Κι εγω τυπε κατι παρομοιο με τον obiwan θελω να γραψω. Αλλα δε θα ειμαι περιληπτικος. Πριν επιτεθουν οι Ιταλοι δεν υπηρχε ουτε βρετανικη μυγα στην Ελλαδα. Νομιζω. Μετα την επιθεση των Ιταλων (που την εκαναν για να κανει την καβλα του ο Μουσολινι?) εφεραν οι Βρετανοι αεροπλανα και μετα τους
παρακαλεσε προτεινε ο Μεταξας και ο Παπαγος να στειλουν καμποσες μεραρχιες. Στειλαν οτι μπορουσαν, δεδομενου οτι ηταν σιγουρο οτι θα κατεβει ο Χιτλερ και οτι μαλλον ηταν χαμενη υποθεση. Η σημαντικοτητα του Σουεζ και της Αιγυπτου σε σχεση με την Ελλαδα πρεπει να ηταν σε αλλο συμπαν. Αλλα ας δουμε και τα νουμερα, μην ξεχνοντας οτι οι Βρετανοι ειχαν να διαχειριστουν και να αμυνθουν αυτοκρατορια (καλως ή κακως) απο τα νησια τους εως την Ινδια και την Κινα.
Λοιπον πολυ χοντρικα και μπακαλικα, αλλα 5 πανω 5 κατω, δε χαλασε ο κοσμος. Η BEF στη Γαλλια, που πιστευω δεν πιστευαν οτι θα χασουν, ηταν ας πουμε 400 χιλιαδες ατομα σε συνολο 3,5 εκατομμυριων αμυνομενων, 11,4%. Η BEF στην Ελλαδα ηταν ας πουμε 60 χιλιαδες ατομα σε συνολο 500 χιλιαδες αμυνομενων, 12%. Εχουν νοημα αυτα τα ποσοστα?
Απωλειες της BEF στη Γαλλια που και παλι τονιζω δε νομιζω οτι περιμεναν οτι θα χασουν, ηταν βεβαια απο την αλλη τεραστια επιτυχια οι εκκενωσεις, 12500 νεκροι και 41000 αιχμαλωτοι, 53500 κοσμος συν το μεγαλυτερο μερος του εξοπλισμου τους, 13% της δυναμης. Απωλειες της BEF στην Ελλαδα που και παλι τονιζω οτι περιμεναν απο νωρις οτι θα χασουν, αλλα ηταν βεβαια πολυ πιο μακρυα απο το σπιτι και με το μετωπο της Β.Αφρικης να μονοπωλει την "προσοχη", 900 νεκροι και 14000 αιχμαλωτοι, 14900 κοσμος, 24,8%. Εχουν νοημα αυτα τα ποσοστα?
Βεβαια δεν παιρνω υποψιν μου την αεροπορια, το ναυτικο, και την ποιοτητα των στρατευματων των δυο BEF, επειδη δεν ξερω και βαριεμαι να ψαχνω.
Ποιο ειναι το νοημα? Το νοημα που βλεπω εγω ειναι οτι η Βρετανια δεν "παρατησε" την Ελλαδα ως δολωμα στο Χιτλερ, οπως υποστηριζουν οι απολογητες των Ναζι (δεν το γραφω για σενα αυτο το τελευταιο προφανως). Εμενα μου φανηκε οτι, δεδομενων των συγκυριων παγκοσμιως, συνεβει το αντιθετο.
Τι λες?
Obiwan τι λες? Το γαμησα εγω στο offtopic, οποτε εσυ μπορεις απλα να το συνεχισεις αφοβα.