Chevalier Fidèle και enallaktikos,
Να μιλήσω για μένα, ή γενικά?
Ας μιλήσω γενικά:
Από σήμερα (1 Σεπτ) τα φαρμακεία παύουν να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (ΕΟΠΥΥ = ΝΕΟΣ φορέας που καλύπτει ΟΛΟΥΣ, ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΓΑ, τα πάντα, 9,5 εκ. ασφαλισμένους έχει) γιατί χρωστάει 1 δις στους φαρμακοποιούς, οι εταιρείες (που φοβούνται το φέσι) δε δίνουν φάρμακα στα φαρμακεία παρά μόνο μετρητοίς ("τα λεφτά στον οδηγό"), και οι φαρμακοποιοί είπαν: "Τέρμα, δεν έχουμε άλλα λεφτά, πληρώστε μας να συνεχίσουμε".
Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς {που συνεργάζονται βάσει σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ).
Τι σημαίνουν όλα αυτά (και τα άλλα που θα πω πιο κάτω)?
Σημαίνουν ότι η ΣΥΝΘΗΚΗ (ή "σύμβαση") που είχε κάνει "το δημόσιο" με τους ανθρώπους που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ασφάλιζε (δηλ. υποχρεωτικά τους τα 'παιρνε) δεν τηρείται από πλευράς δημοσίου. Οι ασφαλισμένοι ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ τις εισφορές τους, αλλά τις υπηρεσίες για τις οποίες πλήρωναν, δεν τις απολαμβάνουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις συντάξεις. Κάποιος που πληρώνει επί 30-35 χρόνια εισφορές για να πάρει στο τέλος του εργασιακού του βίου σύνταξη (η οποία του είχαν πει πόση θα είναι), παίρνει τώρα τ' αρχίδια μου. Κλάσμα των όσων του είχαν πει, και για τα οποία πλήρωνε.
Υπάχουν δυο ειδων δημόσια, λοιπόν, φίλε Fidèle Chevalier. Υπάρχει το δημόσιο που είμαστε πράγματι όλοι εμείς (που πληρώναμε), και το άλλο, αυτό που τσέπωσε (τσέπωνε επί χρόνια) όλα αυτά τα λεφτά, και τώρα όχι μόνο δεν τα έχει, αλλά έχει παρει και 360 δις δάνεια (και τα 'χει φάει κι αυτά), και άλλα 300 δις "πακέτα στήριξης" τη δεκαετία του '90 (και τα φαγε κι αυτά) και τώρα μας λέει: "Παιδιά δεν υπάρχει μία, θα περάσουμε δύσκολα".
Όταν λοιπόν εσύ λες "Το δημοσιο ειναι ολοι εμεις", ΠΟΙΟ από τα δυο δημόσια εννοείς? Αυτό που ήμασταν (και πληρώναμε σαν χάνοι), ή το άλλο, αυτό που τα τσέπωνε και τα εξαφάνισε?
Έχω την εντύπωση ότι αυτό που τώρα (πάλι) ζητάει φόρους, εισφορές, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, φόρο καυσίμου, (αποκλείεται να τα πω όλα), είναι το δεύτερο, αυτό που επί χρόνια τσέπωνε και εξαφάνισε.
Δεν είναι το πρώτο, δηλαδή αυτοί που επί χρόνια πλήρωναν και τώρα δεν έχουν σύνταξη, περίθαλψη ή εφ'άπαξ, ΟΠΩς ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ.
Εσύ τι λες λοιπόν? Κλέβοντας το δημόσιο, κλέβεις "όλους εμάς"?
Εναλλακτικέ,
η λογική του "ότι αρπάξουμε" εφαρμόζεται, αλλά από το δημόσιο, όχι από τους πολίτες. Χρόνια τώρα.
Έφτιαξαν ποτέ ένα νόμο (για το περιβάλλον π.χ.) με κριτήριο να έχουμε ανθρώπινο περιβάλλον? Όχι βέβαια! Οι νόμοι που έφτιαξαν (ακόμα κι ο τελευταίος, με την "τακτοποίηση αυθαιρέτων") είχαν στόχο το να μαζέψουν λεφτά, όχι να φτιάξουν το τοπίο. Και αυτό, σαν πρώτο στόχο. Υπάρχει και δεύτερος, κρυμμένος, που είναι να θησαυρίζουν (στην πίσω τσέπη) αυτοί που "διοικούν" το δημόσιο. Οι νόμοι είναι φτιαγμένοι έτσι που να ευνοούν τα γρηγορόσημα και τα λαδώματα - αλλά αυτό βέβαια κανείς δεν το λέει στις δημόσιες διακηρύξεις του. Μόνο το κάνει. Το τι λέει? Άσε καλύτερα... Μιλάνε για "ανθρώπινα πρόσωπα", για "πρώτα ο πολίτης", τέτοια. Κάθε φορά και διαφορετικό φούμερο.
Ο φαύλος κύκλος πράγματι υπάρχει (και πρέπει να σπάσει). Αλλά πώς? Πως και πότε? Τώρα που ΟΙ ΙΔΙΟΙ που επί χρόνια ξόδευαν όσα άρμεγαν, θα γίνουν πιστευτοί ότι πάνε να "εξυγειάνουν" την κατάσταση που ΑΥΤΟΙ δημιούργησαν?
Η πλάκα είναι ότι ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να κάνουν τα ίδια που επί χρόνια έκαναν. Αδιόρθωτοι. Και αποπροσανατολίζουν τον κόσμα απ' αυτό
Να μη συνεχίσω άλλο (με παραδείγματα) και σας κουράσω, αλλά να μην είμαστε αφελείς, έτσι παιδιά?