Οι Ρομά της Ελλάδας, δεν έχω γνωρίσει Ρομά του εξωτερικού για να έχω άποψη γενικότερη, είναι παράσιτα της χαμηλότερης υποστάθμης.
Ζουν με ελάχιστες εώς καθόλου υποχρεώσεις προς το κράτος και είναι πάντα πρώτοι όπου είναι να πάρουν.
Κλέβουν δε όχι από ανάγκη, αλλά εκ πεποιθήσεως. Μπορούν να σου ψειρίσουν κάτι τόσο μικρό όσο μια γλάστρα βασιλικό μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς. Όσοι έχετε καταστήματα καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Δε μιλάω καν για επαιτεία, εμπόριο ναρκωτικών κλπ κλπ
Αλλά αυτό που σπάει πραγματικά αρχίδια είναι η παντελής έλλειψη επαφής τους με την πραγματικότητα, η στρεβλή ίδεα περί δικαιοσύνης που έχουν, το δίκιο της φάρας πάνω απ' όλα.
π.χ. Γυναικολόγος σε νοσοκομείο της πόλης μου παρακολουθούσε έγγυο Ρομά. Η κοπέλα ήταν σε άσχημη φυσική κατάσταση από αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες, είχε και κάποιο θέμα και τέλος πάντων της συστήνει έκτρωση γιατί κινδυνεύει η ζωή της. Τον γράφουν οι φίλοι μας εκεί που δεν πιάνει μελάνη και του την φέρνουν ετοιμόγεννη κάτι μήνες μετά. Η γυναίκα κατέληξε δυστυχώς και ο γιατρός χρειάστηκε να φύγει από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου για να γλυτώσει από τον όχλο που είχε μαζευτεί και απειλούσε θεούς και δαίμονες..