Διαβάζω τόσην ώρα διάφορους αυτοσχέδιους λοιμωξιολόγους-επιδημιολόγους και κοντεύουν να μου πέσουν και τα λίγα μαλλιά που μου έχουν απομείνει!
Την δεσποινίδα δεν την γνωρίζω, ούτε και τον καταγγέλοντα άλλωστε.
Αλλά τα χλαμύδια είναι εξαιρετικά συχνή λοίμωξη του ουρογεννητικού και των ματιών (παλιά υπήρχε η μάστιγα του τραχώματος στα μάτια που ήταν ακόμα και αιτία τύφλωσης και σε κάθε περίπτωση μια από τις κύριες αιτίες, μαζί με την φυματίωση, που οι μετανάστες προς τις ΗΠΑ επεστρέφοντο "πακέτο" στις χώρες τους από το Έλις Άιλαντ).
Σήμερα υπάρχει ευτυχώς εύκολη και αποτελεσματική (και φτηνή!) θεραπεία. Με 15 χάπια Vibramycin (κόστος 4 ευρώ!) γίνεσαι καλά σχεδόν σίγουρα.
Δυστυχώς όμως η εργαστηριακή εξέταση, (ανεύρεση, επιβεβαίωση, αποκλεισμός) του μικροοργανισμού (το χλαμύδια είναι μικρότερος οργανισμός του συνήθους μικροβίου και μεγαλύτερος του ιού) παραμένει αρκετά δύσκολη και χρονοβόρος (όντως μια βδομάδα χρειάζεται) οπότε όταν έχει κανείς βάσιμη υποψία πως πρόκειται για κάτι τέτοιο δίνει αγωγή σαφέστατα πριν βγουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας (μέχρι να βγουν ο ασθενής θα έχει γίνει κατά πάσαν πιθανότητα).
Τώρα επιδημιολογικά όντως ο φάρυγγας δεν είναι από τις συνήθεις αιτίες εντοπισμού της νόσου (ουρογεννητικό και μάτια είπαμε είναι τα συνήθη) αλλά ασφαλώς και δεν αποκλείεται.
Επί πλέον δε αν μου βρείτε εμένα εκδιδόμενη με εξετάσεις ρουτίνας για χλαμύδια, ειδικά από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα, θα σκίσω το πτυχίο μου.
Τέλος να ξέρουμε πως η νόσος πολύ πιο συχνά εκδηλώνεται ηπίως παρά "θορυβωδώς" (ανάλογα και με το στέλεχος) και πως είναι πολύ συχνότερη από όσο πιστεύουμε και δύσκολα διαγνωσκώμενη αν δεν έχει έντονα συμπτώματα, οπότε ο καθένας μας ενδέχεται να την έχει αρπάξει κάποτε στην άσκηση του "χόμπυ" μας.
Εγώ π.χ. την έχω αρπάξει, σε πιο ήπια μορφή, την κατάλαβα μόνος μου, πήρα αγωγή χωρίς καν να κάνω εξετάσεις και έγινα τελείως καλά σε 7-10 μέρες.
Πιστεύω δε πως και πολλοί άλλοι την έχουν αρπάξει, ίσως σε ακόμα πιο ήπια μορφή, από στέλεχος που ενδεχομένως ήταν αυτοϊώμενο, οπότε τους πέρασε και χωρίς αγωγή.
Βεβαίως επειδή ίσως και να έκανε 1-2 μήνες να περάσει όσες τους είχαν πάρει ακάλυπτη πίπα στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος αν είχαν κολλήσει ή όχι στο φάρυγγά τους θέμα τύχης ήταν. Και σε κάθε περίπτωση τα στοματικά αντισηπτικά διαλύματα είναι πολύ χρήσιμα, αλλά αν κάποια παίρνει 15 ακάποτες πίπες τη βδομάδα δεν θα είναι και πάντα τυχερή.
Τα άλλα περί καθαριότητας κλπ είναι άσχετα, έως αστεία.