Πριν από δέκα χρόνια, ήμουν ένας από εσάς, ένας αδιάφορος δημοκρατικός πολίτης. Όλη μου η μόρφωση προερχόταν από τις ταινίες, ντοκιμαντέρ, σχολικά βιβλία, πορνοπεριοδικά και περιοδικά γενικός. Οι θεωρίες μου: δεν ακολουθώ κανένα θρησκευτικό δόγμα. Αφού ο θεός ευθύνεται για ότι καλό άρα ευθύνεται και για ότι κακό. Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε στο παρελθόν αφού δεν ζούσα. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο να περνάω καλά αφού μια μέρα θα πεθάνω. Γίνεται να κάνω ότι γουστάρω χωρίς να λογαριάζω κανέναν. Όταν πεθάνω θα γίνω αυτό που ήμουν πριν γεννηθώ, οπότε δεν αξίζει να χολοσκάω. Για όποια απορία έχω απλά έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ προκειμένου να μορφωθώ. Έτσι, πορευόμουν εντελώς αδιάφορος για το τι συμβαίνει. Είχα την εντύπωση ότι ήμουν πολύ τυχερός που δεν έζησα το χάος του πολέμου, τους βάναυσους δικτάτορες να με καταπιέζουν και ονειροβατούσα ότι σήμερα σε μια ειρηνική κοινωνία με τόσες απολαύσεις όλα ασχολούνται με το πως θα με κάνουν ποιο ευτυχισμένο.
Το 2010 προσγειώθηκα απότομα, ξύπνησα απ το όνειρο που ζούσα. Η κρίση με έκανε να τρομάξω, ίσως περισσότερο από εσάς, με αποτέλεσμα να αρχίσω σιγά σιγά να ψάχνω τι τελικά είναι όλο αυτό που συμβαίνει. Μέρα με την μέρα, όσο εμβάθυνα ανακάλυπτα ότι όσα ήξερα μέχρι τώρα ήταν απλά ένα ωραίο ψεύτικο παραμύθι. Οι λέξης: πρόοδος, ανάπτυξη, ελευθερία, όραμα κοκ που μέχρι τώρα με καθοδηγούσαν δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αοριστία χωρίς να σημαίνουν τίποτα το συγκεκριμένο. Ο καθείς της εκλαμβάνει διαφορετικά.
Δεν ήξερα να γράφω, δεν ήξερα να σκέφτομαι, δεν ήξερα να εκφράζομε, δεν ήξερα να διεκδικώ το δίκιο μου, στην ουσία ήμουν ένα άθλιο σκουπίδι. Έτσι, σιγά σιγά άρχισα να φροντίζω για την μόρφωση μου, πρώτο βιβλίο Πλάτων "πολιτεία", μακράν ένα από τα ωραιότερα βιβλία. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, φρόντισα να θωρακίσω τον εαυτό μου τόσο ώστε πλέων να μπορώ να ξεχωρίζω το ψέμα από την αλήθεια, έμαθα περί πολιτικής, έμαθα να γράφω, έμαθα να σκέφτομαι, έμαθα να αγωνίζομαι, έμαθα να μην φοβάμαι, έμαθα να ζω ελεύθερος πραγματικά!!
Ξέρω ότι οι συνάνθρωποι μου δεν είναι χαζοί και ενδεχομένως οι περισσότεροι να έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από εμένα. Ξέρω ότι οι συνάνθρωποι μου έχουν πέσει θύματα μιας άθλιας προπαγάνδας. Το ότι έτυχε εγώ να ελευθερωθώ απ το δεσμωτήριο δεν σημαίνει ότι είμαι ποιο έξυπνος απ τους δεσμώτες. Ξέρω ότι όταν γράφω κάτι αντίθετο απ το ότι μας έμαθαν θα υπάρχει αντίδραση. Γενικά παρατήρησα ότι οι περισσότεροι θέλουν να μείνουν εκεί κάτω στην σπηλιά, όταν η πραγματικότητα ξεπροβάλει τρομάζουν.
Κύριοι, οι εικόνες που προβάλουν οι οθόνες είναι ψεύτικες, οι ήχοι και τα μηνύματα που σπέρνουν εξυπηρετούν συμφέροντα. Μην ακούτε κανέναν, μην βλέπεται τίποτα, ούτε εμένα. Προσπαθήστε τώρα να αναπτύξετε την μόρφωση σας, προσπαθήστε να μάθετε να διαβάζεται και να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που διαβάζετε, αν είναι σκουπίδι η είναι ωφέλιμο. Δεν υπάρχει ευαγγέλιο, όλα είναι προς εξέταση. Το μόνο σίγουρο είναι αυτό που έγινε και ότι μια μέρα θα πεθάνουμε, όλα τα άλλα είναι πιθανά.