Στη Θεσσαλονίκη είχαμε την μετονομασία κεντρικής πλατείας, από πλατεία Καραϊσκάκη σε «Δυρράχιο – Αλβανία»! Και όχι μόνο αυτό αλλά θα κυματίζει και η αλβανική σημαία! Φυσικά με φαεινή πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς μόνο αυτός έχει την άγνοια κινδύνου, να προχωρεί σε τέτοιες αντεθνικές κινήσεις, αδιαφορώντας για το τι θα επιφέρουν στο μέλλον.
Ένταση προκλήθηκε κατά την τελετή μετονομασίας της πλατείας Καραϊσκάκη, απέναντι από το σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, σε πλατεία Δυρραχίου. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ήρθε αντιμέτωπος με τις έντονες αποδοκιμασίες κατοίκων της περιοχής και κατάφερε να αποχωρήσει υπό την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Κάτοικοι της περιοχής και άλλα άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μετονομασία του πάρκου σε «Δυρράχιο – Αλβανία».
Οι συγκεντρωθέντες φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, των μεταναστών, ενώ αποδοκίμασαν τους επισήμους κατά την αποχώρησή τους. Χάρη στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων αποφεύχθηκαν τυχόν επεισόδια.
Παρών στην εκδήλωση για τη μετονομασία του πάρκου στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Μοναστηρίου, ήταν και ο δήμαρχος Δυρραχίου Βανγκιούζ Ντάκο.
Η επιλογή του πάρκου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του 90 αποτελεί τόπο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία. Η μετονομασία εντάσσεται στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ενώ σε ανταπόδοση, σύντομα θα εγκαινιαστεί και αντίστοιχο πάρκο, με την ονομασία «Θεσσαλονίκη», σε κεντρικό σημείο του Δυρραχίου.
Στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας καλλιεργούν μόνο οι σχέσεις καλής γειτονίας, η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και όχι οι πολιτικές διαφωνίες. Σημείωσε επίσης, ότι στην περιοχή αυτή, μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πέρασαν χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν στην Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Αλβανός ομόλογός του κ. Ντάκο, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις φιλίας και ειρήνης μεταξύ των γειτονικών λαών.
Είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όμως; Ασφαλώς και όχι. Διότι στην Θεσσαλονίκη διαβιούν χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες, ενώ αντίθετα στο Δυρράχιο (άλλοτε ελληνική και αρχαία πόλη),σίγουρα δεν βρίθει χιλιάδων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών.Όσοι Έλληνες ζουν εκεί, είναι βορειοηπειρώτες, που διαβιούν από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν υπάρχει αντιστοιχία με τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες.
Με την πράξη του αυτή ο Γιάννης Μπουτάρης εξισώνει, τους "περαστικούς" με τους γηγενείς, και θέτει μελλοντικές διεκδικήσεις από τους Αλβανούς στην Θεσσαλονίκη, αφού θα μπορούν να ισχυριστούν ότι υπάρχει ισχυρή αλβανική μειονότητα. Και πως θα αποδειχτεί το αντίθετο όταν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης η αλβανική σημαία θα κυματίζει σε πλατεία τρης πόλης!
Οι Θεσσαλονικείς τους επόμενους μήνες θα βλέπουν σε μεγάλη πλατεία της πόλης τους να κυματίζει η σημαία της Αλβανίας, δίπλα στην ελληνική. Και η εικόνα αυτή δεν θα είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη, αφού την πλατεία θα κατασκευάσουν οι Αλβανοί και το όνομά της θα είναι αλβανικό. Ακόμη ένα «έργο» του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Η πλατεία Δυρραχίου (έτσι θα λέγεται το αλβανικό πάρκο επί ελληνικού εδάφους) θα βρίσκεται απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης (οδός Μοναστηρίου) σε οικόπεδο του δήμου. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, αποφασίστηκαν τα εξής αποκαλυπτικά όπως δημοσίευσε και η εφημερίδα espresso:
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχεται τη δωρεά από το προξενείο της Αλβανίας α) της κατασκευής και τοποθέτησης μαρμάρινης στήλης με κείμενο: “Πάρκο Δυρραχίου εγκαινιάστηκε στις …/…/ 2013 από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Δυρραχίου κ. Vangjush Dako και γενικό πρόξενο Αλβανίας. Χορηγός δημαρχείο Δυρραχίου” και στις δύο γλώσσες, β) της κατασκευής και τοποθέτησης μιας μεταλλικής πινακίδας σε υπάρχουσα σιδερένια κολόνα που θα γράφει το όνομα του πάρκου “πάρκο Δυρραχίου” στις δύο γλώσσες, γ) της κατασκευής και τοποθέτησης μιας μεταλλικής άγκυρας, δ) της φύτευσης εποχιακών λουλουδιών κάτω από τις σημαίες, ε) της επισκευής και βαφής ολοκλήρου του περιγράμματος του πάρκου σε χώρο πρασίνου του Δήμου Θεσ/νίκης απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό, το οποίο και θα μετονομαστεί σε “πάρκο Δυρραχίου”. Επίσης, με τη μέριμνα του δήμου, στο ίδιο πάρκο θα τοποθετηθούν δύο (2) ιστοί με τις σημαίες του Δυρραχίου και του Δήμου Θεσ/νίκης».
Ολα αυτά είχαν συμφωνηθεί τον Απρίλιο, όταν υπήρξε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον δήμαρχο της αλβανικής πόλης, Βανγκιούς Ντάκο. «Οι σχέσεις μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι τυπικές και να εκφράζονται μέσω υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων με κοινό όφελος» είχε τονίσει τότε ο κ. Μπουτάρης, αναφέροντας πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι δεσμοί, ενώ παράλληλα εξομαλύνονται οι όποιες διαφορές.
Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα η αλβανική κυβέρνηση δημιούργησε προβλήματα με την Ελλάδα: 1) Στην Πρεμετή βεβήλωσαν ορθόδοξο ναό και 2) αρκετές φορές έγινε από Αλβανούς πολιτικούς αναφορά στη «Μεγάλη Αλβανία» (εννοούν Αλβανία τον νομό Θεσπρωτίας). Προφανώς όλα αυτά δεν τα είδε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος θα μπορούσε να αποδεχτεί την ευγενική χορηγία του Δυρραχίου, υπό τις εξής τρεις προϋποθέσεις: η πλατεία να φέρει το όνομα Επίδαμνος (το Δυρράχιο ήταν αρχαία ελληνική αποικία), να μην υπήρχε η αλβανική σημαία και ο Δήμος Δυρραχίου να είχε αποκηρύξει τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» και τσάμηδων.
Τίποτε από αυτά δεν απαίτησε ο Γιάννης Μπουτάρης, γιατί φαντάζεται τον εαυτό του ως "ροκ" δήμαρχο, που δεν μπορεί να ασχολείται με τέτοιες "συστημικές" λεπτομέρειες. Τα αποτελέσματα των πράξεών έτσι και αλλιώς θα τα "λουστούν" οι επόμενες γενιές, και δεν θα αφορούν πλέον τον δήμαρχο. Αυτός στο μεταξύ θα συνεχίσει να "ροκάρει", τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2014.
Μπουταρη γαμω τα παντα σου,στα εχωσα και στο δημοψηφισμα παλιογερε αλλα μυαλο δεν εβαλες ακομα!!!