Εγώ μαζί σου είμαι αλλά σκέψου ότι αν μιλάς σε έναν άνθρωπο που πιστεύει τα παραμύθια αυτά όπως τα λες, δεν πρόκειται να τον πείσεις λέγοντάς του ουσιαστικά ότι πιστεύει μαλακίες.
Όσοι ακολουθούν την εκκλησία θεωρούν πως κάνουν το καλό και ότι έχουν βρει την ελευθερία (που εσύ και εγώ ας πούμε βρίσκουμε αλλού).
Εγώ πιστεύω πως η κατήχηση από παιδί κάνει μεγάλο κακό στον άνθρωπο, αλλά το στηρίζω περισσότερο στο ότι πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή του καθενός και όχι ψυχαναγκασμός με φοβέρες και απειλές-όπως κάνει η εκκλησία κατά βάση.
Πότε σε απείλησε παπάς καλή μου;
Πότε κάποιος παπάς σε εμπόδισε να κάνεις κάτι που ήθελες;
Η επιλογή του θρησκεύματος και η θρησκευτική παιδεία είναι κατά βάση ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ υπόθεση...
Είχα αρκετούς φίλους με θρησκόληπτους γονείς και δεν τους έφταιγε η εκκλησία ή ο θεολόγος που οι γονείς τους ήταν μαλάκες...
Ακόμη και έτσι όμως, ήταν σε πολυ καλύτερη μοίρα από το να ήταν οι γονείς τους ιεχωβάδες ή μέλη καμιας παραθρησκευτικής σέχτας...
Μην ρίχνουμε στην εκκλησία τις επιλογές των γονιών μας ή τα δικάς μας συμπλέγματα και φοβίες...
εδω γελανε....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.............................
με αυτα που( σωστα )εγραψες πιστευω να καταλαβαινεις οτι καταρριπτεις το τεραστιο παραμυθι της προπαγανδας που προσπαθει να μας πεισει οτι ο κληρος ηταν εχθρος και οχι συμμαχος του κατακτητη...
εμ βεβαια τους τα εδωσαν .....σε ποιους αλλους θα τα εδιναν αν οχι στους αμεσους συνεργατες τους;;;;;
κατα τα αλλα στην ''δημοκρατικη'' συγχρονη ελλαδα ριχνουνε βιβλια ιστοριας στην πυρα επειδη δεν μας χαιδευει τα αυτια...
επειδη θελουν με το ζορι να μας πεισουν για την υπαρξη ''κρυφων σχολειων''....
ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η Εκκλησία κατείχε ήδη γη από την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι Οθωμανοί αναγνώρισαν τους τίτλους κτήσης της εκκλησίας, στην οποία και ανέθεσαν την "επιμέλεια" των υποθέσεων των χριστιανών (οι οθωμανοί δεν αναγνώριζαν εθνότητες, μόνο θρησκείες και δη τις βιβλικές), σε μια πρώιμη μορφή outsourcing πάνω στην οποία βασιζόταν η διοικητική δομή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (αντίστοιχα, αρμόδιος για τις υποθέσεις των εβραίων ήταν ο αρχι ραββίνος κάθε περιοχής ενώ και η οθωμανική διοίκηση βασιζόταν σε μουφτήδες και κατηδες και η ασφάλεια σε γενίτσαρους)...
Όποτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έδωσε και πολλά στην εκκλησία- απλά την άφησε να διατηρήσει κάποια από τς εδάφη και τα προνόμια για να ασκεί διοίκηση στους "γκιαούρηδες"...
Η δε εκκλησία επί τουρκοκρατίας βοήθησε στη διατήρηση γλώσσας και εθνικής συνείδησης...'Οσο για το "κρυφό σχολειό" επειδή η μπαρουφολογία των ρεπούσηδων έχει κουράσει, ασφαλώς και λειτουργούσαν σχολεία επί οθωμανών στην ελλάδα..Δεν το αρνείται κανείς αυτό...Το αναλυτικό πρόγραμμα όμως δεν περιλάμβανε ούτε μαθήματα εθνεγερσίας ούτε καλλιέργεια εθνικής συνείδησης...Αυτά τα μάθαιναν στο "κρυφό σχολειό"..Διότι αν τα έκαναν φανερά, δεν θα καλοπερνούσαν στα χέρια των οθωμανών...Αυτή είναι η έννοια του "κρυφού σχολειού"...
Όσο για το κάψιμο βιβλίο, το οποίο είναι καταδικαστέο, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή της ανακύκλωσης, αυτό έγινε από μικρές παραθρησκευτικές ομάδες και αφορούσε βιβλία που θεωρούσαν βλάσθημα.
Όσο για τα βιβλία ιστορίας που ανεφέρεσαι, η σκληρή κριτική και το "ξεγύμνωμα" της αγραμματοσύνης της συγγραφέως, δεν συνιστά κάψιμο...
Άσε που στην Ελλάδα, χάρη στο Βυζάντιο, δεν γνωρίσαμε πραγματικό, δυτικοεϋρωπαϊκό μεσαίωνα...
Επειδή όμως είμαστε προοδευτικοί, γνωρίζουμε που και πού νύχτες κρυστάλλων...