Νέα

Μονογαμία. Το μεγαλύτερο ταμπού.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα neko72
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 27
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

neko72

Μέλος
Εγγρ.
2 Αυγ 2009
Μηνύματα
47
Κριτικές
5
Like
0
Πόντοι
0
]


Αφιέρωμα: Μονογαμία
Το μεγαλύτερο ταμπού




  Ο Κώστας Γιαννακόπουλος* εξηγεί τι είναι αυτό που χτίζει σχέσεις και διαλύει σπίτια.

    * Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Η μονογαμία είναι φαινόμενο μόνο των πατριαρχικών κοινωνιών;

Όχι, μονογαμία υπάρχει και στις λεγόμενες μητρογραμμικές κοινωνίες. Ούτε όλες οι πατριαρχικές κοινωνίες είναι μονογαμικές. Υπάρχουν πατριαρχικές κοινωνίες που επιτρέπουν την πολυγαμία – αρκεί να ασκείται από τους άντρες. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι η πολυγαμία είναι ανδρικό προνόμιο. Μέχρι πολύ πρόσφατα η αντρική πολυγαμία ήταν ανεκτή και αποδεκτή, έδινε κοινωνική καταξίωση στον άντρα.

Από ποια ανάγκη προέκυψε; Τι εξυπηρετεί τώρα;

Σε παλαιότερες εποχές, το μονογαμικό ετεροφυλόφιλο ζευγάρι λειτουργούσε ως μονάδα παραγωγής. Η μονογαμία ήταν ένας τρόπος ένας τρόπος άσκησης ελέγχου πάνω στη γυναίκα, στην ικανότητα αναπαραγωγής, στο ποιανού είναι οι απόγονοι και πώς διανέμεται η κληρονομιά.

Στη σημερινή εποχή η μονογαμία συνδυάζεται με την ανύψωση του ζευγαριού σε ανώτατη αξία, σε προνομιακή μορφή συναισθηματικότητας και κοινωνικότητας. Πρότυπο θεωρείται το να είσαι μονογαμικό ετεροφυλόφιλο ζευγάρι, το οποίο αναδεικνύεται σε προνομιακό τόπο ασφάλειας, ένα είδος καταφυγίου.

Δεν ήταν πάντα έτσι;

Όχι, κάθε άλλο! Το μονογαμικό ζευγάρι ως τόπος μοιράσματος συναισθημάτων, ως τόπος ασφάλειας είναι νεωτερικό φαινόμενο και μάλιστα στην Ελλάδα είναι σχετικά πολύ νέο. Στις αγροτικές κοινωνίες του ’40 ή του ’50 δεν ήταν το ζευγάρι ο προνομιακός τόπος έκφρασης συναισθημάτων. Το ζευγάρι τότε ήταν ένας τρόπος συμβίωσης και αναπαραγωγής και όχι πρότυπο συναισθηματικής αξίας. Δεν δινόταν μεγάλη αξία στη συναισθηματική επένδυση. Αυτή τη λειτουργία επιτελούσαν οι φιλίες – δηλαδή οι άντρες ανοίγονταν και αντλούσαν συναισθηματική
στήριξη από τις αντρικές φιλίες και οι γυναίκες από τις γυναικείες. Το ζευγάρι με την έννοια της συναισθηματικής ανταλλαγής είναι ένα αστικό, νεωτερικό φαινόμενο, αλλά σήμερα έχει γίνει το κυρίαρχο, με αποτέλεσμα να το θεωρούμε πανανθρώπινο και «φυσικό».


Είναι φυσιολογική η μονογαμία;

Η μονογαμία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτό καθίσταται προφανές τόσο από την εμπειρία που έχουμε από διάφορες κοινωνίες, όσο και από την κοινωνική πράξη. Ο άνθρωπος δεν είναι στη φύση μονογαμικός. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι τι εννοούμε «πολυγαμία». Πώς την εννοιολογούμε; Πολυγαμία μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονες συναισθηματικές-σεξουαλικές σχέσεις με δύο ή τρεις ανθρώπους ή μόνο μια σχέση που είναι συναισθηματική-σεξουαλική και παράλληλες σεξουαλικές δραστηριότητες. Το μεγαλύτερο ταμπού είναι η ύπαρξη πολλαπλών
συναισθηματικών-σεξουαλικών σχέσεων. Πολιτισμικά μας είναι αδιανόητο. Αυτό το βλέπουμε παντού και στους ετερό και στους γκέι.

Γιατί σιωπηρά;

Είναι σιωπηρή συμφωνία επειδή υποτασσόμαστε στο πρότυπο του μονογαμικού ετεροφυλόφιλου ζευγαριού που είναι κυρίαρχο. Επίσης είναι το πρότυπο και της οικογένειας. Και στους γκέι το ζευγάρι παίζει ένα ρόλο συναισθηματικής ασφάλειας και αυτό σημαίνει ότι τις άλλες σχέσεις μας, π.χ. τις φιλικές, τις θεωρούμε υποδεέστερες συναισθηματικά. Εδώ είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε την αναζήτηση καινούργιων κοινωνικών δομών συγγένειας, κυρίως από τους αμερικανούς γκέι.

Τι άλλες μορφές συγγένειας μπορεί να υπάρξουν;

Σε αυτές τις «συγγένειες επιλογής» ή «οικογένειες επιλεγμένης συγγένειας» όπως ονομάζονται, το άτομο δεν στηρίζεται μόνο στον ερωτικό του σύντροφο αλλά και σε ένα δίκτυο φιλιών. Το δίκτυο αυτό εκτός από φίλους μπορεί να περιλαμβάνει πρώην συντρόφους και επιλεγμένους συγγενείς. Μπορεί μάλιστα να μην υπάρχει καν ερωτικός σύντροφος, και η «οικογένεια» να στηρίζεται σε σχέσεις που δεν διαμεσολαβούνται ούτε από το σεξ ούτε από το αίμα. Είναι οικογένειες επιλογής.


Η μονογαμία είναι αποτελεσματικός τρόπος για να χειραγωγήσεις πολιτικά μια κοινωνία, χειραγωγώντας τους ανθρώπους με το να ελέγχεις τη λίμπιντο τους;

Συμφωνώ, αν και μπαίνουμε σε ψυχαναλυτικά χωράφια. Ανθρωπολογικά, και η λίμπιντο είναι πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο· φτιάχνεται κοινωνικά και πολιτισμικά. Δεν υπάρχει κάποια λίμπιντο πολυγαμική. Κάνουμε σεξ κοινωνικά παρά «φυσικά».

Τι ανάγκες εξυπηρετεί σήμερα η μονογαμία;

Στη σημερινή εποχή διασφαλίζει την ύπαρξη ενός τόπου όπου κάποιος νιώθει ασφαλής και νιώθει ότι είναι δικοί του άνθρωποι.
   
         
     
Copyright © 2004-2008, Σύνθεση.


Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλια σας. Εμένα πάντως με κάλυψε. Αφαίρεσα κάποιες παραγράφους που αφορουν γκει διότι υπέθεσα ότι δεν σας αφορούν. Η υπογράμμιση δική μου
         
 

OXIA

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.289
Like
8
Πόντοι
16
Τίποτα δεν είναι απόλυτο.
Επειδή το λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου, δε σημαίνει πως είναι και έτσι.
Και εν πάσει περιπτώσει, ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος - ο οποίος είναι μονογαμικό ον - έχει κι αυτός ταμπού;
Δε θεωρώ ότι ο άνθρωπος είναι μονογαμικό ον, αλλά δεν είναι ανάγκη κάποιος  που νιώθει έτσι να τον βγάζουμε στη σέντρα.
 

ais8hsh

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2006
Μηνύματα
865
Like
7
Πόντοι
6
Κατ' αρχήν για το 10percent.gr :

Η αρχική σελίδα τους είναι η παρακάτω :

http://[URL unfurl="true"]www.10percent.gr/images/stories/issues/26/cover.jpg[/img[/URL]]

Οι απόψεις του κ. καθηγητού είναι σεβαστές, όπως για παράδειγμα, μια άλλη άποψη που έχει εκφράσει στο ίδιο περιοδικό και λέει πως "τίποτα δεν είναι φυσικό" (παραθέτω το link : [url=http://[URL unfurl="true"]www.10percent.gr/old/issues/200508/04.html]http://www.10percent.gr/old/issues/200508/04.html[/url[/URL]]), ή αλλιώς "δεν γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες, αλλά γινόμαστε...

Επίσης συμμετείχε στην ημερίδα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Athens Pride, Gay Parade) στην προφεστιβαλική εκδήλωση: «Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα» μαζί με άλλους καθηγητές και καθηγήτριες πανεπιστημίου, ερευνητές και ακτιβιστικές ομάδες που παρουσίασαν μελέτες σχετικές με τις lgbtq κοινότητες στην Ελλάδα...

Μερικές από τις μελέτες των παραπάνω καθηγητών κλπ, (όπως και του κυρίου καθηγητού που έκανε post ο φίλος), που παρουσιάστηκαν εκεί, είναι οι κάτωθι :

«Ορατά αόρατες, αόρατα ορατές. Δύο όψεις της λεσβιακής παρουσίας στην Ελλάδα». Βενετία Καντσά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Ενσώματη συμμετοχή: υποκειμενοποίηση και queer συλλογικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα». Άννα Αποστολίδου, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Ανθρωπολογίας, University College London, UK.

«Πολιτισμικές εννοιολογήσεις της μοναξιάς: Συγγένεια, κοινότητα και πολιτικές του lgbt/ΛΟΑΤ κινήματος». Κώστας Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Τα καλιαρντά του Ηλία Πετρόπουλου: η ορατότητα και το περιθώριο της ομοφυλοφιλικής εμπειρίας». Τerminal 119 για την κοινωνική και ατομική αυτονομία.

«Από τη λεσβιακή θεματική στο queer: η διαδρομή μιας εμπειρικής έρευνας». Στυλιανή Λαχανιώτη, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Κοινωνικές αναπαραστάσεις της ομοφυλοφιλίας στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο». Βασίλης Διαμαντόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

«Αναπαραστάσεις για το κοινωνικό φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στις περσόνες των ελληνικών ΛΟΑΤ /LGBTQ μπλογκ». Κωστής Σπηλιώτης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γιώργος Χαλάτσης, Διδάσκων Ισπανικού Πολιτισμού, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σχετικό link : [url=http://[URL unfurl="true"]www.10percent.gr/stiles/h-gnwmh-tou-10/1124-2009-05-06-19-30-55.html]http://www.10percent.gr/stiles/h-gnwmh-tou-10/1124-2009-05-06-19-30-55.html[/url[/URL]]


[i]Άποψή μου κι ας μην είμαι καθηγητής πανεπιστημίου...

Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τους gay... Ο καθένας είναι αυτό που είναι... Το να βγάζουμε όμως την μονογαμία στη σέντρα, λέγοντας μάλιστα οτι είναι μέσο χειραγώγησης της κοινωνίας και πως ελέγχεται η λίμπιντο, είναι μάλον ανοησίες...
Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει... Άλλος να είναι μονογαμικός, άλλος να μαμιέται σαν το σκυλί, από δω κι από κει... Το να προσπαθεί να πείσει όμως, οτι αυτός κάνει το σωστό και οτι ο άλλος είναι λάθος, ή τον έχουν χειραγωγήσει, αν μη τι άλλο είναι φασιστικό...


ais8hsh
άνεργος - φιλόσοφος[/i][/b][/color]
 

OXIA

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.289
Like
8
Πόντοι
16
Άποψή μου κι ας μην είμαι καθηγητής πανεπιστημίου...

Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τους gay... Ο καθένας είναι αυτό που είναι... Το να βγάζουμε όμως την μονογαμία στη σέντρα, λέγοντας μάλιστα οτι είναι μέσο χειραγώγησης της κοινωνίας και πως ελέγχεται η λίμπιντο, είναι μάλον ανοησίες...
Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει... Άλλος να είναι μονογαμικός, άλλος να μαμιέται σαν το σκυλί, από δω κι από κει... Το να προσπαθεί να πείσει όμως, οτι αυτός κάνει το σωστό και οτι ο άλλος είναι λάθος, ή τον έχουν χειραγωγήσει, αν μη τι άλλο είναι φασιστικό...


ais8hsh
άνεργος - φιλόσοφος
[/b][/color]

Μπράβο Αίσθηση!
Σ' ευχαριστώ που με κάλυψες απόλυτα με όσα έγραψες.
 

pristine

Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2007
Μηνύματα
6.669
Like
8
Πόντοι
66
Ναι OK, αλλά με τα μπουρδέλα τι σχέση έχουν όλα αυτά? :rolleyes:
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
]


Αφιέρωμα: Μονογαμία
Το μεγαλύτερο ταμπού



Νομίζω πρέπει ν' αλλάξουμε τον τίτλο του θέματος σε "Μονογαμία = το χειρότερο ταμπού" ή "Μονογαμία = το μεγαλύτερο ψέμα" ή "Μονογαμία = μαλακία" :grin: άντε δώστε κι εσείς συναγωνιστές καμιά ιδέα... :2funny:
 

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Μηνύματα
6.218
Like
4
Πόντοι
66
γιατι θεωρεις ανεφικτη μια  μονογαμικη σχχεση;
 

sonyp900

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
16 Σεπ 2005
Μηνύματα
7.432
Like
25
Πόντοι
66
Νομίζω πρέπει ν' αλλάξουμε τον τίτλο του θέματος σε "Μονογαμία = το χειρότερο ταμπού" ή "Μονογαμία = το μεγαλύτερο ψέμα" ή "Μονογαμία = μαλακία" :grin: άντε δώστε κι εσείς συναγωνιστές καμιά ιδέα... :2funny:

Εγώ πάντως συνάδελφε στις εξωγαμικές σχέσεις προσπαθώ να είμαι μονογαμικός......μην το γαμήσουμε και τελείως το πράμα!!!!
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
γιατι θεωρεις ανεφικτη μια  μονογαμικη σχχεση;

...για 1002 λόγους που τους έχουμε ξανασυζητήσει κ σε άλλα threads... άλλωστε αν πίστευα σε κάτι τέτοιο, δεν θα συμμετείχα σ' ένα τέτοιο forum! ;)
 

Επισκέπτης
Εγώ πάντως συνάδελφε στις εξωγαμικές σχέσεις προσπαθώ να είμαι μονογαμικός......μην το γαμήσουμε και τελείως το πράμα!!!!

το θεμα είναι: εχουμε τα @@ να λέμε τις αποψεις μας στη σύντροφο μας ή την κοροιδεύουμε?
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Εγώ πάντως συνάδελφε στις εξωγαμικές σχέσεις προσπαθώ να είμαι μονογαμικός......μην το γαμήσουμε και τελείως το πράμα!!!!

Εννοείς ότι γαμάς 1 την φορά? :grin: αχχχ κι εκεί μ' αρέσει η ποικιλία ρε γμτ! :2funny:
 

sonyp900

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
16 Σεπ 2005
Μηνύματα
7.432
Like
25
Πόντοι
66
το θεμα είναι: εχουμε τα @@ να λέμε τις αποψεις μας στη σύντροφο μας ή την κοροιδεύουμε?

Το μόνο σίγουρο είναι κλώνε μου ότι αν το λέγαμε......δεν θα είχαμε καθόλου @@.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
το θεμα είναι: εχουμε τα @@ να λέμε τις αποψεις μας στη σύντροφο μας ή την κοροιδεύουμε?

Προσωπικά, το έχω ξαναγράψει κ αλλού, το ξεκαθαρίζω απ' το πρώτο κι όλας ραντεβού... κ σ' όποια αρέσει κ το δέχεται! Αλλωστε, δεν με απασχολεί αν κάνει κι αυτή το ίδιο... αρκεί όταν συναντιόμαστε να περνάμε κ οι 2 καυλά ;)
Η πλάκα είναι, ότι ενώ οι μικρότερες σε ηλικία (περί τα 25) είναι λιγότερο δεκτικές, οι μεγαλύτερες (γύρω στα 35) δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως γουστάρουν που δεν προσπαθώ να τις παραμυθιάσω...
Και μου έχουν τύχει επίσης πολλές φάσεις, όπου μπορεί μεν κάποια να ενοχλείται από μια τόσο ξεκάθαρη προσέγγιση... όμως το εκτιμά κ μου το αναγνωρίζει... ή μου λέει π.χ. ότι εκείνη "μπορεί να μην το δέχεται... αλλά θα μου γνωρίσει μια ποιό απελευθερωμένη φίλη της που έχουμε παρόμοιες απόψεις" κλπ... ;)
 

Επισκέπτης
Προσωπικά, το έχω ξαναγράψει κ αλλού, το ξεκαθαρίζω απ' το πρώτο κι όλας ραντεβού... κ σ' όποια αρέσει κ το δέχεται! Αλλωστε, δεν με απασχολεί αν κάνει κι αυτή το ίδιο... αρκεί όταν συναντιόμαστε να περνάμε κ οι 2 καυλά ;)
Η πλάκα είναι, ότι ενώ οι μικρότερες σε ηλικία (περί τα 25) είναι λιγότερο δεκτικές, οι μεγαλύτερες (γύρω στα 35) δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως γουστάρουν που δεν προσπαθώ να τις παραμυθιάσω...
Και μου έχουν τύχει επίσης πολλές φάσεις, όπου μπορεί κάποια να ενοχλείται από μια τόσο ξεκάθαρη προσέγγιση... όμως το εκτιμά κ μου το αναγνωρίζει... ή μου λέει π.χ. ότι εκείνη "μπορεί να μην το δέχεται... αλλά θα μου γνωρίσει την τάδε φίλη της που έχουμε παρόμοιες απόψεις" κλπ... ;)

αυτο ναι,
ειναι καλο και για τις 2 πλευρες.
 

gatto

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Αυγ 2007
Μηνύματα
22.160
Like
32
Πόντοι
366
Το μεγαλύτερο ταμπού είναι η ύπαρξη πολλαπλών συναισθηματικών-σεξουαλικών σχέσεων. Πολιτισμικά μας είναι αδιανόητο.
Τι λέει ο τύπος?  :2funny:
Η άποψη μου είναι ότι η μονογαμία ή η πολυγαμικουλία εξαρτάται από το dna και από το περιβάλλον που θα μεγαλώσει ο καθένας μας!Από κει και πέρα απόψεις για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι σε ένα τέτοιο ζήτημα μου φαίνονται αστείες...
 

pristine

Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2007
Μηνύματα
6.669
Like
8
Πόντοι
66
Και μου έχουν τύχει επίσης πολλές φάσεις, όπου μπορεί μεν κάποια να ενοχλείται από μια τόσο ξεκάθαρη προσέγγιση... όμως το εκτιμά κ μου το αναγνωρίζει... ή μου λέει π.χ. ότι εκείνη "μπορεί να μην το δέχεται... αλλά θα μου γνωρίσει μια ποιό απελευθερωμένη φίλη της που έχουμε παρόμοιες απόψεις" κλπ... ;)
Dura,

πρέπει να μας γνωρίσεις τις φίλες σου! :tooth:
 

giorgospapa

Τιμημένος
Εγγρ.
6 Ιουλ 2006
Μηνύματα
15.922
Κριτικές
10
Like
39
Πόντοι
2.157
το οτι τα πουστακια ''δουλευουν'' πολυ ειναι γνωστο..

δεν ειναι τυχαια αλλωστε η ονομασία ''πούστης''..
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
δεν ξερω ποσες προτειμουν την μονογαμια απ την πολυγαμια! στην ελλαδα ομως εν ετει 2009 οι περισσοτερες επελεξαν την αγαμια!! εκτος και αν κανα 2-3 ξεπετες το χρονο εστω και με διαφορετικους λεγεται πολυγαμια και σεξουαλικη απελευθερωση!!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom