politis
Επειδη εχω την εντυπωση ότι δεν εχεις παρακολουθησει ολη την στιχομυθια
Την ξαναβαζω εξ αρχης,και εκ των απαντησεων(στον Φιλο Ισιο..) που δινω,
Νομιζω ότι εξηγειτε επαρκως το τι εννοω με τον χαρακτηρισμο «μικρος» Λαος
Σαν αρχη ο Ισιος απαντα σε ποστ του Κρεταν
Σόρυ Κρέταν αλλά έχω άλλη άποψη...
Η επιλογή της Μ. Ασίας ήταν μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιλογή και πολύ πιο πάνω από τις δυνάμεις ενός κράτους που είχε ήδη συμπληρώσει 8 χρόνια σε πόλεμο και δεν είχα καλά- καλά αφομοιώσει τα νέα εδάφη του, η δε ελλάδα των 3 ηπείρων και των 5 θαλασσών ήταν θνησιγενής...
Το ότι ο Κοκός και Σια αποδείχτηκαν πιο ανίκανοι απ΄ό,τι θα περίμενε και ο μεγαλύτερος εχθρός τους, δεν αναιρεί τις ευθύνες βενιζέλου, οι οποίες εννοείται ότι είναι σαφώς μικρότερες από του Κοκού αλλά πάντως υπαρκτές...
Γνώμη μου βέβαια, μπορεί να κάνω και λάθος - δεν είμαι δα και ο πιπης να έχω πάντα δίκιο!
Εκει ακριβως μπαινω και εγω στην κουβεντα και διαφωνοντας με τον Ισιο,λεω την αποψη μου-εκτος θεματολογιας του παροντος θρεντ…
Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω...
Οταν στο τελος μιας μεγαλης αιματοχυσιας βρισκεις τους μεγαλους
αυτου του κοσμου με τα βρακια στα γονατα,επωφελησε των περιστασεων...
Αυτο σημαινει εξωτερικη πολιτικη
Η Ελλαδα των 2 ηπειρων και των 5 θαλασσων δεν θα ηταν καθολου
θνησιγενης,εαν οι προδοτες του Λαικου κομματος και τα κουμουνια
δεν περναγαν την προπαγανδα τους στο Λαο-φερτε το στρατο πισω-φερτε
τα παιδια μας πισω-και λοιπες πιπες....
Τελικα ειμαστε ενας "μικρος" λαουτζικος....
Ανικανος για το πολυ μεγαλο...
Εδώ ο Κρεταν απαντα στην παραθεση του Ισιου
Άλλη ώρα το συνεχίζουμε, όμως
α)Έθνικός διχασμός που ξέκανε τον στρατό
β)Δεν ήθελε μέτωπο σε όλη την Μικρά Ασία αλλά στα παράλια της Σμύρνης, όπως και πολλοί φιλοβασιλικοί αλλά ας όψεται η κυβέρνηση του Κοκού υπο τον Γούναρη.
γ)Τον ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής όπως τις ήθελε και αυτός. Σε πλήρη αντίθεση με τον Κοκό.
Για το α) σίγουρα έπαιξε και αυτός ενα μεγάλο ρόλο.
Το β) και στο γ) πιστεύω οτι αναιρούν το α).
Αν υπάρχει τέτοια αναίρεση φυσικά
Εδώ ο Ισιος μου απαντα στην παρεμβαση μου,συμφωνοντας μονο ως προς τον
Χαρακτηρισμο μου «ότι δεν ειμαστε για μεγαλα πραματα»
Γκάμπα, ο ρεαλιστής πολιτικός βλέπει και τα όρια του λαού του...
Μπορούσαμε τότε να επιμείνουμε για Β. Ήπειρο, Μοναστήρι και Α. Θράκη τα οποία ήταν σχετικά εύκολο να κρατηθούν ακόμη και όταν άλλαζαν τα κόζια...
Στρατιωτικά η Μ. Ασία ήταν πέρα από τις δυνάμεις της Ελλάδας- το είχε πει από τότε ο Μεταξάς και αυτός κάτι ξέρει από στρατηγική, το δε όλο εγχείρημα ήταν εκτεθιμένο ακόμη και στις ελάχιστες μεταβολές των διεθνών συνθήκών...Κοινώς όταν οι μεγάλες δυνάμεις ανέβαζαν τα σώβρακά τους και η Τουρκία ξαναέβρισκε τις δυνάμεις της, όλα θα τινάζονταν στον αέρα...
Ήταν απλά θέμα χρόνου..Η ανικανότητα κοκού και σια απλά το επέσπευσε...
Και ναι, δεν είμαστε ικανοί για μεγάλα πράγματα, αυτό είναι γνωστό...
Υ/γραφο: Καλή Ανάσταση Φίλε- να 'μαστε καλά να διαφωνούμε!
Εισερχεσαι εσυ σε αυτή την φαση,και μεταξυ αλλων,με ρωτας με έναν εμφανη «εμπαιγμο»,να σου προσδιορισω το ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ,οντας ΜΕΓΑΛΟΣ εγω ο ιδιος
(κατ’εσε…)
Μπορείς να προσδιορίσεις το ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ, ΜΕΓΑΛΕ? Γιατί τέτοιες αόριστες μεγαλόστομες κουβέντες παραπέμπουν αλλού...
Προσπαθω να σε καθοδηγησω περι της στιχομυθιας μεταξυ εμου-ισιου και διατυπωνω απορια (ολιγον επιθετικη..) για τον (ειρωνικο-ετσι καταλαβα) χαρακτηρισμο «Μεγαλε» που μου απεδωσες..
Τι θες να μαθεις τυπε;
Η κουβεντα μου ηταν περι Σμυρνης και 1922,με τον Ισιο
Γυρω απο το θεμα αυτο θες να σου εξηγησω,η να σου πω για την Κρητη;
Διευκρινησε,πριν προβω και εγω σε χαρακτηρισμους....
Επανερχεσαι με μια συγνωμη (δεκτη..) και επιμενεις να σου εξηγησω
Εσύ έγραψες:
"Τελικα ειμαστε ενας "μικρος" λαουτζικος....
Ανικανος για το πολυ μεγαλο..."
Εγώ ρώτησα:
"Μπορείς να προσδιορίσεις το ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ, ΜΕΓΑΛΕ? Γιατί τέτοιες αόριστες μεγαλόστομες κουβέντες παραπέμπουν αλλού..."
και μου απαντας:
Αν σε έθιξε το "Μεγάλε" και το θεώρησες χαρακτηρισμό, συγγνώμη.
Κατά τα λοιπά, τι εννοείς "Τι θέλω να μάθω"?
Γιατί είμαι ανίκανος για το "πολύ μεγάλο" θέλω να μάθω, και ποιό είναι αυτό το "πολύ μεγάλο".
Στο φλου, ντεν καταλαβαίνω. Και σκέτο το "μεγάλο", δε μου λέει τίποτα. Γιατί έχω φλομώσει από τέτοια. Από παιδί.
Λοιπον
Αναλαμβανοντας το ρισκο του σπαμινγκ στο παρον θρεντ θα προσπαθησω να σου εξηγησω τι εννοουσα,αν και ολοι οι υπολοιποι το καταλαβαν….
Θεωρω ότι υπο τις ΤΟΤΕ υπαρχουσες συνθηκες που ειχαν διαμορφωθει στην Μικρα Ασια,θα μπορουσαμε να ειχαμε διατηρησει υπο ένα ορισμενο καθεστως ανεξαρτησιας την περιοχη γυρω από την Σμυρνη,εάν τηρουσαμε μερικες «ευαισυητες» μυστικες συμφωνιες(Ελεγχος Δαρδανελιων,ελεγχος εμποριου-δρομω του μεταξιου κτλπ κτλπ)
Όμως εκει που επρεπε να ειμαστε μια γροθια,μονιασμενοι και αγαπημενοι και ενωμενοι
Αποδειχτηκαμε «μικροι» και ως Πολιτες και ως Πατριωτες και ως Ελληνες
Αποπειραθηκαμε να σκοτωσουμε τον Βενιζελο,ξεχνωντας την προσφορα του μεχρι τοτε
Τον υποχρεωσε αυτή η πραξη σε εκλογες τις οποιες εχασε με το συνθημα των πουλημενων κουμουνιων και του Λαικου Κομματος «ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ»
Τα οποια παιδια ξεκινησαν να πολεμανε στα Παλιοφαρσαλα και θα σταματουσαν (υποτιθεται κατά το Λαικο κομμα και τα κουμουνια) στην Σμυρνη…
Όταν ο κοκος επανηλθε μαζι με τους προδοτες Γουναρη και σια,όχι μονο
ΔΕΝ εφεραν «τα παιδια πισω» αλλα αντικαθιστωντας τους αξιοτατους αξιωματικους που ελευθερωσαν την ηπερωτικη Ελλαδα διπλασιαζοντας την,με αξιωματικους των Παρισιων και λοιπους ανικανους,και εκανα την πορεια στην Κοκκινη Μηλια και λοιπα τραγελαφικα
Αν αυτό σου δηλωνει μεγαλειο Λαου,να χαρω εγω Λαο
Αξιοι της μοιρας μας…..και επιμενω
«Μικροι στα μεγαλα-μεγαλοι στα μικρα»
Αυτά και σταματαω το off topic
Εάν θελεις να σου τα τεκμηριωσω καλυτερα,ανοιξε ένα θεμα για την Μικρασιατικη Καταστροφη,να σου πω μερικα ωραια πραματα για τον παπου μου,για την Ανεξαρτητη Μεραρχια,για τον ΗΡΩΑ μεραρχο Θεοτοκη,για πορειες 600 χλμ σε 15 μερες αλα Ξενοφωντικων Μυριων ,για τον Κωνσταντινου,για τον Σκυρου για τον τυπο της εποχης με αποκομματα γνησια,για την Χ μεραρχια και τον Ιωαννη Φραγκου,για τις συγκεντρωσεις κουμουνιων με τις ευλογιες του Λαικου Κομματος στην Αθηνα,την ωρα που η χωρα ηταν σε πολεμικη προσπαθεια,για την εκτελεση των Εξι με τα γνησια πρακτικα και αλλα ωραια
Από ότι σε «κοβω» μαλλον εισαι γνωστης της Ιστοριας,απλα θελω να «ανιχνευσω»αλλα πραματα
Τελος