20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1945: ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΚΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ
Στις 20 Νοεμβρίου 1945 ξεκίνησε η δίκη των Γερμανών ναζιστών εγκληματιών πολέμου, που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1946 και έμεινε γνωστή ως η Δίκη της Νυρεμβέργης. Το Δικαστήριο απαρτιζόταν από έναν εκπρόσωπο κι ένα αναπληρωματικό μέλος των νικητριών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία.
Η πόλη της Νυρεμβέργης επιλέχτηκε αφενός για πρακτικούς λόγους (βρισκόταν στην αμερικανική ζώνη κατοχής και το Δικαστικό Μέγαρο, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που σώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, ήταν μεγάλο και άνετο), αφετέρου για συμβολικούς (η Νυρεμβέργη ήταν η πόλη των κομματικών συνεδρίων του NSDAP που, μέσω του φιλμ "Ο θρίαμβος της θέλησης" της Λένι Ρίφενσταλ, είχε συνδεθεί με μεγαλοπρεπείς προπαγανδιστικές τελετές λατρείας προς τον Χίτλερ).
Στο σκαμνί κάθισαν 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (μεταξύ των οποίων οι Hermann Goering, Wilhelm Keitel, Martin Bormann, Joachim von Ribbentrop, Albert Speer, Rudolf Hess κ.ά.) και 8 ναζιστικοί φορείς-οργανώσεις: το Υπουργικό Συμβούλιο του Γ' Ράιχ, το Σώμα των Πολιτικών Διευθυντών του NSDAP, τα SS, τα Τάγματα Εφόδου (SA), η Υπηρεσία Ασφαλείας (SD), η Μυστική Κρατική Αστυνομία (GeStaPo), το Γενικό Επιτελείο του Γ' Ράιχ και η Ανωτάτη Διοίκηση της Βέρμαχτ (ΟΚW).
Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα εξής αδικήματα:
α) Συμμετοχή σε συνωμοσία κατά της παγκόσμιας ειρήνης,
β) σχεδιασμός, εξαπόλυση και διεξαγωγή επιθετικού πολέμου,
γ) εγκλήματα πολέμου
γ) εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (εναντίον του άμαχου πληθυσμού για φυλετικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους).
Η Δίκη, πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, έτυχε παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Την παρακολούθησαν 250 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ειδικές συσκευές ταυτόχρονης διερμηνείας σε τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και γερμανικά.
Στη Δίκη αναλύθηκε ολόκληρη η ναζιστική συνωμοσία και οι σκοποί της, που αποκρυσταλλώθηκαν κατά την ενδυνάμωση του NSDAP και εκπονήθηκαν αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας: ρατσισμός και "Αρχή του Ηγέτη" (Führerprinzip) ως κινητήριοι μοχλοί για τη διάπραξη τρομακτικών εγκλημάτων με τη βία των όπλων και του επιθετικού πολέμου, τρομοκρατία, βασανιστήρια, δολοφονίες και λειτουργία στρατοπέδων μαζικής βιομηχανοποιημένης εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Εβραίων, από όλη την Ευρώπη.
Τις ναζιστικές θηριωδίες στην κατοχική Αθήνα τεκμηρίωσε ντοκουμέντο γυρισμένο σε φιλμ 16 χιλιοστών που γύρισε με κρυφή κάμερα τοποθετημένη σε τενεκέ συσσιτίου ο τότε δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Παπαναστασίου. Το υλικό του φιλμ χρησιμοποιήθηκε και αυτό ως ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών.
Τελικά, από τους 24 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν οι 19:
-12 σε θάνατο δι' απαγχονισμού [ο Goering αυτοκτόνησε το προηγούμενο βράδυ και ο Bormann καταδικάστηκε ερήμην].
-3 σε ισόβια [δύο απελευθερώθηκαν μετά από μια δεκαετία λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ ο Hess αυτοκτόνησε στο κελλί του σε βαθιά γεράματα].
-4 ποινές από 10 έως 20 χρόνια.
Επίσης, 3 αθωώθηκαν.
Οι θανατικές ποινές εκτελέστηκαν στις 16 Οκτωβρίου 1946.
Η Δίκη της Νυρεμβέργης έμεινε στην ιστορία ως η "Δίκη του 20ού αιώνα", ένα αιώνιο 'κατηγορώ' για το Γ' Ράιχ και την εγκληματική φύση του ναζισμού.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αμερικανός κατήγορος Robert Jackson είχε αναφέρει τα εξής:
"Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας συγκαλείται δικαστήριο για να τιμωρήσει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα κατά της ειρήνης. Τα εγκλήματα που θα δικάσουμε και θα τιμωρήσουμε έχουν γίνει με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο και με τέτοια καταστροφική μανία, που εάν περάσουν απαρατήρητα και εάν μείνουν ατιμώρητα, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να ζήσει πολύ σύντομα χειρότερες καταστροφές.
[...] Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ποτέ ότι με το ίδιο μέτρο που κρίνουμε σήμερα τους κατηγορούμενους θα κριθούμε και εμείς αύριο από την Ιστορία. Το να προσφέρουμε στους κατηγορούμενους το κώνειο σημαίνει να το φέρουμε στα δικά μας χείλη. Πρέπει να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας με τόση εσωτερική υπεροχή και πνευματική ακεραιότητα, ώστε αυτή η δίκη να εκτιμηθεί από τις μελλοντικές γενιές ως η εκπλήρωση της ανθρώπινης λαχτάρας για δικαιοσύνη."
@JohnAntono - cartoonist