση ανάγκης θα ήταν τα Dassault Rafale που είναι πολύ καλά σε air superiority, έχουν AESA radar και semi stealth χαρακτηριστικά (radar jammer) και υπάρχει και η τεχνογνωσία σε πιλότους και μηχανικούς από την προηγούμενη πείρα τους με τα Mirage.
Παραθέτω και ένα γράφημα από συγκριτικό μεταξύ Rafale - Eurofighter - Gripen όπου φαίνεται η ξεκάθαρη υπεροχή του Rafale σε όλους τους τομείς.
Αν τελικά καταφέρουμε να αποφύγουμε το αμφιλεγόμενο και πανάκριβο F35, νομίζω η καλύτερη λύση θα ήταν η αναβάθμιση όλων των F16 Block 50 και των Mirage 2000 σε επίπεδα 4ης γενιάς ++ και πιθανώς η αγορά μεταχειρισμένων F16 block 52+ ή block 60+ από κάτι Ολλανδίες που ψάχνουν να τα ξεφορτωθούν και η αγορά των μοναδικών Mirage 2000-9 που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν αποκλειστικά στα Αραβικά Εμιράτα που ψάχνουν να τα πουλήσουν (είναι σχεδόν καινούργια). Τώρα για αγορά καινούργιου που είναι και η σημαντικότερη απόφαση, κατά τη γνώμη μου η ιδανική λύση ανάγκης θα ήταν τα Dassault Rafale που είναι πολύ καλά σε air superiority, έχουν AESA radar και semi stealth χαρακτηριστικά (radar jammer) και υπάρχει και η τεχνογνωσία σε πιλότους και μηχανικούς από την προηγούμενη πείρα τους με τα Mirage.
Παραθέτω και ένα γράφημα από συγκριτικό μεταξύ Rafale - Eurofighter - Gripen όπου φαίνεται η ξεκάθαρη υπεροχή του Rafale σε όλους τους τομείς.