στην Ελλάδα όμως την κοιτίδα της δημοκρατίας κάνουν αυτό:
H ιστορία του μικρού Αρμπάν Περλάλα
Ο Αρμπάν ήρθε πρίν από 6 χρόνια από την Αλβανία μαζί με τους γονείς του. Αιτία στάθηκε το μάτι του, το οποίο κινδύνευε να το χάσει μετά από ένα ατύχημα. Στην Αλβανία δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα για να γίνει η εγχείρηση και ο γιατρός επιφυλάχθηκε να αναλάβει κάτι τέτοιο. Η μόνη διέξοδος παρέμεινε η Ελλάδα, μια χώρα πιο αναπτυγμένη και πιο πλούσια. Ο Αρμπάν και οι γονείς του δεν ξεχνούν ποτέ την αγάπη και την βοήθεια που τους προσέφεραν απλοί άνθρωποι που συνάντησαν στην Ελλάδα…
Επειδή η θεραπεία έπαιρνε πολύ καιρό και αφού η ζωή στην Αλβανία ήταν αρκετά δύσκολη, αποφάσισαν, όπως πρίν από αυτούς είχαν αποφασίσει πολύ άλλοι ομοεθνείς τους, να μείνουν και «να το παλέψουν» στην Ελλάδα, ακριβέστερα στην Αθήνα. Εν ολίγοις να γίνουν μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα, λαθρομετανάστες. Οι γονείς του εργάζονται σκληρά για να καταφέρουν να μεγαλώσουν «ομαλά» τα δύο τους παιδιά, τον Αρμπάν και τον αδελφό του τον Έρι.
Εντωμεταξύ, ο Αρμπάν μπαίνει στο ελληνικό σχολείο, μαθαίνει πολύ γρήγορα ελληνικά, κάνει παρέες, ενδιαφέρεται για τους υπολογιστές (που είναι ο ένας μεγάλος - εικονικός - του έρωτας) και για την μουσική Ράπ (που είναι ο άλλος μεγάλος του έρωτας). Και έτσι «κυλάει» η ζωή του, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 1999… Όταν το συλλαμβάνουν με την κατηγορία ότι έριξε μολότοφ σε κάποιο αστυνομικό των ΜΑΤ, στην διάρκεια μιας διαδήλωσης ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση… Οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί του βρίσκονται όλοι στο πλευρό του. Μαρτυρούν πως δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία, πως την ώρα του συμβάντος για το οποίο το κατηγορούν βρισκόταν πολύ μακριά και μαζί τους… Μάταια όμως οι μαρτυρίες και οι διαμαρτυρίες τους. Προφυλακίζεται… Από την φυλακή βγαίνει μετά από 24 ημέρες και αφού η ΟΛΜΕ πληρώνει 3 εκκατομύρια εγγύηση. Η «ελευθερία» τον βρίσκει με το αρρωστημένο μάτι χτυπημένο και σε κίνδυνο να το χάσει ξανά, με κάποια δόντια σπασμένα χάρη στην αστυνομική «περιποίηση», και με μία μεγάλη πληγή που περιπλανάται μέσα στο μυαλό του… Έκτοτε ο Αρμπάν, το εξωστρεφές παιδί, κλείνεται στον εαυτό του μόνο με τον υπολογιστή. Παρατάει το σχολείο…
Είναι η αγάπη των φίλων του που και το «υπό συγκρότηση» Hip - Hop συγκρότημα - το ονόμασαν ΡΡΜ - που αποτελείται από Αλβανούς, Έλληνες και Αφρικανούς, που θα τον κάνουν να συνέλθει σιγά σιγά…
17-18 Μαιού πάει κατηγορούμενος στο δικαστήριο. Στο πλευρό του πάλι οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί του. Ως μάρτυρας υπεράσπισης στο πλευρό του Αρμπάν και ο γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, του οποίου η ιστορία του Αρμπάν κέντρισε το ενδιαφέρον. Έκανε μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, συγκρότησε ένα ντοκυμαντέρ, όπου αποδεικνύεται μέσω της εικόνας και του λόγου, ότι ο Αρμπάν δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που ρίχνει το μολότοφ. Αλλά αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο για μερικά μέλη του δικαστηρίου. Δυστυχώς για την πλειοψηφία των μελών του. Καταδικάζεται σε 8,5 χρόνια φυλάκισης!!!. Και τον αφήνουν ελεύθερο μέχρι το Εφετείο, χωρίς περιοριστικούς όρους… Τώρα ο Αρμπάν πάει στα ΤΕΕ, ασχολείται με υπολογιστές και με Hip - Hop μουσική, βγαίνει με παρέες, ερωτεύεται, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι το μέλλον του ανήκει… Εάν τον αφήσουν να του ανήκει… Η λέξη «υπόδικος» έχει γίνει πλέον το «καλλιτεχνικό» του όνομα…
και τελικά ήρθε το ΕΔΑΔ να επιβραβεύσει τη Δημοκρατία της Ελλάδας......
Το ΕΔΑΔ για τον Αρμπάν Περλάλα
Αναδημοσίευση από in.gr (05-03-07)
Απόφαση-σταθμός - Ευθύνες στον Αρειο Πάγο από το ΕΔΑΔ για υπονόμευση των δικαιωμάτων κατηγορουμένων
Σοβαρές ευθύνες καταλογίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αρειο Πάγο για υπονόμευση των δικαιωμάτων κατηγορουμένων.
Το ΕΔΑΔ αποδοκιμάζει την άρνηση του Αρείου Πάγου να ελέγξει τον ισχυρισμό κατηγορούμενου ότι καταδικάστηκε κατά παράβαση της αρχής της δίκαιης δίκης, ενώ αποδίδει στο ελληνικό ανώτατο δικαστήριο υπερβολική τυπολατρική αντιμετώπιση.
Όπως σημειώνει η Ελευθεροτυπία της Δευτέρας, η απόφαση του ΕΔΑΔ αφορά στη υπόθεση ενός Αλβανού υπήκοου, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών με αναστολή για κατοχή εκρηκτικών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμό και διατάραξη της κοινής ησυχίας.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που υπερεθνικά δικαιοδοτικά όργανα επικρίνουν τον Αρειο Πάγο. Πρόσφατα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή το ανώτατο δικαστήριο δεν ερεύνησε ισχυρισμό κατηγορούμενου για κακοποίησή του από αστυνομικά όργανα.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ αφορά σε δύο ζητήματα: του σεβασμού των υπερασπιστικών δικαιωμάτων που εγγυάται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε εκείνο της ορθής εκτίμησης των αποδεικτικών μέσων που οδήγησαν σε μια καταδίκη ενός κατηγορούμενου.»