iakovos
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 11 Ιαν 2007
- Μηνύματα
- 23.100
- Κριτικές
- 9
- Like
- 13.700
- Πόντοι
- 2.606
Τυποι με τους υδατάνθρακες την πατησα κι εγω.
Τους εκοψα τελειως απο το μεσημεριανο και συνήλθε ο οργανισμος, ουτε κουραζομαι πλεον στο κολυμβητήριο, ουτε υπνηλία νιωθω μετα το μεσημεριανο φαγητο προς απογευμα,ουτε αδικαιολόγητη εξαντληση πριν το φαγητο.
Μακαρονια, ρυζι πατατες τελος απο το μεσημερινο.
Μαλλον για μενα το γραψανε αυτο το αρθρο
Home > Υπογλυκαιμία > Μην σας πιάσει πια υπνηλία ή υπογλυκαιμία μετά το φαγητό
Μην σας πιάσει πια υπνηλία ή υπογλυκαιμία μετά το φαγητό
υπνηλία μετά το φαγητό
Μήπως αισθάνεστε ξαφνική κούραση μετά το μεσημεριανό φαγητό;
Ζεσταίνεστε, τα βλέφαρά σας βαραίνουν· ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης είναι αδύνατον να αντισταθείτε σε αυτή την κόπωση που σας καταλαμβάνει, σας αποκοιμίζει!
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Θεωρούν ότι είναι φυσιολογική.
Μα όχι, δεν είναι φυσιολογική.
Εάν τρώτε καλά, κοιμάστε καλά και ασκείστε αρκετά, το σώμα σας δεν έχει κανέναν λόγο να αναζητά ξεκούραση μέρα μεσημέρι και χωρίς να σας αφήνει επιλογή.
Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξαλείψετε αυτή τη κόπωση.
Από πού προέρχεται η κόπωση του μεσημεριού;
Τις περισσότερες φορές, η ξαφνική κόπωση νωρίς το απόγευμα δείχνει ότι έχετε υπογλυκαιμία – που σημαίνει «χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα».
Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη: πώς γίνεται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας να είναι χαμηλά ενώ έχουμε γεμάτο στομάχι;
Ορίστε η εξήγηση.
2 είδη υπογλυκαιμίας
Συνήθως, το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό όταν έχετε άδειο στομάχι. Αυτό προκαλεί ανυπομονησία, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης όταν η πείνα σας ταλανίζει.
Πρόκειται γι αυτό που ονομάζουμε υπογλυκαιμία νηστείας [1].
Ωστόσο, η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ένα χορταστικό γεύμα.
Πράγματι, όταν έχετε φάει πολύ, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας εκτινάσσονται σε μη ανεκτά επίπεδα για το σώμα.
Η γλυκαιμία αυξάνεται περισσότερο όταν το γεύμα σας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, γλυκά, ζαχαρούχα ποτά), που μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη μέσα στο στομάχι, η οποία περνά στο αίμα σας.
Καθώς τα υπερβολικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι επικίνδυνα, το σώμα μειώνει τα επίπεδα της γλυκαιμίας εκκρίνοντας ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη κατευθύνει τα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν την περίσσεια σακχάρου στο αίμα προκειμένου να σταθεροποιηθεί το επίπεδο της γλυκαιμίας.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Μόνο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, λόγω του πανικού που προκαλείται λόγω της αύξησης της γλυκαιμίας και οφείλεται σε μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε υδατάνθρακες, το σώμα σας θα παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης.
Έτσι, δεν θα παρατηρηθεί σταθεροποίηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σε λογικά επίπεδα – μεταξύ 70 mg/dL και 140 mg/dL. Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική πτώση του γλυκαιμικού σας δείκτη, γεγονός που θα προκαλέσει κρίση υπογλυκαιμίας. Πρόκειται γι αυτό που ονομάζουμε αντιδραστική υπογλυκαιμία [1] [2].
Τη στιγμή εκείνη, τα επίπεδα της ενέργειάς σας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, η εγρήγορσή σας μειώνεται και η κούραση σας κυριεύει.
Θεωρητικά, το σώμα σας θα μπορούσε να ανακάμψει από την υπογλυκαιμία καίγοντας τα λίπη που βρίσκονται μέσα στα κύτταρά σας. Όμως, εάν δεν ασκείστε τακτικά για να κάψετε τα σύνθετα λίπη, το σώμα σας δεν θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
Μαθαίνοντας στο σώμα σας να χρησιμοποιεί καλύτερα τα λίπη ως πηγή ενέργειας, θα αποφύγετε τις κρίσεις αντιδραστικής υπογλυκαιμίας, γεγονός που θα μειώσει το ξαφνικό αίσθημα κόπωσης μετά το μεσημεριανό γεύμα. Κάτι τέτοιο, όμως, προσφέρει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία σας.
Κάντε ένα τεστ
Ενώ οι πρόγονοί μας είχαν προσαρμοστεί ώστε να καίνε λίπη, το 99% από εμάς χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τη γλυκόζη ως βασική πηγή ενέργειας.
Και εσείς, «καίτε σάκχαρα» ή «καίτε λίπη»;
Ορίστε ένα απλό τεστ που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
Κατ’ αρχάς, προσπαθήστε σήμερα να παραλείψετε ένα γεύμα. Μιλώ για πραγματικό γεύμα – το κολατσιό δεν υπολογίζεται.
Στη συνέχεια, παρατηρήστε πώς αντιδράει το σώμα σας σε αυτή τη νηστεία.
Αν αισθάνεστε κακόκεφοι, εξαντλημένοι, πεινασμένοι και έτοιμοι να πουλήσετε ό, τι έχετε και δεν έχετε για μια φέτα με Νουτέλα, αυτό σημαίνει ότι καίτε σάκχαρα και όχι λίπη.
Αν αισθάνεστε ζωηροί, αν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και έχετε ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι ξέρετε επίσης να καίτε λίπη.
Άλλο τεστ:
Γυμναστείτε ή προπονηθείτε έντονα με άδειο στομάχι, χωρίς να έχετε καταβροχθίσει προηγουμένως μπάρες δημητριακών.
Αν η προσπάθεια σας φαίνεται υπερβολικά δύσκολη, αυτό σημαίνει ότι δεν καίτε λίπη.
Αν δεν καταπονείστε περισσότερο από ό, τι συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας γνωρίζει πώς να καίει λίπη.
Τους εκοψα τελειως απο το μεσημεριανο και συνήλθε ο οργανισμος, ουτε κουραζομαι πλεον στο κολυμβητήριο, ουτε υπνηλία νιωθω μετα το μεσημεριανο φαγητο προς απογευμα,ουτε αδικαιολόγητη εξαντληση πριν το φαγητο.
Μακαρονια, ρυζι πατατες τελος απο το μεσημερινο.
Μαλλον για μενα το γραψανε αυτο το αρθρο
Home > Υπογλυκαιμία > Μην σας πιάσει πια υπνηλία ή υπογλυκαιμία μετά το φαγητό
Μην σας πιάσει πια υπνηλία ή υπογλυκαιμία μετά το φαγητό
υπνηλία μετά το φαγητό
Μήπως αισθάνεστε ξαφνική κούραση μετά το μεσημεριανό φαγητό;
Ζεσταίνεστε, τα βλέφαρά σας βαραίνουν· ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης είναι αδύνατον να αντισταθείτε σε αυτή την κόπωση που σας καταλαμβάνει, σας αποκοιμίζει!
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Θεωρούν ότι είναι φυσιολογική.
Μα όχι, δεν είναι φυσιολογική.
Εάν τρώτε καλά, κοιμάστε καλά και ασκείστε αρκετά, το σώμα σας δεν έχει κανέναν λόγο να αναζητά ξεκούραση μέρα μεσημέρι και χωρίς να σας αφήνει επιλογή.
Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξαλείψετε αυτή τη κόπωση.
Από πού προέρχεται η κόπωση του μεσημεριού;
Τις περισσότερες φορές, η ξαφνική κόπωση νωρίς το απόγευμα δείχνει ότι έχετε υπογλυκαιμία – που σημαίνει «χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα».
Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη: πώς γίνεται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας να είναι χαμηλά ενώ έχουμε γεμάτο στομάχι;
Ορίστε η εξήγηση.
2 είδη υπογλυκαιμίας
Συνήθως, το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό όταν έχετε άδειο στομάχι. Αυτό προκαλεί ανυπομονησία, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης όταν η πείνα σας ταλανίζει.
Πρόκειται γι αυτό που ονομάζουμε υπογλυκαιμία νηστείας [1].
Ωστόσο, η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ένα χορταστικό γεύμα.
Πράγματι, όταν έχετε φάει πολύ, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας εκτινάσσονται σε μη ανεκτά επίπεδα για το σώμα.
Η γλυκαιμία αυξάνεται περισσότερο όταν το γεύμα σας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, γλυκά, ζαχαρούχα ποτά), που μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη μέσα στο στομάχι, η οποία περνά στο αίμα σας.
Καθώς τα υπερβολικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι επικίνδυνα, το σώμα μειώνει τα επίπεδα της γλυκαιμίας εκκρίνοντας ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη κατευθύνει τα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν την περίσσεια σακχάρου στο αίμα προκειμένου να σταθεροποιηθεί το επίπεδο της γλυκαιμίας.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Μόνο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, λόγω του πανικού που προκαλείται λόγω της αύξησης της γλυκαιμίας και οφείλεται σε μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε υδατάνθρακες, το σώμα σας θα παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης.
Έτσι, δεν θα παρατηρηθεί σταθεροποίηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σε λογικά επίπεδα – μεταξύ 70 mg/dL και 140 mg/dL. Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική πτώση του γλυκαιμικού σας δείκτη, γεγονός που θα προκαλέσει κρίση υπογλυκαιμίας. Πρόκειται γι αυτό που ονομάζουμε αντιδραστική υπογλυκαιμία [1] [2].
Τη στιγμή εκείνη, τα επίπεδα της ενέργειάς σας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, η εγρήγορσή σας μειώνεται και η κούραση σας κυριεύει.
Θεωρητικά, το σώμα σας θα μπορούσε να ανακάμψει από την υπογλυκαιμία καίγοντας τα λίπη που βρίσκονται μέσα στα κύτταρά σας. Όμως, εάν δεν ασκείστε τακτικά για να κάψετε τα σύνθετα λίπη, το σώμα σας δεν θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
Μαθαίνοντας στο σώμα σας να χρησιμοποιεί καλύτερα τα λίπη ως πηγή ενέργειας, θα αποφύγετε τις κρίσεις αντιδραστικής υπογλυκαιμίας, γεγονός που θα μειώσει το ξαφνικό αίσθημα κόπωσης μετά το μεσημεριανό γεύμα. Κάτι τέτοιο, όμως, προσφέρει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία σας.
Κάντε ένα τεστ
Ενώ οι πρόγονοί μας είχαν προσαρμοστεί ώστε να καίνε λίπη, το 99% από εμάς χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τη γλυκόζη ως βασική πηγή ενέργειας.
Και εσείς, «καίτε σάκχαρα» ή «καίτε λίπη»;
Ορίστε ένα απλό τεστ που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
Κατ’ αρχάς, προσπαθήστε σήμερα να παραλείψετε ένα γεύμα. Μιλώ για πραγματικό γεύμα – το κολατσιό δεν υπολογίζεται.
Στη συνέχεια, παρατηρήστε πώς αντιδράει το σώμα σας σε αυτή τη νηστεία.
Αν αισθάνεστε κακόκεφοι, εξαντλημένοι, πεινασμένοι και έτοιμοι να πουλήσετε ό, τι έχετε και δεν έχετε για μια φέτα με Νουτέλα, αυτό σημαίνει ότι καίτε σάκχαρα και όχι λίπη.
Αν αισθάνεστε ζωηροί, αν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και έχετε ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι ξέρετε επίσης να καίτε λίπη.
Άλλο τεστ:
Γυμναστείτε ή προπονηθείτε έντονα με άδειο στομάχι, χωρίς να έχετε καταβροχθίσει προηγουμένως μπάρες δημητριακών.
Αν η προσπάθεια σας φαίνεται υπερβολικά δύσκολη, αυτό σημαίνει ότι δεν καίτε λίπη.
Αν δεν καταπονείστε περισσότερο από ό, τι συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας γνωρίζει πώς να καίει λίπη.