Άμα είναι να κάνουμε αλλαγές όχι επί τη βάση αρχών αλλά αυθαίρετα, τότε όταν εμείς θα είμαστε οι βολεμένοι, κάποιος άλλος δυσαρεστημένος θα θέλει μια άλλη αλλαγή εις βάρος μας. Το θέμα είναι ότι η εκκλησία όπως κάθε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχει μια περιουσία. Υπάρχουν απαλλαγές αλλά οι κληρικοί φορολογούνται κανονικά.Με διαβουλεύσεις και ήπιες μεταρρυθμίσεις θα έρθουν όλα στα ίσια τους. Δε χρειάζονται άτσαλες και άγαρμπες κινήσεις του στυλ " εδώ και τώρα μουνόπανα, δώστε τα όλα!"Και εν πάση περιπτώσει ανεξάρτητα τι άποψη έχει κάποιος για την Εκκλησία, δεν τεκμηριώνεται ότι αποτελεί πια και το μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Έχει και αρκετά θετικά. Η γιαγιά μου διαβιούσε μια χαρά σε γηροκομείο της εκκλησίας.Με ελάχιστι επιβάρυνση. Που είναι το κράτος να το κάνει αυτό? Και προσφέρει και αρκετό έργο. Για αυτό έχει και λαική υποστήριξη. Αν εκλείψει η Εκκλησία, τότε θα υπάρξουν τεράστικα κοινωνικά προβλήματα υπάρχει ένα τεράστιο κενό που το κράτος δε το έχει καλύψη. Απλά αυτά δε προβάλλονται. Επίσης η Αλληλεγγύη επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο.
ουδέποτε αμφισβήτησα το κοινωνικό έργο που παράγουν φορείς της Εκκλησίας.
Ουδέποτε αρνήθηκα ότι έχω γνωρίσει παπάδες στολίδια της κοινωνίας.
ουδέποτε αρνήθηκα την επί της ουσίας διδασκαλία του Ιησού..
Από κει και πέρα.
Το να καλύπτεις σαν χώρα τα κενά του κράτους με άλλους φορείς δηλώνει το κενό πολιτισμού, εξέλιξης και Παιδείας που έχεις ώς Εθνος. Δεν έχω δει κανέναν Σκανδιναβό να χρειάζεται να πάει στην Εκκλησία να παρακαλέσει να γηροκομήσουν τη γιαγιά του.
Υποπίπτεις σε ένα μέγα λάθος.
Δεν είναι η Εκκλησία που προάγει το κοινωνικό έργο αλλά κάποια άριστα μέλη της.
Το κακό σε μια κοινωνία είναι να συντελείται το προφανές από εξαιρέσεις και να μην είναι ο κανόνας.
Ο Χριστόδουλος -ίσως η πιο βδελυγματική κατ εμέ προσωπικότητα που έχει περάσει απ την Εκκλησία- έχει λατρευθεί και διαφημισθεί όσο κανείς άλλος.
Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω από κοντινό πρόσωπο τον βίο και την πολιτεία του παρόντος και τον πόλεμο που υπέστη από το λόμπυ του προηγούμενου για να μην εκλεγεί την πρώτη φορά έχω να πω ένα.
Η Εκκλησία και ο κάθε κοινωνικός θεσμός σε ένα Εθνος ακολουθεί τις πρακτικές, την Παιδεία και τον πολιτισμό της ίδιας της κοινωνίας.
Γκρέκο μασκαρά λοιπόν και ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ.
Υ.Γ.
δε σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι η μόνη που νοσεί. Το Βατικανό για παράδειγμα τυγχάνει ασυλίας που κατά βάση χαίρει και η Μαφία.