Ναι ρε μεγαλε το οτι καποιος χρησιμοποιει ακραια παραδειγματα για να πει κατι δεν παει να πει οτι εχει αδικο. Ολα τα κρατη εχουν ελλειμα και θα εχουν ελλειμα..(και σε αυτο εχεις δικιο). ΑΛΛΑ αν χρωστας σαν ελλαδα στην μιχαλου πως θα κανεις κοινωνικη πολιτικη? Το 1981 το δημοσιο χρεος ηταν στο 30% του ΑΕΠ και το 2009 στο 105% του ΑΕΠ. εΙναι μιας αληθεια οτι η χουντα χωρις πακετα ντελορ και χρημα απο ευρωπη ειχε πολυ χαμηλο δημοσιο χρεος
Χωρίς να έχω διάθεση αντιδικίας θα ήθελα να σας πω ότι πολλά από τα παραπάνω είναι συμπτώσεις. Όντως μπορεί να είχαμε μικρό δημόσιο χρέος σχετικά με το ΑΕΠ μας (με τη δυνατότητα να παράγουμε πλούτο) και τώρα αρκετά μεγαλύτερο αλλά πρέπει να σταθμίσουμε πολλούς παράγοντες. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποσπασματικά ένα κομμάτι από την οικονομική ιστορία χωρίς να βλέπουμε τις συνθήκες πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια.
Προσπαθείτε να βρείτε κάτι καλό σε μια περίοδο αγνοώντας το τι γινόταν τότε. Θα φέρω ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα για να γίνει πιο απτό. Είναι σαν να πάρει η ομάδα σας έναν νέο τερματοφύλακα και την πρώτη του χρονιά να καταργηθεί το off side. Πείτε μου, θα τρώει ή δεν θα τρώει περισσότερα γκολ από τους προκατόχους του; Η απάντηση είναι ότι γενικά θα μπαίνουν περισσότερα γκολ και μοιραία και αυτός θα ακολουθήσει. Εάν λοιπόν βγει κάποιος μετά από 30 χρόνια, κοιτάξει τα στοιχεία και πει ότι ο τάδε τερματοφύλακας ήταν πάρα πολύ κακός και τα έτρωγε όρθιος, ότι από τότε άρχισε η ομάδα να τρώει πολλά γκολ, θα έχει δίκιο ή άδικο; Φταίει αυτός; Μπορεί να συγκριθεί με τον προηγούμενο που έπαιζε μπάλα με άλλους κανονισμούς; Είναι σωστό συμπέρασμα αυτό; ΌΧΙ η απάντηση.
Κάνοντάς το συγκεκριμένο πρέπει να καταλάβουμε σε τι οικονομικές συνθήκες δρούσε η κυβέρνηση τάδε και σε τι οι προηγούμενες και επόμενες. Από το 1953 η Ελλάδα είχε σταθερή νομισματική ισοτιμία με τις ΗΠΑ 30Δρχ/1$. ΣΤΑΘΕΡΗ! Λίγο πριν παραδόσουν οι αξιωματικοί στον Καραμανλή αυτό έπαψε να υπάρχει. Ένας μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών ο οποίος έδωσε τη θέση του σε
ελεύθερη διαμόρφωση των νομισματικών ισοτιμιών. Ανιτλαμβάνεστε τί κόστος έχει αυτή η αλλαγή; Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο είναι τυχαίο γεγονός; Ούτε η δικτατορία έφερε τη σταθερή ισοτιμία (αυτή υπήρχε από πριν) ούτε και λόγω της πτώσης της η ισοτιμία έπαψε να υπάρχει (σταμάτησε η ισχύς της συμφωνίας Bretton Woods).
Πρέπει νομίζω να κρίνουμε με πιο ελαστικά κριτήρια κάποιους που έχουν λιγότερα όπλα στα χέρια τους για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες. Από τότε η χώρα μας έχει εσκεμμένα απωλέσει εθνική κυριαρχία και δεν μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τις υποθέσεις με αντάλλαγμα κάποια άλλα πλεονεκτήματα (όχι της παρούσης).
Δεν μπορούμε πια να κόπτουμε νόμισμα
Δεν μπορούμε πια να υποτιμούμε το νόμισμά μας
Δεν μπορούμε πια να μπλοκάρουμε τις εισαγωγές ξένων προϊόντων
Δεν μπορούμε πια κανονίζουμε κατά το δοκούν τα επιτόκια
Δεν μπορούμε πια να κάνουμε αντιπληθωριστική πολιτική ελεύθερα
Δεν - Δεν - Δεν
Μην λέμε ότι συλλήβδην και αβίαστα ότι οι νεότεροι πολιτικοί είναι χειρότεροι και ότι οι παλιοί ήταν οι ΘΕΟΙ και είχαν χαμηλό δημόσιο χρέος πληθωρισμούς κτλ κτλ. Άλλο τότε, άλλο τώρα. Εάν τέλος πάντων ψάχνετε να πείτε υπέρ μιας περιόδου (π.χ. της δικτατορίας) και κατά μιας άλλης (π.χ. της πρώτης διακυβέρνησης Πα.Σο.Κ) κάντε το βλέποντας όόόόλες τις συνθήκες με τις οποίες κυβέρνησαν οι δύο και όχι αποσπασματικά.
Ευχαριστώ