Επειδή το ψέμα όπως λέμε στον τόπο μου "έχει κοντά ποδάρια" και επειδή στο πρώτο απαντήτικό σου post ανέφερες χαρακτηριστικά "άρα μάλλον καλά άκουσα" και στο τελευταίο σου ότι "το είπε στις δηλώσεις πριν τις ερωτήσεις έτσι όπως ακριβώς το έβαλα. Από το site του ΠΑΣΟΚ το κόπιαρα" και επειδή τελικά δεν κατάλαβα, το άκουσες ή το διάβασες (;) και επειδή είναι πολύ εύκολο για τον οποιοδήποτε να μπει και να διαβάσει στο site του ΠΑΣΟΚ τις δηλωσεις του, για να μην κοπιάρω όλο το κείμενο και κουράσω και τους υπόλοιπους, δεν αναφέρει πουθενά την φράση "Ζητάμε εκλογές για να προλάβουμε τα χειρότερα και προτείνω δημόσια προς τον πρωθυπουργό μία συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών τώρα, ή το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές, οπότε, έτσι και αλλιώς, θα στηθούν κάλπες και συναινετική εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας" που παραθέτεις εσύ. Αν δεν γουστάρεις τον Γιωργάκη, τον Κωστάκη ή οποιονδήποτε άλλο, γούστο σου και καπέλο σου, το να διαδίδεις όμως ψεύδη σε καθιστά χειρότερο και από τον Γιωργάκη και από τον Κωστάκη μαζί. Όσον αφορά στα "σοβαρά" ειδησεογραφικά site για να μην σε κουράζω και κάνω ολόκληρη λίστα, σε παραπέμπω πρώτα και κύρια στο ΑΠΕ -αν έχεις πρόσβαση- και μετά σε Ναυτεμπορική και in.gr
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, ζήτησα να σας δω σήμερα, να μιλήσω μαζί σας σήμερα, ώστε μέσω υμών, να μιλήσω στον Ελληνικό λαό.
Συμμερίζομαι, όπως θα έλεγα και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, μια βαθιά ανησυχία για την πορεία της χώρας. Η ανησυχία αυτή εντείνεται από την επικίνδυνη πορεία που έχει πάρει η χώρα, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν σηματοδοτήσει την κρίση εδώ και πέντε χρόνια.
Πέντε χρόνια, μιας κυβέρνησης που δεν εφαρμόζει απλώς λάθος πολιτικές, γιατί δεν είναι απλώς θέμα ανικανότητας, την οποία βέβαια βλέπουμε, δεν είναι απλώς η λεγόμενη ακυβερνησία, αλλά είναι οι κυβερνητικές επιλογές, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές, που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο. Πρακτικές ιδιοτέλειας, πελατειακής εξυπηρέτησης. Εξυπηρέτησης των λίγων και ισχυρών. Ένας διχασμός της κοινωνίας, που είναι καταστροφικός, επικίνδυνος και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τον πολίτη. Μια πολιτική, που έχει πρόσημο τη νεοσυντηρητική πολιτική, η οποία βεβαίως είχε καταστροφικά αποτελέσματα και σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έτσι, σήμερα, βιώνει ο πολίτης, βιώνουμε όλοι μαζί, την ανομία, την αστάθεια, την ανασφάλεια. Υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε όλοι απροστάτευτοι. Και αυτό, γίνεται ακόμα χειρότερο, αν σκεφτούμε ότι έχουμε μπει ανοχύρωτοι σε μια επερχόμενη διεθνή κρίση. Επερχόμενη, με την έννοια ότι οι επιπτώσεις τώρα αγγίζουν και την Ελλάδα. Και σε αυτή την κρίση, και την εσωτερική, λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη διεθνή, δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η κυβέρνηση, στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης.
Έκαναν εκλογές - θυμόσαστε - το 2007 για να καταρτίσουν προϋπολογισμό και, σήμερα, δεν έχουμε προϋπολογισμό. Είναι μόνο ένα παράδειγμα της ανομίας, της ανικανότητας, αλλά και της πελατειακής διαχείρισης του δημόσιου πλούτου από αυτή την κυβέρνηση.
Γι' αυτό, χρειάζεται νέα πορεία. Μια πορεία, που θα βγάλει τη χώρα, την κοινωνία, από την κρίση. Που θα θέσει επιτέλους τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Που θα δώσει και ελπίδα και σιγουριά, ενώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις. Ενώνοντας, σε μια μεγάλη συμμαχία, τους αδύναμους με τους δημιουργικούς. Μια ευρύτατη ενότητα και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά τις επερχόμενες εξελίξεις. Αλλά και για να αντιμετωπίσουμε θετικά και τα οράματα της νέας γενιάς.
Αυτή τη νέα πορεία, δεν μπορεί να την δώσει η σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζεται μια νέα εντολή από τον Ελληνικό λαό, μια νέα κυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση, που μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες ανάταξης, έμπνευσης, επανάκτησης της εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησής μας, με μια συνεργασία ευρύτερης συναίνεσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Και επειδή με ρωτάνε πολλές φορές, τι διαφορετικό μπορείτε εσείς να κάνετε, θεωρώ ότι, γι' αυτή την πορεία, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα σημεία, που είναι προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία, για έναν άλλο δρόμο, για μια πιο σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, της κρίσης και με μία διέξοδο από την κρίση. Πέντε προϋποθέσεις, τις οποίες αδυνατεί σήμερα αυτή η κυβέρνηση να εκπληρώσει.
Πρώτη προϋπόθεση είναι η συλλογικότητα και η ενότητα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που σήμερα διαιρεί, που διχάζει, είτε με τον τρόπο που επιλέγει τους διορισμούς στο Δημόσιο, είτε με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες, τα κοινωνικά προβλήματα, το αγροτικό ζήτημα, διαιρώντας σε Κρητικούς, Μακεδόνες, Θεσσαλούς, Πελοποννήσιους, διαιρώντας τη χώρα σε γαλάζιους, πράσινους και κόκκινους.
Απέναντι σε αυτή την αντίληψη, εμείς ερχόμαστε για να διαμορφώσουμε μια συμμαχία δημιουργικών στρωμάτων, παραγωγικών στρωμάτων, στηρίζοντας και τους αδύναμους. Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση.
Δεύτερον, αυτή η ενότητα δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο.
Πρώτο στοιχείο αυτού του σχεδίου: κράτος Δικαίου. Επιτέλους ένα ευνομούμενο κράτος, απέναντι σε αυτή την ανομία την οποία βλέπουμε, την ατιμωρησία που βλέπουμε από τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, μέχρι και τα μεσαία στελέχη αυτής της κυβέρνησης, απέναντι στην κομματικοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, απέναντι στη λεηλασία, την έλλειψη σεβασμού του δημόσιου πλούτου. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που κοιτάει τα ειδικά συμφέροντα, όπως με το πρόσφατο χωροταξικό νομοσχέδιο, και δεν κοιτάει το δημόσιο συμφέρον. Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση, χρειάζεται μια κυβέρνηση κράτους Δικαίου, που θα τηρήσει αρχές.
Αρχές, όπως είναι η αξιοκρατία, αρχές, όπως είναι η διαφάνεια, αρχές, όπως είναι η τιμωρία του κάθε ενόχου όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, αρχές, όπως είναι η αξιολόγηση και η λογοδοσία, η σοβαρή αξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου τομέα, της δημόσιας διοίκησης, όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο την υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τότε, πράγματι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχει αυτή η χώρα με χρηστό, σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, υπέρ του Έλληνα πολίτη. Αυτή είναι η δεύτερη προϋπόθεση: το κράτος Δικαίου.
Τρίτη προϋπόθεση είναι τα άμεσα μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που έχει άμεσα μέτρα. Άμεσα μέτρα, ώστε να συμβάλουμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία, να μην αφήσουμε τις ασθενέστερες τάξεις να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως σήμερα γίνεται. Ένα πλαίσιο άμεσων, κοινωνικά δίκαιων μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης. Μέτρα, για τη στήριξη της αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να ξαναζωντανέψει η αγορά, να μην μπούμε στη στασιμότητα και την ύφεση και, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το φάσμα της ανεργίας, καθώς και να ανακουφίσουμε τους δανεολήπτες. Όλα αυτά, βεβαίως, στο πλαίσιο μίας δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. Γι' αυτά τα άμεσα μέτρα, έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις.
Επόμενη προϋπόθεση, οι μεγάλες τομές. Απαιτούνται μεγάλες τομές, που βεβαίως θα συνδέονται και με τα άμεσα μέτρα, θα συνδέονται με το όραμα των στόχων μας, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, δηλαδή τη δημιουργία νέου πλούτου, μέσα από ένα αναπτυξιακό πρότυπο που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, που αξιοποιεί το περιβάλλον, που αξιοποιεί την ιστορία μας, που αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, από τον αγροτικό τομέα, μέχρι τον τουριστικό τομέα. Και αυτή είναι η επένδυση στη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη», ουσιαστικά, μια νέα εποχή που ανοίγεται.
Τέλος, βασική προϋπόθεση απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι απούσα, που είναι επί πέντε χρόνια απούσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, είτε είναι τα αγροτικά μας, είτε είναι τα εξωτερικά μας, είτε είναι σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, και κοινωνική πολιτική, και περιβαλλοντική πολιτική, από όπου είμαστε απόντες, δεν διαμορφώνουμε, δεν συνδιαμορφώνουμε, δεν έχουμε φωνή, απέναντι σε μια τέτοια πολιτική, προϋπόθεση είναι να έχουμε μια κυβέρνηση, που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται, να έχει σχέδιο βεβαίως πάνω στο οποίο θα διαπραγματευτεί, αλλά και που ξέρει αυτό το σχέδιο να το προωθήσει, ώστε να γίνει αποδεκτό και να υποστηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις διεθνείς αγορές.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις μιας νέας Εθνικής Συμφωνίας, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, με συλλογικότητα και ενότητα και με κοινή προσπάθεια. Με ηγεσία, που ενώνει και δεν διαιρεί.
Θυμάστε τον προηγούμενο Ιούνιο, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, είχα ζητήσει τη διενέργεια εκλογών, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τότε, την προηγούμενη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων των σκανδάλων, που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Είχαμε πει: Τέλος στην ατιμωρησία, τέλος στην ασυλία των ισχυρών. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, είμαστε όλοι ισότιμοι απέναντι στο νόμο.
Προφανώς, αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει. Όχι λόγω των δικών μας πράξεων, αλλά λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης. Έκανε ξεκάθαρη επιλογή ο κ. Καραμανλής, για παραγραφή. Για παραγραφή αυτών των εγκλημάτων, αυτών των σκανδάλων. Αυτή είναι η επιλογή τους, δυστυχώς. Δεν τιμά κανέναν. Δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο. Αλλά δεν έχουμε εμείς την ευθύνη αυτής της παραγραφής. Την έχει στο ακέραιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στον κάθε πολίτη, στον Ελληνικό λαό, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη μέρα των εκλογών. Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας, η ανάταξη της εμπιστοσύνης, απαιτούν τη συμβολή και συνεργασία όλων μας. Απαιτούν το αίσθημα του δικαίου, τη δέσμευση όλων μας να δουλέψουμε για μια νέα πορεία. Όμως, ένα είναι βασικό: αυτή την κρίση, δεν μπορεί να την πληρώσει κι άλλο, διότι ήδη έχει πληρώσει πολλά, ο φτωχότερος και ο μεσαίος Έλληνας, τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα της χώρας.
Γι' αυτό, το δίλημμα είναι σαφές. Τι προτιμάμε: να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία της αυτοκαταστροφής, ή να πάμε σε εκλογές, για να αποκτήσουμε κυβέρνηση που βάζει στο επίκεντρο των επιλογών της τον άνθρωπο, τις ανάγκες των πολιτών, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, για να αναμετρηθούμε - και θα αναμετρηθούμε - με τα προβλήματα; Με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο. Γι' αυτό και ζητάμε εκλογές.
Για να προλάβουμε τα χειρότερα. Για να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε άμεσα το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.
Γι' αυτό και προτείνω, προτείνω δημόσια στον κ. Καραμανλή, μια καθαρή συμφωνία. Εκλογές τώρα και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέχρι ή με τις Ευρωεκλογές, οπότε έτσι κι αλλιώς θα στηθούν κάλπες, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν πώς θέλουν και με ποιους θέλουν να βγουν από την κρίση. Και δεύτερον, τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τέλος, τις προσεχείς ημέρες, θα ανακοινώσουμε επισήμως και με αναλυτικό τρόπο τους νέους εθνικούς στόχους, που πρέπει και θα κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, της πατρίδας μας, για μια Ελλάδα των παιδιών μας, για μια Ελλάδα του μέλλοντος. Σας ευχαριστώ.
Δες την προτελευταία παράγραφο, τα bold γράμματα, παραποίησα τίποτα από το νόημα αυτών των φράσεων? Άρα λοιπόν δεν είμαι ψεύτης όπως τόσο εύκολα είπες. Έχει μεγάλη σημασία αν το άκουσα ή αν το διάβασα? Περιμένω τη συγγνώμη σου.
Αν φοράς παρωπίδες είσαι χειρότερος από μένα που είμαι χειρότερος από τον Γιωργάκη και τον Κωστάκη μαζί.