Μην το βλέπεις έτσι. Εκ των υστέρων είχαν δίκιο. Σταθερός μισθός, πολλές αργίες,λίγες ώρες σε σχέση με τα ελεύθερα επαγγέλματα, το καλοκαίρι 3 μήνες off. Για να καθιερωθείς σε ελεύθερο επάγγελμα θέλει χρόνο και κόπο συν το άγχος να χάσεις τη δουλειά σου. Στην τελική μόλις λύσεις όλα τα υπαρξιακά σου έχεις όσο χρόνο θες να σπουδάσεις ότι θέλεις.
Η δουλειά μου είναι κυρίως ανδροκρατούμενη. Σχεδόν όλες οι γυναίκες που ξέρω αφού τα κατάφεραν και εφτασαν ως εδώ μόλις ξεκινάει το θέμα οικογένεια ψάχνονται πως να την κάνουν με ελαφρά για κάτι πιο light έστω και με λιγότερα χρήματα.
Για δικηγόρους, γιατρούς κτλ αν κατέβεις από τα σύννεφα και δεν έχεις έτοιμο πελατολόγιο από οικογένεια κτλ θέλει χρόνο να καθιερωθείς. Εμείς οι άντρες έχουμε το περιθώριο οι γυναίκες όμως όχι, ειδικά εάν θέλουν κάποια στιγμή να κάνουν οικογένεια και παιδιά.
Τόσα χρόνια είμαι σε έναν τομέα όπου αναγκαστικά συνεργαζομαι με μεγάλες εταιρείες και έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες, από απλές υπαλλήλους έως αυτές που κυριολεκτικά εννοούμε γυναίκες καριέρας.
Δεν έχω γνωρίσει καμία που να δούλευε συμβατικό ωράριο, όλες δούλευαν ώρες παραπάνω, και παράλληλα να μην έχει χρόνο για παιδιά και οικογένεια. Όλες είχαν και λόγω της επαγγελματικής και οικονομικής τους επιτυχίας είχαν και τη δυνατότητα να δώσουν στα παιδιά τους εφόδια, που η μέση υπάλληλος δε μπορούσε.
Εγώ άλλοθι τα θεωρώ αυτά για όσες επέλεξαν την "εύκολη" λύση.
Και με όσες έχω μιλήσει, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καριέρα τους και στη δημιουργία οικογένειας ήταν οι κοινωνικές στερεοτυπικές ανοησίες. Που σε κάποιες αναπαρήγαγαν και οι άντρες τους.
Δεύτερη ξαδέρφη μου, πέρασε ιατρική και την ανάγκασαν οι γονείς της να δηλώσει νοσηλευτική το δεύτερο χρόνο, γιατί σαν γιατρός δε θα έκανε οικογένεια. Και το βούρλο τους άκουσε. Και τώρα παριστάνει την "ευτυχισμένη" νοσηλεύτρια σε κρατικό νοσοκομείο. Με τον άντρα της και τα παιδάκια της. Αν αισθάνεται δικαιωμένη εκ των υστέρων; Ούτε καν. Πικρία έχει και τη βγάζει προσεκτικά διατυπωμένη μέσα από τις γραμμές των όσων λέει. Γιατί δε αντέχει και να παραδεχθεί το λάθος της επιλογής της. Παρά την πίεση των γονιών της αυτή έκανε την τελική επιλογή.