1) Θεωρώ ότι στην ελληνική Θράκη υπάρχουν έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι ως προς το θρήσκευμα, με τούρκικη εθνική συνείδηση. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι, καθώς δεν έχει γίνει πρόσφατη επίσημη απογραφή για την εθνικότητα ώστε να το δηλώσουν (με απλή δήλωση και όχι με ανάλυση DNA, όπως ίσως φαντάζονται κάποιοι), αλλά υπάρχουν. Η εκτίμηση του ΥΠΕΞ που υπάρχει στον επίσημο ιστοχώρο του μιλάει για 50% τούρκους, αλλά νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι ρευστά. Σε κάθε περίπτωση όσοι και αν είναι δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται. Ομοίως και οι πομάκοι και οι τσιγγάνοι. Μιλάμε λοιπόν για έλληνες πολίτες διαφορετικής εθνικής συνείδησης.
2) Διότι, όπως δεν δύνανται να καταλάβουν κάποιοι, ο εθνικός προσδιορισμός είναι σε τελευταία ανάλυση θέμα συνείδησης. Η καταγωγή, ο πολιτισμός, η διαμόρφωση του κάθε ανθρώπου παίζουν το ρόλο τους και διαμορφώνουν τη συνείδηση, η οποία εκφράζεται με μια απλή (ή και φανατική) δήλωση ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥΡΚΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ κλπ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ: ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ; Ποιο δικαστήριο θα του το απαγορεύσει; Αισθάνομαι ότι έχω σχέση /αναφορά σε αυτό το έθνος και όχι σε άλλο…. Γιατί όχι;
3) Η ιθαγένεια και η υπηκοότητα είναι ένα και το αυτό πράγμα, έννοιες που σημαίνουν σχέση του ανθρώπου με το κράτος ή το λαό του κράτους. Επιφέρουν τις έννομες συνέπειες που έχει η σχέση κάποιου πολίτη με το κράτος. Δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη. Δεν σχετίζονται όμως με την εθνικότητα. Είναι ανεξάρτητα από αυτήν. Στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη τουλάχιστον. Που είναι κράτη των πολιτών τους και όχι κράτη των εθνών τους.
4) Στη βάση αυτή υποστηρίζω δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες, όχι αλλαγή συνόρων! Για να ζήσουν οι λαοί μαζί και όχι να πεθάνουν ο ένας πολεμώντας τον άλλο. Για να συμβεί το τελευταίο, η καλύτερη συνταγή είναι η εθνικιστική: Υψώνει ο ένας τη σημαία εδώ, την κατεβάζει ο άλλος, αρχίζει το ντουφεκίδι! Ελάτε αμερικάνοι κλπ μεγάλοι να μαζέψετε τους "μαλάκες" που σκοτώνονται με τα όπλα σας!!! Στο όνομα υψηλών ιδανικών βεβαίως!!! Και υψηλών κερδών των εμπόρων οπλών βεβαιότατα!!! Κάτι σαν το στρατηγό Δεκαβάλα ένα πράγμα -αφού σας αρέσουν οι παλιές καλές ελληνικές ταινίες!
5) Η εθνικιστική πολιτική (δλδ να ταυτιστεί ο χώρος του κράτους με το χώρο του έθνους, πάντα προς τα πάνω βέβαια και ποτέ προς τα κάτω) είναι και πολιτική των κρατών σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Ήταν η πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας, της Ελλάδας της Μεγάλης Ιδέας, της Τουρκίας του Κεμάλ αλλά και άλλων δημοκρατικότερων χωρών. Κάποιοι τα κατάφεραν κάποιοι έχασαν. Συσχετισμοί δύναμης.
6) Και δημιουργήθηκαν μειονότητες. Που τις βλέπει κάθε εθνικός κορμός ως μελλοντικά κλαδιά του. Και οξύνονται οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί. Είμαστε τούρκοι λένε. Είστε ανύπαρκτοι τους απαντάνε. Οχυρώνονται και οι δυο πίσω από τη δική τους αλήθεια και ετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση. Τα κράτη ιδρύουν προξενεία κοντά στην περιοχή (πχ Κομοτηνή) κάνουν επίδειξη δύναμης με μεγάλες σημαίες, πλούσιες εθνικές τράπεζες κλπ (ανάλογα -ίσως πιο ραφινάτα, λόγω ΕΕ- δεν κάνει και η ελλάς στη ν. αλβανία;) {προσοχή για τους "φίλους του ΠΠ" ανάλογα όχι ίδια}.
7) Η ορθή πολιτική, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η αναγνώριση δικαιωμάτων στις μειονότητες, με κατηγορηματική απόρριψη κάθε έννοιας αλλαγής συνόρων, για να αποδυναμωθούν οι εθνικισμοί.
8) Η πολιτική των θετικών διακρίσεων που ακολουθείται ως προς τη μειονότητα είναι ορθή και εγώ γνωρίζω ως πτυχή της την μοριοδότηση στα ΑΕΙ. Δεν ξέρω άλλες πτυχές της. Αυτά που ανέφερε ο γκαμπα μάλλον σα μίζερη γκρίνια των χριστιανών μου ακούγονται... Αλλά περιμένω τον αντίλογο…
9) Η ενσωμάτωση (με τις ιδιαιτερότητες τους) στην ελληνική κοινωνία των μη εθνικά ελλήνων θα βοηθήσει και στην κοινωνική τους πρόοδο. Αυτό έχει να κάνει και με μια πιο κριτική στάση ως προς τη θρησκεία και τις παραδόσεις. Ανοιχτή κοινωνία, ανοιχτά μυαλά. Φοβική κοινωνία, φοβισμένα μυαλά.
Έρρωσθε
ΠΠ