www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=33095]http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=33095
[/url]Συμβασιούχοι: ο εμπαιγμός συνεχίζεται...
Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2004, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής πλειοδοτούσε σε υποσχέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Τότε, προφανώς, δεν τον ενδιέφερε να είναι χρήσιμος, όπως διατείνεται σήμερα, στριμωγμένος στη γωνία, ως πρωθυπουργός που -φαίνεται να- συγκαλύπτει τα λογής - λογής σκάνδαλα (υποκλοπές, ομόλογα, Βατοπαίδι, υπόθεση Παυλίδη).
Μία από τις υποσχέσεις που είχε δώσει τότε ο κ. Καραμανλής αφορούσε τη μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων του Δημοσίου. Θυμίζω: Στις 4 Μαρτίου 2004, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάριζε, εμφατικά μάλιστα, ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, το πρόβλημα των συμβασιούχων θα λυθεί κατά τρόπο «μόνιμο και δίκαιο».
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Star», στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, σημείωνε χαρακτηριστικά για το ίδιο θέμα:
«Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Εμείς βγήκαμε πρώτοι και είπαμε να λήξει επιτέλους η εκκρεμότητα με αυτούς τους 250.000 ανθρώπους, συμβασιούχους. Και να κάνουμε κάτι, να τους απαλλάξουμε από την ομηρεία, από μια μικροκομματική, μικροπολιτική ομηρεία, στην οποία τους κρατάει τόσα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγώ δεν το λέω δημαγωγικά και να σας το αποδείξω. Πρώτα απ’ όλα θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν καλύπτουν οι άνθρωποι αυτοί πραγματικές και πάγιες ανάγκες, πώς τους έχεις σε εκκρεμότητα χρόνια και χρόνια; Είναι αδιανόητο αυτό, είναι τεράστιο κοινωνικό και ανθρώπινο πρόβλημα».
Το προηγούμενο βράδυ σε συνέντευξή του στο «Alter» ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο: «Πόσοι απ’ αυτούς (σ.σ. τους 250.000 εργαζόμενους) καλύπτουν πάγιες ανάγκες;».
Και απάντησε: «Δεν είμαι τώρα έτοιμος να σας πω, αλλά φαντάζομαι το μεγαλύτερο ποσοστό. Από ’κει και πέρα, εάν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, θα μπορέσουμε να βρούμε άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα αυξημένη μοριοδότηση, ώστε να ξεκινούν από μία θέση ευνοϊκή, στους επόμενους διαγωνισμούς. Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι το εξής. Πρέπει να μάθουμε ότι πρέπει να γίνουμε μια ευνομούμενη κοινωνία. Δεν μπορεί να μεταχειριζόμαστε στην Ελλάδα του 2004, του 21ου αιώνα, πρακτικές που πηγαίνουν πίσω στην εποχή του Βούλγαρη ή του Τσουμπέ. Και δεύτερον, να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και μία κοινωνική ευαισθησία, δεν μπορούμε να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές».
Ολα αυτά προεκλογικά. Διότι μετεκλογικά ο κ. Καραμανλής ξέχασε τις υποσχέσεις του, τις δεσμεύσεις του, τα λόγια τα μεγάλα... Ταφόπλακα στις ελπίδες που είχε ο ίδιος καλλιεργήσει για μονιμοποίηση των 250.000 συμβασιούχων έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο όρισε τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης.
Αποτέλεσμα; Μονιμοποιήθηκαν, με τα χίλια ζόρια, περίπου 30.000 συμβασιούχοι και οι υπόλοιποι έμειναν «στα κρύα του λουτρού». Παρά το γεγονός ότι ο -προεκλογικά ευαίσθητος- κ. Καραμανλής είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές».
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ακόμη πιο τραγική. Διότι ο κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, αλλά ακολούθησε τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ, που ορθά ο ίδιος είχε καταγγείλει προεκλογικά, δημιουργώντας με τις πολιτικές του πρακτικές και επιλογές μια νέα γενικά συμβασιούχων. Με «πρακτικές που πηγαίνουν πίσω στην εποχή του Βούλγαρη ή του Τσουμπέ», για να είμαστε... ακριβοδίκαιοι, χρησιμοποιώντας τα δικά του λόγια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι από τις 7 Μαρτίου 2004 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. συνολικά 735.616 προσλήψεις διαφόρων κατηγοριών!
Από αυτές, οι 139.719 προσλήψεις έχουν γίνει με συμβάσεις έργου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά συμβασιούχων, οι οποίοι προσλαμβάνονται χωρίς συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες και κριτήρια και βέβαια εκτός ΑΣΕΠ. Παράλληλα, έχουν γίνει 278.888 εγκρίσεις ορισμένου χρόνου και εποχικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επίσης προσλαμβάνεται εκτός ΑΣΕΠ.
Επανίδρυση του κράτους ευαγγελιζόταν πριν από πέντε χρόνια ο κ. Καραμανλής. Εννοούσε, όπως αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα, πλήρη κομματικοποίηση - χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης, διόγκωση των δημόσιων δαπανών, αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους.
«Καραμανλή θυμήσου, λήγει η σύμβασή σου» φώναζαν αγανακτισμένοι οι συμβασιούχοι, στη διάρκεια παλαιότερων κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ήγγικεν, όπως όλα δείχνουν, η ώρα. Και η ειρωνεία είναι ότι το τέλος της «σύμβασης έργου» θα το καθορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την προκήρυξη -όποτε εκείνος αποφασίσει- εθνικών εκλογών...
Γιώργος Γεωργακάκης