και ρωταω εγω...
δεν θα μπορουσε στην ελληνικη γη με τις μικρες μοναδες ζωων, απομονωμενες γεωγραφικα πολλες φορες και καταδικασμενες για παντα να προσφερουν τα κρεατα τους σε απαγορευτικα υψηλες τιμες για την ΜΑΖΙΚΗ καταναλωση (σε εκατονταδες χιλιαδες τοννους πχ. γαλλια, ολλανδια κλπ), δεν θα μορουσε λοιπον να "καλιιεργηθει" μια τετοια ποικιλια ζωων (σωστη διατροφη, μικροκλιμα, αριστες συνθηκες υγιεινης, παραδοσιακος τροπος και "βιο" διαδικασιες) ωστε να προσφερεται σε εξαιρετιθκα υψηλες τιμες για την εξαιρετικα υψηλη της ποιοτητα, παραμενοντας βεβαιως στην -αναγκαστικα- χαμηλοτερη παραγωγη και απευθυνομενη στην ελιτ του πλανητη που ειτε θα φθανει εξαγομενη στις χωρες τους ειτε θα τους προσφερεται στα ultra high end restaurants and hotels που θα μπορουσαν να υπηρχαν στην χωρα μας για τις αναγκες αυτων των δεν-γνωριζω-χρηματικα-ορια-οταν-προκειται-για-την-καλοπεραση-μου πελατων????
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για το επικό κρέας που λέγεται wagyu
Και πώς θα παραγγείλεις σωστά ένα από τα καλύτερα μοσχάρια του πλανήτη.
Μπάμπης Δούκας
Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά, σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζεις. Τι ακριβώς είναι το wagyu: Πρόκειται για το ιαπωνικό μοσχάρι - άλλωστε Wa σημαίνει Ιαπωνικό και Gyu μοσχάρι.
Δεν πρόκειται ακριβώς μόνο για μια ράτσα αλλά 4 (Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled και Japanese Shortborn), που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και ζουν σε ειδικές συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρέας τους να διατρέχεται από λεπτές ίνες λίπους που λιώνουν όταν μαγειρεύεται και το καθιστούν τρομερά ζουμερό, τρυφερό και ασφαλώς νόστιμο.
> Ποια είναι η ακριβότερη μπριζόλα στον κόσμο και γιατί στοιχίζει τόσο
Όλα αυτά το έχουν καταστήσει σαν ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα που μπορείς να παραγγείλεις σε ένα meat restaurant -προσοχή όμως καθώς δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που ισχυρίζονται πως πωλούν wagyu αλλά σερβίρουν κάτι άλλο.
Πώς όμως θα το παραγγείλεις σωστά, ώστε να μεγιστοποιήσεις την απόλαυσή του. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι συμβουλές του σεφ David Walzog, ο οποίος θεωρείται από τους ειδικότερους του «κλάδου».
Μαγειρεύεται αργά, σε χαμηλή φωτιά
Καταρχάς, μια μπριζόλα wagyu πρέπει να έχει τις ιδανικές διαστάσεις: περίπου 2 εκατοστά πάχος και 10 εκατοστά μήκος. Πρέπει να ψήνεται αργά και σε χαμηλή φωτιά για να «λιώσει» σωστά και το λίπος της να διανεμηθεί έτσι ώστε να χαρίσει τη μέγιστη γεύση.
Πάρτο medium
Οι περισσότεροι ρωτάνε πώς το προτείνει ο σεφ. Ο σεφ όμως (στην περίπτωσή μας ο Walzog) έχεις δύο εκδοχές επ' αυτού. Η πρώτη είναι πως ο καθένας οφείλει να παραγγείλει την μπριζόλα του όπως την προτιμά. Βέβαια, καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος κάποιος άμπαλος να καταστρέψει ένα πραγματικά σπουδαίο κομμάτι κρέας. Η δεύτερη όμως, η ενδεδειγμένη, θέλει το wagyu μέτρια ψημένο. Ισχυροποιείται η γεύση του και είναι τέλεια η υφή του.
> Το τέλειο rib eye και πώς θα το πετύχεις
Μην χρησιμοποιήσεις καμιά σάλτσα
Αν πραγματικά θέλεις να νιώσεις την ποιότητα και τη γεύση του σε απόλυτο βαθμό, ξέχνα την συνηθισμένη «βούτα» σε οτιδήποτε υγρό. Αλάτι και πιπέρι είναι τα μόνα που χρειάζεται.
Συνόδευσέ το με ένα Cabernet ή Bordeaux
Σύμφωνα πάντοτε με τον Walzog κάποιο κρασί από τα παραπάνω θα πλαισιώσει και θα αναδείξει περαιτέρω τη γεύση της μπριζόλας σου, δημιουργώντας την κατάλληλη γαστρονομική εμπειρία.