Νέα

Μωρίας Εγκώμιον

• Μέλος που άνοιξε το νήμα studian
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 19
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

studian

Μέλος
Εγγρ.
24 Αυγ 2006
Like
9
Πόντοι
16
Οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζετε την παραπάνω έκφραση. Ίσως επίσης να γνωρίζετε ότι προέρχεται από τον τίτλο του βιβλίου του Εράσμου (Desiderius, Ολλανδός ελληνιστής) «Μωρίας Εγκώμιον» («Stultitiae Laus»). Κατά κυριολεξία «Επαινος Βλακείας».

Θα μου πείτε, ωραία και τι θέλεις να μας πεις τώρα; Απλώς πολλές φορές διαβάζοντας το φόρουμ έχω την αίσθηση ότι πρέπει να επαινούμε την βλακεία και να μην την κατηγορούμε. Γιατί "μπροστά σ' ένα ηλίθιο πρόσωπο είναι κανείς ολοκληρωτικά στο έλεός του". Οπότε δεν υπάρχει ίσως λόγος να αντιπαρατίθεται κανείς. Γιατί όπως κάποιος που δεν θυμάμαι είπε: Για να πέσει το τείχος της βλακείας χρειάζεται να σπάσουν πολλά κεφάλια λογικών επάνω του.  :headbang: :headbang: :headbang:

Προς τι λοιπόν κάποιοι να σπάνε τα κεφάλια τους; ʼλλωστε όπως πολύ καλά ξέρουμε "η μωρία προβάλλεται ως σοφία και η σοφία συκοφαντείται ως μωρία". Γιατί λοιπόν να χαλάμε την ζαχαρένια μας; Αφού το ξέρουμε πως η βλακεία είναι ανίκητη.

Το είπε και ένας άλλος βλακοειδικός, ο C. Μ. Cipolla: «Δοκίμιο περί ανθρώπινης βλακίας». Παραφράζω λίγο.

"Γιατί όμως οι ηλίθιοι είναι επίκινδυνα ακατανίκητοι; Επειδή τα λογικά πρόσωπα δυσκολεύονται να φανταστούν και να κατανοήσουν μια βλακώδη συμπεριφορά. Αντίθετα, ένα λογικό πρόσωπο μπορεί να καταλάβει τη λογική ενός κακοποιού. Οι ενέργειες ενός κακοποιού ακολουθούν έναν τύπο λογικότητας, διεστραμμένη λογικότητα, αλλά οπωσδήποτε προβλεπτή: θα σε κλέψει, θα σε εξαπατήσει, θα σου πει ψέματα. Ο βλαξ συνήθως δεν κλέβει, δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά. Με το χαμόγελο στα χείλη, σαν να κάνει το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο, θα εμφανιστεί ξαφνικά στη ζωή σου για να σου την καταστρέψει, στο γραφείο σου για να σου χαλάσει την ηρεμία σου, θα σε κάνει να χάσεις δυνάμεις, χρόνο, χρήμα, ειρμό σκέψης, ευδιαθεσία, παραγωγικότητα - και όλα αυτά χωρίς λόγο και, φυσικά, χωρίς τύψεις ή δισταγμό. Ετσι, από βλακεία. Ισως γι' αυτό οι μόνοι δύο απαραίτητοι όροι για αμέριμνη ευτυχία είναι η καλή υγεία και η βλακεία."

Επίσης ισχυρίζεται ότι:

«Επειδή η πιθανότητα τού να είναι ένα συγκεκριμένο άτομο ηλίθιο, είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ίδιου προσώπου» γι' αυτό σ' όλες τις ομάδες ανθρώπων, από ανειδίκευτους εργάτες μέχρι Νομπελίστες, η τιμή s (stultitia), δηλ. το ποσοστό βλακείας είναι πάντοτε το ίδιο και υψηλότερο από όλες τις προβλέψεις. Το μόνο σίγουρο πάντως και η «δοκιμή» (η απόστιξη) της λύσης του προβλήματος είναι ότι όλοι μας, και πρώτοι οι βλάκες, νομίζουμε ότι οι άλλοι μόνο (ή ακόμη χειρότερο όλοι οι άλλοι) είναι βλάκες, πλην ημών."

Καλή υγεία και βλακεία λοιπόν να έχουμε και όλα θα πάνε καλά στη ζωή.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη που λέει "Nulli concedo" - Mε κανέναν δεν συγκαταβαίνω-. Αυτό ήταν και το μότο του Εράσμου.

"Βλέπω πως περιμένετε κι επίλογο. Μα είστε ντιπ τρελοί ή βλάκες αν νομίζετε πως θυμάμαι τι είπα, ύστερα από τέτοια λογοδιάρροια.
Να μια παλιά παροιμία: "Μισώ το σύντροφο στο κρασί που θυμάται", να μια καινούργια: "Μισώ τον ακροατή που δεν ξεχνάει".
Και τώρα γειά σας! Χειροκροτήστε ζήστε και πίνετε, ξεφτέρια πια εσείς, μπασμένοι στα μυστήρια της Βλακείας!"

Επίλογος λοιπόν δεν υπάρχει. Σχόλια όμως μπορεί να ακολουθήσουν.

OP
OP
S

studian

Μέλος
Εγγρ.
24 Αυγ 2006
Like
9
Πόντοι
16
Επειδή κλειδώνονται φόρουμ και σβήνονται ποστ. Κι επειδή έγινε ένα τζέρτζελο τις τελευταίες 2 μέρες στο οποίο συμμετείχα κι εγώ, το παραπάνω κείμενο είναι ένα σχόλιο εν είδει συγγνώμης σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται.

Το έβαλα το πρωί αλλά ίσως δεν το είδαν πολλοί.

COMMANDER

Μέλος
Εγγρ.
29 Νοε 2005
Like
24
Πόντοι
6
Να υπενθυμισω και τον "ημετερο" Λεμπεση, με το φυλλαδιο του, για την Χρησιμοτητα των βλακων στην κοινωνια

g.69

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιαν 2006
Like
0
Πόντοι
1
Χαζο παιδι χαρα γεματο λοιπον, φιλε studian.................................................
Βλακια ανικατε μαχαν..................................

PANAXIOS

Μέλος
Εγγρ.
23 Φεβ 2006
Κριτικές
4
Like
109
Πόντοι
6
Χαζο παιδι χαρα γεματο λοιπον, φιλε studian.................................................
Βλακια ανικατε μαχαν..................................

και ενα ανεκδοτο......

Ο έξυπνος και ο βλάκας

Ήταν ένας έξυπνος και ένας βλάκας. Όπως προχωρούσαν στο δρόμο:
- "Δεν παίζουμε ένα παιχνίδι να περάσει η ώρα όπως περπατάμε;", λέει ο
έξυπνος στον βλάκα.
- "Παίζουμε", λέει ο βλάκας.
- "Ωραία", απαντά ο έξυπνος και συνεχίζει. "Θα σου κάνω ερωτήσεις και όσες
δεν ξέρεις να απαντάς θα μου δίνεις ένα δεκαχίλιαρο για να σου λέω την
απάντηση. Μετά θα μου κάνεις εσύ ερωτήσεις και αν δεν ξέρω την απάντηση θα
σου δίνω 100.000, εντάξει;"
- "Εντάξει", απαντά ο βλάκας.
- "Τι είναι αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια", ρωτά ο έξυπνος.
- "Δεν ξέρω, πάρε ένα δεκαχίλιαρο. Τι είναι;"
- "Η γάτα."
- "Αααα", λέει ο βλάκας (πολύ δύσκολο, τι να κάνει;)
- "Τί είναι αυτό που κάνει γαβ γαβ έξω στο δρόμο;" ρωτά πάλι ο έξυπνος.
- "Δεν ξέρω, πάρε ένα δεκαχίλιαρο. Τι είναι;" ( ε δύσκολα του βάζει)
- "Ο σκύλος, απαντά ο έξυπνος. Αντε τώρα κάνε μου εσύ ερωτήσεις."
- "Τι είναι αυτό που κάνει τσιου τσιου μπάμ;" ρωτά ο βλάκας.
Ο έξυπνος τα βρήκε σκούρα. Προχωρούσαν, προχωρούσαν, το σκεφτόταν, το
ξανασκεφτόταν, ίδρωσε, ξαναίδρωσε, τα είχε παίξει, στο τέλος, τι να κάνει
βγάζει τις 100.000 και τις δίνει στον βλάκα.
- "Τι είναι ρε αυτό και δεν το ξέρω;"
- "Ούτε εγώ ξέρω πάρε ένα δεκαχίλιαρο!"

ʼντε γεια.

:2funny:    :2funny:  :2funny:    :headbang:    :headbang:    :headbang:

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Like
281
Πόντοι
36
Στο πεδίο της εμπειρίας η βλακεία εξισώνει με την εκδήλωσή της δύο ή περισσότερα πρόσωπα που δεν αξίζουν αυτή την εξίσωση - τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρόσωπα που θεωρούν πως αδικούνται με μια τέτοια εξίσωση.

Ακριβώς εδώ έγκειται το "ακαταμάχητο" της βλακείας: στο ότι κατακτά τον αντίπαλο, την εξυπνάδα δλδ, εν ριπή οφθαλμού - ποια; την εξυπνάδα! Διότι η εξίσωση αποτελεί πάντοτε μια ισοπέδωση, επιφέροντας μια καταγωγική νίκη σ' αυτό που διαφέρει: η εξεικόνιση κι εξομοίωση, η αναγωγή στο απλό, στην μονάδα, ισοδυναμεί με την απάλειψη της ιδιαιτερότητας και της διαφοράς, οπότε σημαίνει κατάκτηση.

Αλλά τι εννοούμε με τη λέξη εξυπνάδα στην περίπτωση μιας στάσης ή μιας συμπεριφοράς που βιώνει την προσβολή και την κατάρριψη των καθοδηγητικών της αρχών, κοντολογίς της αυτονομίας και της αυθορμησίας της;

Τίποτ' άλλο από μια εδραιωμένη πεποίθηση περί διαφοράς που έχει επιβάλει η ίδια η διαφορά - ή οι φορείς αυτής της διαφοράς.

Και πώς έχει εδραιωθεί αυτή η πεποίθηση; Εδώ προσεγγίζουμε ζητήματα που δεν εναπόκεινται στις γνωστικές και άλλες δυνάμεις του γράφοντος,

πάραυτα θα μπορούσε να εικάσει κανείς ότι το έκδηλο θίξιμο της αξιοπρέπειας της διαφοράς από τη βλακεία, στον βαθμό που αγγίζει κάτι βαθύτερο, αναδεικνύει την ευκολία με την οποία έχει εδραιωθεί η πεποίθηση περί διαφοράς.

Πράγμα που αποτελεί την επιτομή της βλακείας. Διότι δεν μπορείς, κύριε, εσύ που διαφέρεις, που είσαι ο κάποιος, ο ξεχωριστός, να εδραιώνεις τη διαφορά σου χωρίς αγώνα -

κι αν δεν έχει αγωνιστεί, τότε πώς την έχει εδραιώσει;

Σίγουρα με την ισχύ - δεν χωράει άλλη εξήγηση.

Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, στο βαθμό που η βλακεία εξισώνει τον κόσμο, την ποικιλομορφία του και τη διαφορά του, με ευκολία,

τότε πρόκειται για την ισχύ των αδύναμων.

Μια ισχύ που ως τέτοια παραμένει βεβαίως βλακώδης και άδικη, αλλά που δεν παύει ν' αντανακλά στο είδωλό της την άλλη βλακεία, του ξύπνιου, που έχει βασιστεί σε ξένες δυνάμεις (δηλαδή στην ισχύ) για να επιβάλει τη διαφορά του.

Ο έξυπνος θίγεται επειδή εξισώνεται στη βάση των μέσων που μοιράζεται με τον βλάκα - δηλαδή την ισχύ.
Τόσο απλά.

Αφιερωμένο στους λόγους για τους οποίους βρίσκομαι εδώ και σ' όλους τους αρχιβλάκες και τριμάλακες που διάβασαν τούτο το ποστ χωρίς να πάρουν χαμπάρι απολύτως τίποτα.

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Like
113
Πόντοι
16
Γειά σου κάπα φι με τα ωραία σου.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ οτι η βλακεία είναι η ισχύς των αδυναμων..δεν είμαι σίγουρος οτι ισχύει 100%. Αν και όντως κάθε βλάκας είναι ισχυρός με την έννοια οτι μπορεί άνετα να κατατροπώσει κάποιο νοήμονα..Το αντίστροφο πάντως δεν ισχύει, δηλαδή κάθε αδύναμος δεν είναι βλάκας..ή ισχύει;

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Like
281
Πόντοι
36
Γειά σου κάπα φι με τα ωραία σου.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ οτι η βλακεία είναι η ισχύς των αδυναμων..δεν είμαι σίγουρος οτι ισχύει 100%. Αν και όντως κάθε βλάκας είναι ισχυρός με την έννοια οτι μπορεί άνετα να κατατροπώσει κάποιο νοήμονα..Το αντίστροφο πάντως δεν ισχύει, δηλαδή κάθε αδύναμος δεν είναι βλάκας..ή ισχύει;

Γεια σου και σένα με τα ωραία σου...

Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που ρωτάς - υποθέτω πως ναι, ανάλογα την περίσταση. Δεν είναι στο χέρι του βλάκα δηλαδή να φανεί ισχυρός, αλλά η περίσταση τον αναδεικνύει ως τέτοιον - κάτι που ίσως ν' αντιλαμβάνεται ο έξυπνος και να εξαγριώνεται περαιτέρω.

Ωστόσο ένα ερώτημα, αν όχι για την επιβεβαίωση, τουλάχιστον για την εγκυρότητα του προβληματισμού μου, νομίζω ότι αρκεί:

από πού αντλεί την εκγκυρότητά του ο έξυπνος σ' έναν κόσμο που υπάρχουν ακόμα βλάκες;
Πώς μπορεί να δεχτεί, αυτός, ο έξυπνος(!) έναν κόσμο στον οποίο διαφέρει απ' τον βλάκα και αντλεί την νομιμοποίησή του απ' την ύπαρξη της βλακείας;

Δεν είναι, αυτός, ο έξυπνος, κυριολεκτικά βλάκας;

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Like
113
Πόντοι
16
από πού αντλεί την εκγκυρότητά του ο έξυπνος σ' έναν κόσμο που υπάρχουν ακόμα βλάκες;
Πώς μπορεί να δεχτεί, αυτός, ο έξυπνος(!) έναν κόσμο στον οποίο διαφέρει απ' τον βλάκα και αντλεί την νομιμοποίησή του απ' την ύπαρξη της βλακείας;

Δεν είναι, αυτός, ο έξυπνος, κυριολεκτικά βλάκας;

Σωστή παρατήρηση. Αρκετές φορές η έξυπνη τακτική είναι να παριστάνεις το βλάκα.

Τι ορίζει καποιον σα βλάκα και τι σαν έξυπνο.. αυτό είναι ένα θέμα. Τα μένσα κενσα κλπ δε σημαίνουν και πολλά στην πραγματική ζωή.

Ο έξυπνος έχει πρόβλημα στην πραγματική ζωή, και χρειάζεται αρκετή δόση βλακείας ώστε να τα καταφέρει

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Like
281
Πόντοι
36
Ο έξυπνος δεν έχει πρόβλημα, ο έξυπνος είναι το πρόβλημα, στο βαθμό που αποκτά την αξία του σ' αντιπαράθεση με τον βλάκα.

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Like
113
Πόντοι
16
Ο έξυπνος δεν έχει πρόβλημα, ο έξυπνος είναι το πρόβλημα, στο βαθμό που αποκτά την αξία του σ' αντιπαράθεση με τον βλάκα.
Ο έξυπνος είναι πρόβλημα μόνο όταν προσπαθει να δείξει στους άλλους πόσο έξυπνος είναι - και εκεί καταντά βλάκας

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Like
281
Πόντοι
36
Ο έξυπνος είναι πρόβλημα μόνο όταν προσπαθει να δείξει στους άλλους πόσο έξυπνος είναι - και εκεί καταντά βλάκας

ο έξυπνος είναι πρόβλημα και για τον εαυτό του και για τους άλλους.
Ανάμεσα σ' αυτόν και τον κόσμο δεν μεσολαβεί η αυτοδυναμία του αλλά η ισχύς του κατεστημένου.

Άκου με που σου λέω Monocle, άκου με που σου λέω...

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Like
281
Πόντοι
36
Το οποίο αποτελείται απο βλάκες, που κόβουν κάθε κεφάλι που περισσεύει.

Ισχυει

μπορει να αποτελείται από βλακες, ωστόσο έχει δημιουργηθεί κι εδραιωθεί από έξυπνους!
Ο βλάκας άγεται και φέρεται, ο έξυπνος νομοθετεί, θέτει τους όρους της συγκατάθεσης,
κι οι βλάκες νομοτάσσονται, συγκατατίθενται και πάει λέγοντας.

Ωστόσο ως και σ' αυτή τη συγκατάθεση εμφιλοχωρεί η ισχύς.

Γι' αυτό σου λέω, ζούμε σ' έναν κόσμο φτιαγμένο από έξυπνους, για έξυπνους.
Γι' αυτό είναι όλοι βλάκες.

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Like
113
Πόντοι
16
Η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω σκεφτεί σοβαρά το ζήτημα. Ισως θα έπρεπε, αν και λόγω ηλικίας μάλλον είναι αργά για μένα. Εσυ που είσαι νέος πρέπει να προσέχεις, και να μην παριστάνεις τον έξυπνο!

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Like
281
Πόντοι
36
Η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω σκεφτεί σοβαρά το ζήτημα. Ισως θα έπρεπε, αν και λόγω ηλικίας μάλλον είναι αργά για μένα. Εσυ που είσαι νέος πρέπει να προσέχεις, και να μην παριστάνεις τον έξυπνο!

έχεις δίκιο και με πιάνεις αδιάβαστο! :)
δεν μπορώ να μην παριστάνω τον έξυπνο, είναι στο dna μου!
νιώθω εντελώς έλληνας, γι' αυτό βρίζω όλο τον κόσμο γύρω μου!

είμαι νέος και αδαής και αγνώμων.

γειά σου monocle με τα ωραία σου :)

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Το θέμα είναι σαν έξυπνος να αποφεύγεις το βλάκα.Ο βλάκας θα σου κάνει τεράστια ζημιά οπότε θέλει τέχνη να τον αναγνωρίζεις και να τον αποφεύγεις.
Δεν είναι τόσο εύκολο,προσπαθούν να επιβάλλουν την παρουσία τους.
Σα να πας στο μαγαζί και να λες στον άλλον δε θέλω εσένα ρε βλάκα θέλω τον άλλον υπάλληλο που φαίνεται πιο τσίφτης.Οχι τόσο εύκολο στην πράξη.Υπάρχουν ένα σωρό νόμοι,διατάξεις διαδικασίες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των βλακών αφού είναι περισσότεροι οπότε πρέπει να είσαι γάτα με πέταλα για να τους αποφεύγεις και πάλι δε γίνεται.
Εδώ Γερμανία τους καταλαβαίνεις από τα μάτια.Οι βλάκες φαίνονται βλάκες,οι έξυπνοι έξυπνοι κτλ.Οπότε είναι εύκολο να καταλάβεις τι παίζει.
Βαλκάνια είναι αλλιώς ο έξυπνος παριστάνει το βλάκα,ο βλάκας τον έξυπνο κτλ οπότε θέλει άπειρα διαφορετικά συστήματα για το τις ει,δεν είναι Δύση.

Ο Βαλκάνιος βλέπει το Δυτικό από κάτω προς τα πάνω για να κρύψει τη σκέψη του.Ο Δυτικός βλέπει το Δυτικό σε ευθεία γραμμή για να είναι πειστικός και το Βαλκάνιο από πάνω προς τα κάτω για να δείξει την υπεροχή του.
Το πονηρό Βαλκάνιο βλέμμα από κάτω προς τα πάνω εξαγριώνει τους Δυτικούς που δεν μπορούν να μας ταξινομήσουν.
Νομίζουν οτι έχουν να κάνουν με σκλάβο και ξαφνικά βρίσκονται να τρώνε σκατά με το κουτάλι οπότε εξεγείρονται.Οι μαλάκες,οι πούστηδες,τα μουνόπανα,οι Ελληνες,οι καριόληδες,οι άχρηστοι τι περιμένεις,ωχ μπλέξαμε Βαλκάνια και πάλι,τι σκατά είναι αυτά κτλ.
Βέβαια ο Δυτικός νιώθει οτι σε έχει αφού είτε έξυπνος είτε βλαξ Νότιος είσαι απριόρι ψάρακλας,χεσμένος και υποτάσεσσαι στο δυτικό άρμα.Οπότε δεν ασχολούνται παραπάνω.
Η χαζός θα είσαι ή ψαρωμένος το ίδιο αποτέλεσμα έχει για αυτούς.
Περίπου αυτός είναι ο γερμανοειδής δυτικός τρόπος σκέψης.

Εχεις ας πούμε το Νέγρο και τον Αράπη που είναι ντε φάκτο εκ προιμίου και σίγουρα πολύ πιο βλαξ από το Λευκό.Μπορεί όμως να συμβάλει αποφασιστικά στην ευημερία του Λευκού?Αν ναι πώς?Κάπως έτσι τίθεται το πρόβλημα.
Το ίδιο έχεις το Βαλκάνιο που είναι πιο βλάκας και ψάρακλας από το Δυτικό.Μπορεί ο Βαλκάνιος να συμβάλει στην ευημερία του Δυτικού?Και αν ναι,πώς?
Είναι τα ζητήματα όπως τίθενται με δράση και αντίδραση.

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
μπορει να αποτελείται από βλακες, ωστόσο έχει δημιουργηθεί κι εδραιωθεί από έξυπνους!
Ο βλάκας άγεται και φέρεται, ο έξυπνος νομοθετεί, θέτει τους όρους της συγκατάθεσης,
κι οι βλάκες νομοτάσσονται, συγκατατίθενται και πάει λέγοντας.

Ωστόσο ως και σ' αυτή τη συγκατάθεση εμφιλοχωρεί η ισχύς.

Γι' αυτό σου λέω, ζούμε σ' έναν κόσμο φτιαγμένο από έξυπνους, για έξυπνους.
Γι' αυτό είναι όλοι βλάκες.

Δεν είναι ο κόσμος φτιαγμένος για έξυπνους.Οι έξυπνοι είναι μειονότητα.
Και λεφτά να θέλει να κονομήσει κάποιος πρέπει να απευθυνθεί σε κοινό βλακών αφού είναι η πλειονότητα και μόνο αν αγοράσουν μαζικά το προιόν του θα πετύχει.
Για αυτό αυτοί που κονομάνε χοντρά είναι συνήθως μέσος όρος,δηλαδή όχι πολύ έξυπνοι αλλά ούτε και εντελώς βλάκες.Είναι άτομα στο μέσο όρο που καταλαβαίνουν την ψυχολογία των βλακών.Ενας ιδιοφυής δεν μπορεί να καταλάβει τους βλάκες οπότε θα αποτύχει κατ ανάγκη εμπορικά.
Στα business δηλαδή καλύτερα να μην παραείσαι έξυπνος γιατί θα τον πιεις κλαρίνο.
Το ίδιο είναι και με τις γκόμενες άμα είσαι έξυπνος θα τον πιεις κλαρίνο.Πρέπει να ρίξεις το IQ σου 30 μονάδες για να έχεις επιτυχία με τα μουνέτα.
Οι έξυπνοι και ευφυείς το πουλάκι τους παίζουν συνήθως,δε γαμάνε τίποτα απολύτως.Οι γκόμενες κομπλεξάρονται μαζί τους.Πρέπει να ξέρεις για νύχια,μέικ απ,κουτσομπολιά,μόδα,ζώδια κτλ,οι εμφανίσιμες γκόμενες δε γουστάρουν υψηλού επιπέδου συζητήσεις.
Γενικά παίζει η κοινωνική τιμωρία αυτό που ονομάζουμε η εκδίκηση του σκράπα.Πρέπει να παίρνεις σοβαρά τη δύναμη της μάζας των βλακών.
Αν είσαι έξυπνος και δε βαριέσαι μπορείς βέβαια να ανελιχτείς χάρη στη μαλακία του μέσου όρου,αν αναγνωρίσεις και τυποποιήσεις τα patterns των βλακών και ψωλοβρώντων που δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

Οι πιο πολλοί βέβαια ευφυείς και έξυπνοι ίπτανται γιατί βαριούνται απεριόριστα οπότε τους γαμάει ο μέσος όρος και γελάει μαζί τους.
Φαντάσου ας πούμε να ρωτάς τον άλλον πώς πέρασες ρε μαλάκα χτες και να σου λέει διάβασα το τάδε εδάφιο του Αριστοτέλη και συμφωνώ,πολύ ανώτερος από τον Πλάτωνα.Και ο άλλος να σου λέει έφαγα ένα γύρο με τζατζίκι στο τάδε σουβλατζίδικο καταπληκτικό.Ποιος είναι πιο έξυπνος?Πιο ενδιαφέρων?Ποιος έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία?Ποιος θα γαμήσει κτλ.

Κάπως έτσι είναι στην πράξη ο ένας ακούει τον άλλον τι ντερλίκωσε και λέει είναι δυνατόν να ακούω αυτό?Ο άλλος ακούει για Πλάτωνμα και σκέφτεται όχι ρε πούστη μου τι ακούω τώρα?Είναι communication breakdown.

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Επίσης υπάρχουν πολά είδη νοημοσύνης,Γλωσσική,μαθηματική,κοινωνική,κιναισθητική,γκομενική κτλ.
Ο Μαραντόνα π.χ.έβλεπε τη μπάλλα να έρχεται και ήξερε πώς θα σε τριπλάρει.Και τους επόμενους 3 αμυντικούς.Γιατί είχε κιναισθητική νοημοσύνη.
Από κοινωνικής και επιχειρηματικής απόψεως μπορεί να ήταν βλάκας.Αλλά τι σημασία έχει αφού στον τομέα του γαμούσε κι έδερνε?Τον επηρρέασε βέβαια.
Το ίδιο και ο Τέσλα επιστημονικά ήταν φοβερός αλλά από μπίζνες σκράπας.Αλλοι είναι μέτριοι σε όλα αλλά το έχουν με τις δουλειές και το presentation όπως ο Τραμπ.
Αλλοι είναι γαμάτοι με τις γυναίκες και σε όλα τα άλλα τα σκατώνουν.
Γενικά είναι περίπλοκο το θέμα.Δε σημαίνει οτι επειδή κάποιος διαπρέπει εδώ είναι εξίσου ικανός εκεί.Συνήθως είσαι καλός σε ένα μόνο τομέα σπάνια σε δύο ή περισσότερους.
Απλά αν είσαι καλός σε έναν τομέα προσπαθείς να σε βλέπουν οι άλλοι όταν τα πράττεις εκεί,δε θες να σε βλέπουν εκεί που έχεις αδυναμία.
Δε σημαίνει οτι αν είσαι καλός σε έναν τομέα είσαι το ίδιο καλός και σε όλους τους υπόλοιπους.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom