μιλας για φυτεμένο δώμα.
υπάρχει και ολόκληρος "κλάδος" της μηχανικής-αρχιτεκτονικής που ασχολείται με αυτό.
εκτος των άλλων που ανέφεραν παραπάνω χρειάζεται ΠΟΛΥ χώμα (σκεψου αρκετα μεγάλου ύψους+να καλυπτει έκταση 60cm^2) κατάλληλο για καλλιέργεια φυτών
Αν μιλάτε για τέτοιες καταστάσεις (2m χώμα κλπ) τότε το θέμα είναι ΠΟΛΥ σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί και από μηχανικό.
Γιατί άπτεται της στατικής αντοχής του κτιρίου.
1m3 χώμα ζυγίζει περίπου 2 τόνους, και αν οι πλάκες είναι υπολογισμένες με 200~500kgs/m2, τότε μπορεί να δει κανείς τον κήπο να κατεβαίνει προς τους μέσα χώρους...
Αφήνω την επίπτωση του βάρους σε περίπτωση σεισμού.
Έστω ότι από στατικής πλευράς έχει ληφθεί μέριμνα.
Παραμένει το θέμα της υγρομόνωσης.
Οι ταράτσες είναι φτιαγμένες για να δέχονται νερό (βροχής), να γίνεται απορροή και μετά να στεγνώνουν.
ΔΕΝ είναι φτιαγμένες για να έχουν μόνιμα από πάνω τους ένα υγρό χώμα, στο οποίο μάλιστα θα αναπτύσσονται οι (πολύ επιθετικές) ρίζες των φυτών που δεν τις σταματάει τίποτα.
Άν η δουλειά δε γίνει σωστά με πρόβλεψη να αντέξει τουλάχιστον όσο προβλέπεται να ζήσει το κτίριο (50 χρόνια? 100 χρόνια?), τότε κάποια στιγμή οι ρίζες (αφήνω την υγρασία) θα αρχίσουν να κρέμονται από το ταβάνι του τελευταίου.
Οπότε τα ξηλώνεις (τα φυτά και τα χώματα) και επαναφέρεις την κατάσταση όπως ήταν, για να έχεις σπίτι από κάτω. Άρα τσάμπα όλα τα έξοδα, χώρια οι ζημιές.
Μην κάνεις προχειρότητες, και ΜΗΝ εμπιστεύεσαι "ειδήμονες" που υπόσχονται μαγικές λύσεις.
Δεν υπάρχουν τέτοιες.
Καλύτερα να γεμίσεις τον κόσμο γλαστρούλες και ζαρντινιέρες, που θα σου διατηρούν ΚΑΘΑΡΗ (και ελεγχόμενη) την επιφάνεια της ταράτσας.
Και ένα αυτόματο πότισμα θα σε απαλλάξει από το 90% της φροντίδας.
Tip: Τα φύλλα από τα φυτά έχουν την τάση να φράζουν τις υδρορόες. Χρειάζεται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ καθάρισμά τους, ώστε το νερό (βροχής και ποτίσματος) να φεύγει ελεύθερα από την επιφάνεια της ταράτσας. Αν λιμνάσει, θα μπει και από κάτω.