6 σελίδες (89 ποστ με το δικό μου) και τα περισσότερα είναι οι γνωστές προσωπικές αντεγκλήσεις, βρισιές, και εξυπναδίτσες.
Σχολιάζω τα δυο που έβαλα εδώ σε παράθεση:
Ναι, και εγώ νομίζω ότι είναιο σωστό αυτό. Στα 100 χρόνια (1912-2012) προβλέπεται "επανάκριση" της συνθήκης ένωσης.
Κανείς ποτέ από αυτούς που φτιάνουν (και αποδέχονται, και υπογράφουν) συνθήκες, δε σκεφτονται τι μπορεί να σημαίνει ένας τέτοιος όρος "μετά από 100 χρόνια". Είναι τόσο μακρυνό στο μέλλον, που το "ποιος ζει - ποιος πεθαίνει μέχρι τότε" κυριαρχεί.
Και βέβαια, ΟΛΟΙ έχουν πεθάνει.
Τέτοια ήταν και η συνθήκη (99 ετών νομίζω) που ξανάδωσε το Hong Kong πίσω στην Κίνα πριν μερικά (λίγα) χρόνια.
Ενώ αντίθετα, η συνθήκη με βάση την οποία το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε στην Αγγλία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Και έτσι σήμερα οι δυο "εταίροι" (Ισπανοί και Άγγλοι) έχουν λόγο να τρώγονται (οι Ισπανοί λένε "να το πάρουμε πίσω" και οι Άγγλοι λένε "Πάρτε τ' αρχίδια μας").
Δεν ξέρω τα της Κρητικής συνθήκης (1912). Ξέρω όμως ότι:
1) Οι σημερινές συνθήκες και καταστάσεις ΕΥΝΟΟΥΝ τέτοιου τύπου αυτονομιστικά κινήματα.
2) Η δημιουργία πολλών μικρών χωρών με τον κατακερματισμό μεγαλυτέρων (και μάλιστα στην περιοχή μας - δε μιλάμε για τη Νότια Αμερική) είναι κάτι που γίνεται, έγινε, και θα συνεχίζεται να γίνεται. ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ αυτό.
3) Παραδείγματα: Πρώην ΕΣΣΔ: 15 χώρες σήμερα. Πρώην Γιουγκοσλαυία: 10 χώρες σήμερα. Κύπρος: 2 χώρες (στην πράξη) σημερα. Και δε θυμάμαι αν υπάρχουν κι άλλες.
4) ΜΙΚΡΕΣ χώρες (τύπου FYROM ή Μάλτας - τόσο μικρές) δεν έχουν κανένα πρόβλημα διατήρησης της υπόστασής τους. Συμμετοχής σε ΟΗΕ και συμμαχίες, EU, κλπ.
5) Η Κρήτη είναι ένα ΠΛΟΥΣΙΟ μέρος, που κάλλιστα μπορεί να συντηρηθεί μόνο του, ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να συνισφέρει στον Ελληνικό (κεντρικό) κορβανά ό,τι συνεισφέρει. ΥΠΑΡΧΟΥΝ λοιπόν Κρητικά κεφάλια, που σκέφτοναι (και λένε) "Ε μωρε Μανολιό, ιντα πάλι μας ζητούνε λεφτά ατοί οι τσερατάδες" (και εννοούν το Ελληνικό Δημόσιο).
6) Τα οφέλη από την EU θα μπορούν να τα έχουν και μετά....
7) Η "αυτονομιστική τάση" υπάρχει (και υποβόσκει) χρόνια τώρα, και η "Ελληνική Πατρίδα" έχει στημένο ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ μηχανισμό για να "θάβει" τέτοιου τύπου φαινόμενα και τάσεις. Παραπάνω δε μπορώ να πω, αλλά είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από εδώ μέσα καταλαβαίνουν.
8) Για να αποδίδουν όμως τέτοιες πολιτικές και μέτρα, πρέπει αυτοί που προσπαθούν να τα επιβάλουν να έχουν ισχύ. Αμα είναι ξεβράκωτοι, αρχίδα επιβολή θα πετύχουν. Και ΤΩΡΑ (2010-11-12) η "Ελλάς" είναι από πολλές πλευρές ξεβράκωτη. Με επι κεφαλής βέβαια την οικονομική πλευρά.
9) Σκεφτείτε, η Γιουγκοσλαυία διαλύθηκε 10 χρόνια αφ' ότου πέθανε ο Τίτο (γιατί ο Τίτο είναι την ισχύ να τους κρατάει ενωμένους), η ΕΣΣΔ διαλύθηκε όταν φάνηκε οτι το καράβι έμπαζε νερά από πάρα πολλές τρύπες, τη σημερινή Ελλάδα ΠΟΙΟΣ έχει τα guts να την διατηρήσει σε ισχυρή θέση, όταν μάλιστα κάθε δυο μήνες είναι υποχρεωμένος να βγαίνει στη ζήτα?
Επομένως (τα λέω χύμα) το 2012 αυτοί που καλοβλέπουν την απόσχιση της Κρήτης από την Ελληνική Δημοκρατία και τη δημιουργία της "Κρητικής Δημοκρατίας" θα έχουν και το νομικό έρεισμα να πάνε στη Χάγη και να πουν "θέλουμε δημοψήφισμα", ακριβώς γι' αυτό που ο φίλος kaviros69 εξέφρασε την αμφισβήτησή του πιο πριν.
Αν η EU αποφασίσει ότι οι (νομικές) συνθήκες ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ τη διενέργεια του, και αν η EU είναι που πληρώνει τις συντάξεις εδώ, ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που θα πεί στην EU "να πάτε να γαμηθείτε", και ταυτόχρονα ΘΑ ΚΟΨΕΙ τις συντάξεις από τον κόσμο?
Δε καταλαβαίνω, φίλε Κάβιρε, απο που βγάζεις την ετυμηγορία σου "Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος δεν έχει την παραμικρή σημασία". Αξίζει να μας το εξηγήσεις.
Αν φτάσουμε στο να γίνει, τα ξαναλέμε...
Το ερώτημα είναι αλλού (2 σκέλη):
1) Για τους Κρητικούς, θα είναι καλύτερα ή χειρότερα μετά την (τυχόν) απόσχιση της Κρήτης?
2) Για τους υπόλοιπους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα είναι καλύτερα ή χειρότερα μετά την (τυχόν) απόσχιση της Κρήτης?